• 瀏覽: 1,783
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 前往幼稚的妹妹 於 2020-9-5 01:12 PM 發表
自由市場,你情我願。做生意不嬲都有風險,賺個陣時又唔見你地話分啲俾政府,到蝕個陣時又嘈嘈求人幫。政府已經有措施支援你地,但係你地只係識搵著數,冇俾到自己員工。仲係到厚面皮要求呢樣個樣,香港唔係只得你地慘架 ...
抗疫基金保就業基金.......班老闆都唔知私吞咗幾多啦

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-9-5 03:46 PM 發表
沒有幫助就汁啦,講那麼多
做生意腦筋轉得快淨係轉做外賣都發到變豬頭啦
根本班友無蝕入肉,只係呢幾個月搵少咗或想搏大霧攞著數! 蝕入肉嘅根本做得唔好!無疫情佢哋都唔慌賺到大錢。

呢d咪叫唔知足囉…

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-9-5 12:56 PM 發表
無架喇
市民已經習慣左自煮或外賣,根本好多人都未完全回服信心

除非可以真正除低口罩行街,否則都好難回服疫前生意
一dd啦,有d好好生意,要等位

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-5 01:08 PM 發表
只要將人數增加到每枱坐8個人, 咁食市就會生猛哂.
d病毒仲生猛

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2020-9-5 12:31 發表
新冠肺炎疫情有所緩和,政府進一步放寬防疫措施,食肆晚市堂食今日(4日)起延長1小時至晚上10時,但2人1枱等限制則不變。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200904/photo/bkn-20200904143836893-0904_00822_001_01b.jpg?20200904225114

做生意嘅嘢你情我願,
業主都係生意佬,無人租自然會減租吸 ...
政府曾經減過, 但李老闆死都唔肯減, 吹咩 !

好多扮慘呃資助,生意少三成又話少七成,政府又配合,未食過番尋味囉。🤭

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2020-9-5 12:31 PM 發表
新冠肺炎疫情有所緩和,政府進一步放寬防疫措施,食肆晚市堂食今日(4日)起延長1小時至晚上10時,但2人1枱等限制則不變。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200904/photo/bkn-20200904143836893-0904_00822_001_01b.jpg?20200904225114

做生意嘅嘢你情我願,
業主都係生意佬,無人租自然會減租吸 ...
政府減租豈不變大白象?
又唔叫曱甴王減?

堅決反對由納稅人補貼個別商戶自肥囉

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-9-6 04:09 PM 發表

一dd啦,有d好好生意,要等位
咪就係
根本死下死下果D就算無疫情/黑暴都係死下死下㗎啦

做啦惦執左佢, 政府唔好幫, 租先有得減...

唔係資本主義自由社會咩,點解下下都要政府幫

想快些回復,就積極參與全民檢測

日間是感染高危時段,強烈要求只有6:00pm至12:00am才提供堂食

汁晒佢啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]