• 瀏覽: 4,920
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-5 10:25 PM 發表

就算所謂欺詐罪成立,都只係孟晚舟在臭港跟匯豐之間的事,跟尾國有條鏈關係,尾國國內法對臭港冇管轄權,只因為匯豐在尾國有業務,咁就可以將尾國國內法管轄到臭港,咁係邊個星球的法律? ...
X2, 這是我最反感既地方
客戶在香港與匯豐做生意,匯豐可以將客戶資料交畀老美?有冇搞能錯?

就算香港政府要向銀行攞任何人既資料,都要經香港法庭批准啦

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-5 09:04 PM 發表
我只留過一次就被block,只係理性討論。

回 danelee 的留言:

HSBC在美國有分公司,需要尊守美國法律。

又多一隻儍強

據我了解, 匯豐係清楚知道成件事, 係人地話高層唔知情, 所以詐騙

調轉頭講, 咪即係匯豐老屈

此帖不是馬兄的主題帖,我覺得道不同不相為謀。冷眼旁觀個帖沈就好。

即是禁講啦
樓主的看法系
美國法律系全世界通行
全世界都要守
就系禁
此貼已經完

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-5 10:58 PM 發表

你睇返我喺天南地北嘅留言,我係講”孟晚舟涉疑”.....

第二個問題,美國違反國際法,你指教下小弟違反邊條國際法?
我想問你
清朝的官可以用明朝的法律去管??

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-6 09:53 AM 發表

X2, 這是我最反感既地方
客戶在香港與匯豐做生意,匯豐可以將客戶資料交畀老美?有冇搞能錯?

就算香港政府要向銀行攞任何人既資料,都要經香港法庭批准啦 ...
銀行喺提供服務(貸款),一般都要客戶受權及聲明書,可向任何本地及外國政府或執法部門提供資料。

滙豐 (一般條款及細則)裏面嘅1.10.1 及1.10.2 有講:
https://cdn.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/accounts/terms-and-conditions.pdf

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-5 10:03 PM 發表

哈哈,又一謬論。。。
我同邊個做生意,甚至做愛關唔叉關你事?
我係自己國家地方開戶口,同乜人做生意來往要主動同你交代!?
你咩野料?
華為同乜國做生意,只需同國家工商部門交代。。。
好了,不再說了。。。 ...
銀行喺提供服務(貸款),一般都要客戶受權及聲明書,可向任何本地及外國政府或執法部門提供資料。

滙豐 (一般條款及細則)裏面嘅1.10.1 及1.10.2 有講:
https://cdn.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/accounts/terms-and-conditions.pdf

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-9-6 07:26 PM 發表

我想問你
清朝的官可以用明朝的法律去管??
師兄,年代不同,未有時光機呀!

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-6 07:42 PM 發表

師兄,年代不同,未有時光機呀!
禁中國地方要守美國法律

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-9-6 07:44 PM 發表

禁中國地方要守美國法律
你唔去美國,或唔去同美國有引導嘅國家,係可以唔洗理美國法律。但不幸在孟晚舟過境加拿大,而加拿大又同美國有引導協議。

只可以講,「明知山有虎,偏向虎山行。」

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-6 07:57 PM 發表

你唔去美國,或唔去同美國有引導嘅國家,係可以唔洗理美國法律。但不幸在孟晚舟過境加拿大,而加拿大又同美國有引導協議。

只可以講,「明知山有虎,偏向虎山行。」 ...
所以,打橫黎系岩

好簡單,美帝萬嵗,順我者生!

仲有呢位兄台攞人哋個排頭開 post, 我就俾佢呃咗入嚟喇唔知有幾多人同我一樣。
算數留此一言不會再入。

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-6 07:57 PM 發表

只可以講,「明知山有虎,偏向虎山行。」 ...
中國人同英國公司香港分公司既事, 幾時輪到老美法庭管?
下次如果有美國人係阿拉伯比人拉左, 話佢犯戒係英國叫過雞, 睇下美國佬會有乜反應.

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-5 09:52 PM 發表

而家美國係告孟晩舟”欺詐罪”,其實只孟晩舟一早同HSBC講佢間公司會同伊郎做交易,咁就冇事,就唔會比人告。
就係嗰間公司如實報告咗同伊朗有交易.點知仆街獅子唔反對唔凍結交易.反而走去尾🐶到報寸

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]