• 瀏覽: 3,442
  • 回覆: 37
支持武統, 支持 李毅觀點。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-6 06:31 PM 發表

講實力一樣可以和統
反而講感情先無可能
中國對外主要矛盾係中美矛盾,只要贏到美國,台灣就會有帶路黨冒起,加上全社會信仰崩潰,甚至會內亂,拖多幾年到時不堪忍受既台灣人自然會強烈希望和統 ...
英國拱手將香港回歸中國,到而家都變成咁亂。臺灣已經係一個實際嘅自治政權,有自己嘅軍隊。喺民進黨治下,培育咗好多仇中,恐中青年。就連民進黨講嘅舊年31/12發電郵通知世衛武漢已有類似沙士嘅疫情爆發,大部份臺灣人都盲目全收,矛頭都指向大陸。喺咁嘅民情之下,臺灣冇可能服大陸,和平交出政權。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-6 09:29 PM 發表

英國拱手將香港回歸中國,到而家都變成咁亂。臺灣已經係一個實際嘅自治政權,有自己嘅軍隊。喺民進黨治下,培育咗好多仇中,恐中青年。就連民進黨講嘅舊年31/12發電郵通知世衛武漢已有類似沙士嘅疫情爆發,大部份臺灣人都盲目全收,矛頭都指向大陸。喺咁嘅民情之下,臺灣冇可能服大陸,和平交出政權。 ...
搞掂左美國,台灣無關緊要。

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-5 05:52 PM 發表

就算未準備好作戰,都應該斷三通,唔可以再資助台偽買武器
跪台辦只識讓利

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-5 10:17 AM 發表
章念馳《找出兩岸關係新出路》
(《中國時報》兩岸重開機系列一,2020年7月13日)

(《中國時報》編按:蔡英文執政4年來,兩岸關係一直處於冰封狀態,兩岸兩會運作幾近停擺。蔡“總統”進入第二任期以來,由於特朗普競選連任猛打台灣牌,台海情勢益加緊張。近來,更因大陸全國人大通過《香港國安法》,美中較勁白熱化。兩岸關係是否到了應該重開機的時候?又該如何重開機?本報邀請學者 ...
有,當社會主義不能令人民得到更好生活,反而令人民生活在困苦之中,就自然會被淘汰,這就是中國一直以來的朝代興衰吒自然淘汰法則。相反,西方那種民主制度,自由資本主義制度,卻無法可以作出改變,反而是不能改變的。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-6 10:25 PM 發表

搞掂左美國,台灣無關緊要。
攪掂?
點先叫攪掂?
就算攪掂美國,可以攪掂臺灣人普遍拒絕統一嘅心態嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]