• 瀏覽: 7,269
  • 回覆: 72
邊有人會去做,林鄭真係晒9氣

引用:
原帖由 lankusa 於 2020-9-7 04:30 AM 發表
邊有人會去做,林鄭真係晒9氣
點解唔做?我驗了,陰性!全家都是

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-7 06:56 AM 發表

點解唔做?我驗了,陰性!全家都是
成112萬去做,仲要搵到10個新個案,點會唔成功?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-7 03:39 AM 發表

有道理!似乎檢查方法可以更有效:
1. 集合十人個檢測,如有陽性,十人重檢
2.每個家庭派一人做檢測,如陽性,全家檢
都係一種快捷及較為簡單嘅方法,而且檢測量唔係太大,可以在短時間內做到差不多全民檢測的效果。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 07:53 AM 發表
過去幾天,全民檢測開始,有幾位帶菌者被找出,社會上有聲音,認為花了錢,只得幾位病人被找出是不合付成本效益!

我個人認為這論點絕對是錯誤。

原因是,社會是因為害怕有穩形病人在社區內,找不到他們前,必須施行家居隔離。

他們是否存在,一直是不肯定因素,一日未能解決,社會必須繼續停止運作.請問社會每天的損失有多少?

1. 如果檢測能找出大量病患者,證明擔心是對。
2. 如果只能找出幾個,證明早前的 ...
絕對係失敗。
不但被反對派利用做反中洗腦宣傳,仲輸咗俾黑醫。
好彩從普檢中搵到幾個隱性患者,如果唔係,輸得仲慘。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-7 07:53 AM 發表

絕對係失敗。
錯,睇下黑護何栢良,聲都唔聲!

引用:
原帖由 4300dtns 於 2020-9-5 03:39 PM 發表
解決問題的方法有好多,但效用要試了才知,吾試既黃忍樣就話要杯葛,只係存心搞亂檔既PK, 腥港指意黃忍樣就算了吧!
D仆街又真係巧仆街架.又話驚中招但日日死出街

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 07:53 AM 發表
過去幾天,全民檢測開始,有幾位帶菌者被找出,社會上有聲音,認為花了錢,只得幾位病人被找出是不合付成本效益!

原因是,社會是因為害怕有穩形病人在社區內,找不到他們前,必須施行家居隔離。

他們是否存在,一直是不肯定因素,一日未能解決,社會必須繼續停止運作.請問社會每天的損失有多少?

認同.但班精神病患者唔肯做檢測

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-9-5 01:44 PM 發表

俾人話侵犯私隱
籍口啫.去醫院入廠要唔要身份訊息/搭飛機要唔要身份訊息/去銀行開戶口要唔要身份訊息

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-5 03:42 PM 發表
未必唔好;全國十四億人都搞得掂,乜都認叻嘅八百萬人做唔到嘢。咁即系點?
香港🐶賊多.又好多自以為是嘅物體

引用:
原帖由 hh002 於 2020-9-5 05:03 PM 發表
我覺得今次全民驗毒算過得去,我經過4間驗毒中心都好多人,要排隊。
禾都排咗差唔多4個字先有得做

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-7 07:45 AM 發表

成112萬去做,仲要搵到10個新個案,點會唔成功?
點黃🐷成9日話冇用.揾到隱形患者就已經有作用.可以斬斷傳播鏈

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-7 12:50 AM 發表

其實咁就唔止係一個人做咗檢測,而係等如一家人都檢測了。
經常出街就係最容易受到感染嘅,當這個人受到感染,自然成家人都要受隔離觀察。
如果這個人檢測為陰性,那他們的家人有很大機率都會係陰性。因為如果有人係陽性,那這個人就有很大機會亦會是陽性,這是因為他們有緊密接觸,而且在家中都不會時刻戴上口罩,反而正常都不會戴上口罩。所以,一人感染就好容易整家人都受到感染了。
所以,只要一毎家庭有人去做檢 ...
希望多啲市民企出來行動🙏🙏

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-7 07:53 AM 發表

絕對係失敗。
如果唔做免費全民檢測,依家就畀何磚家丶猿交獸丶黃醫黑醫日日吠點解唔派錢畀全港巿民去私家醫院做檢測,咁係妄顧人命安全,日吠夜吠之下凸區政府就會跪低,話安排全港巿民每人派一二千蚊醫療券補貼去做檢測。

引用:

問是否成功, 首先要先定義, 何謂成功
我認為只有一種方法能稱為成功, 就是好似內地咁, 全民強制檢測, 全民健康碼追蹤, 所有入境人士強制隔離檢疫

做少一樣或做得不徹底, 都不能100%控制疫情

但全世界, 目前只有一個國家做到, 香港沒有咁大政治能量, 只能夠講, 做一定好過唔做, 搵到多1個隱形病人, 總比搵少1個好.

至於講成本既人, 首先問下自己, 認為人命值幾錢? 講成本, 佛系就最好, 或者好似老美咁, 死咁幾十萬個老殘窮人,減輕社會負擔, 對社會經濟係好事添

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]