• 瀏覽: 7,261
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-7 12:00 發表

問是否成功, 首先要先定義, 何謂成功
我認為只有一種方法能稱為成功, 就是好似內地咁, 全民強制檢測, 全民健康碼追蹤, 所有入境人士強制隔離檢疫

做少一樣或做得不徹底, 都不能100%控制疫情

但全世界, 目前只有一個國家做到, 香港沒有咁大政治能量, 只能夠講, 做一定好過唔做, 搵到多1個隱形病人, 總比搵少1個好.

至於講成本既人, 首先問下自己, 認為人命值幾錢 ...
十分認同。

有細路哥連續三十六日驗屎有毒

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-9-7 08:30 AM 發表

點黃🐷成9日話冇用.揾到隱形患者就已經有作用.可以斬斷傳播鏈
唔成功就唔會破百萬人去驗啦,起碼人數多過果個假搓損先啦

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-7 03:39 AM 發表

有道理!似乎檢查方法可以更有效:
1. 集合十人個檢測,如有陽性,十人重檢
2.每個家庭派一人做檢測,如陽性,全家檢
檢出一個外傭.
外傭的在港朋友接觸者,
再加上接觸者傭工的主顧家庭。

連鎖是一群人.
人數不少.

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-7 06:56 AM 發表

點解唔做?我驗了,陰性!全家都是
你呢刻驗完唔=永遠冇事,如果驗完下一日奶野你知己又會唔會知?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-7 07:45 AM 發表

成112萬去做,仲要搵到10個新個案,點會唔成功?
香港7百幾萬人,先得1百萬多d去做

冇事謂乜檢測,被判十四日監,人不為己天誅地滅,全民檢測不成功,誰負責任?

黃人神一般的邏輯, 唔係我地呢D凡人可以理解!!!
除驗屍外, 有乜野檢驗是永遠有效???
不知道未來如何, 就連現在都放棄, 不是白痴又是甚麼!!!

引用:
原帖由 lankusa 於 2020-9-7 07:27 PM 發表

你呢刻驗完唔=永遠冇事,如果驗完下一日奶野你知己又會唔會知?
但你唔驗咪一樣唔知。
起碼如果你真係隱形患者,就可以及早檢測出來,唔通等病發先至隔離?咁你病發前咪可以傳染更多人囉。
你驗完的確唔等如永遠無事,但唔驗就只係任由啲隱性患者四圍傳播,等到佢真係病發已經可以讓幾十人中咗招啦。
如果連咁簡單嘅道理都唔明,可以想像香港人真係有幾咁自私同蠢囉。

引用:
原帖由 sherming 於 2020-9-8 10:11 PM 發表
黃人神一般的邏輯, 唔係我地呢D凡人可以理解!!!
除驗屍外, 有乜野檢驗是永遠有效???
不知道未來如何, 就連現在都放棄, 不是白痴又是甚麼!!!
的確係白痴,佢地根本連盡早發現隱形患者嘅原因都唔明。
其實道理真係咁難明咩?簡單啲舉個例就知啦。
如果一個隱形患者存在,即使他未病發都可以傳染俾人。假如他一日可以傳俾5個人,咁到佢病發時才發現這個患者,可能佢已經傳咗俾50人。如果這50個患者有大部份無即時病發,就成為50個隱形患者。這50個隱形患者再等到病發才被發現出來,就可能每個人再傳染多俾另外50人,到時就成為2500人了。這個趨勢繼續的話,唔駛一個月,相信香港嘅隱形患者會可以上升到10萬以上了。
呢啲都唔係睇唔到啦,好似歐美咁,遲成個月先至認真抗疫,就搞到現在過百萬人感染,而且係未包括那些無病徵而且自癒的人。可想而知,越早做大規模的檢測,就能越早找出更多隱形病人,才可以真正截斷傳播鏈,這樣才不致讓疫情惡化。

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-9-8 08:15 PM 發表
冇事謂乜檢測,被判十四日監,人不為己天誅地滅,全民檢測不成功,誰負責任?
你真係好無知,而且太自私,以為自己無事就無需要檢測。
首先,你如何知道自己不就是其中一個隱形病人?係因為真正隱形病人並不多,所以你心存僥倖嗎?
你知唔知當初英國首相約翰遜都好似你咁諗呀,以為個病唔關自己事,想用群體免疫來抗擊疫情。最後佢嘅教訓你睇唔到咩?佢差啲連命都無埋呀,所以佢中過招後就立即改變抗疫方法,唔再用嗰啲群體免疫嘅白痴想法呀。
如果你係其中一個隱形病人,原來未病發前可能你的病並不嚴重,及早醫治可能只容易就醫得好。但你就唔肯及早檢測,自以為無事,到咗病發有事時,可能已經錯過了治療最佳時刻。到時原本醫得好都可能醫唔番,又或者醫得好身體卻受到嚴重傷害,某些器官已經無法完全康復。
你被驗出係陽性,並唔係話你係無病呀,而係你真係有病,你根本唔知你自己會唔會發病而已。你知唔知喺外國,有好多患者就係無及早驗出受到感染,又或者係屬於輕症而沒有得到好好的監察及治療,而失去了性命。
就係怕隔離治療嗰咁多日,卻放棄及早醫治,我真係第一次見人咁愚蠢囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-8 11:12 PM 發表

你真係好無知,而且太自私,以為自己無事就無需要檢測。
首先,你如何知道自己不就是其中一個隱形病人?係因為真正隱形病人並不多,所以你心存僥倖嗎?
你知唔知當初英國首相約翰遜都好似你咁諗呀,以為個病唔關自己事,想用群體免疫來抗擊疫情。最後佢嘅教訓你睇唔到咩?佢差啲連命都無埋呀,所以佢中過招後就立即改變抗疫方法,唔再用嗰啲群體免疫嘅白痴想法呀。
如果你係其中一個隱形病人,原來未病發前可能你的病 ...
全民檢測不成功,誰負責任?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-9-8 11:15 PM 發表

點解會話不成功?已經有成百幾萬人檢測,已經可以話十分成功。
如果你認為不成功,責任咪就係嗰啲唔肯去檢測嘅人囉。每個人都應該有一種社會責任,政府嘅責任係提升檢測能力,讓所有香港人都可以進行檢測,而香港人就應該有責任出來去做檢測。
有全民檢測提供俾香港人去做,而有部份香港人唔肯去做,咁你認為誰應該負責任?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-9-8 11:15 PM 發表

自己不負責任就唔想承擔,仲想推卸責任,你呢啲咪叫做無恥囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-8 11:29 PM 發表

自己不負責任就唔想承擔,仲想推卸責任,你呢啲咪叫做無恥囉。
香港有六百萬人冇檢測,全部都是無恥?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]