• 瀏覽: 7,257
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-5 01:54 PM 發表

我作風系贊成全民檢測,陽性愈少愈好。
我認同 但有啲仆街 唔撚去做 可以點樣 全民 強制檢測 我都希望

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-9-5 01:44 PM 發表

俾人話侵犯私隱
有啲仆街睇見佢 啲圖 仲慘過深喉 你睇睇我最近出過乜嘢貼唔講喇

解決問題的方法有好多,但效用要試了才知,吾試既黃忍樣就話要杯葛,只係存心搞亂檔既PK, 腥港指意黃忍樣就算了吧!

未必唔好;全國十四億人都搞得掂,乜都認叻嘅八百萬人做唔到嘢。咁即系點?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-5 03:42 PM 發表
未必唔好;全國十四億人都搞得掂,乜都認叻嘅八百萬人做唔到嘢。咁即系點?
請參閱阿叔的言論我完全認同

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-5 10:33 AM 發表
很多家庭都是一位去做,其他少出街的就唔去做🤔🤔
有做好過冇做。

我覺得今次全民驗毒算過得去,我經過4間驗毒中心都好多人,要排隊。

剛剛做了檢測,為了支持政府

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 07:53 AM 發表
過去幾天,全民檢測開始,有幾位帶菌者被找出,社會上有聲音,認為花了錢,只得幾位病人被找出是不合付成本效益!

我個人認為這論點絕對是錯誤。

原因是,社會是因為害怕有穩形病人在社區內,找不到他們前,必須施行家居隔離。

他們是否存在,一直是不肯定因素,一日未能解決,社會必須繼續停止運作.請問社會每天的損失有多少?

1. 如果檢測能找出大量病患者,證明擔心是對。
2. 如果只能找出幾個,證明早前的 ...
絕對同意
雖然好多黃屍唔參與
但超過100萬人去做檢測已經好有代表性

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-9-5 02:26 PM 發表

猿人之前話有140萬的現在驗左28萬得4個,唔知猿人心裡想什麼呢
猿磚家講中個D咪計,唔中咪當冇講過。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 07:53 AM 發表
過去幾天,全民檢測開始,有幾位帶菌者被找出,社會上有聲音,認為花了錢,只得幾位病人被找出是不合付成本效益!

我個人認為這論點絕對是錯誤。

原因是,社會是因為害怕有穩形病人在社區內,找不到他們前,必須施行家居隔離。

他們是否存在,一直是不肯定因素,一日未能解決,社會必須繼續停止運作.請問社會每天的損失有多少?

1. 如果檢測能找出大量病患者,證明擔心是對。
2. 如果只能找出幾個,證明早前的 ...
解決問題係落手落腳去做,而唔係d磚家鳩吹就解決得到。
而家有左數據,可以用統計整體有幾多癮形帶菌者。對未來為同“國內澳門通關做準備”。中港澳人流通關對好多本港市民及經濟復甦係好重要。

復課在即, 多左學生去檢測, 令所收集數據更準確全面!!!

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-5 10:33 AM 發表
很多家庭都是一位去做,其他少出街的就唔去做🤔🤔
其實咁就唔止係一個人做咗檢測,而係等如一家人都檢測了。
經常出街就係最容易受到感染嘅,當這個人受到感染,自然成家人都要受隔離觀察。
如果這個人檢測為陰性,那他們的家人有很大機率都會係陰性。因為如果有人係陽性,那這個人就有很大機會亦會是陽性,這是因為他們有緊密接觸,而且在家中都不會時刻戴上口罩,反而正常都不會戴上口罩。所以,一人感染就好容易整家人都受到感染了。
所以,只要一毎家庭有人去做檢測,其實已經可以有足夠辨識能力去找出隱性患者。當然,如果一毎家庭越多成員做檢測,那麼其準確度就更高,根本並唔係一定要整家人都檢測過,才知道這個家庭是否有隱性患者。

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2020-9-5 08:47 PM 發表

絕對同意
雖然好多黃屍唔參與
但超過100萬人去做檢測已經好有代表性
無錯,超過100萬人做檢測,其實並不代表只係檢測咗100萬人,要知道這些人還有好多緊密接觸者。
好似每個人都有一個家庭,那麼其中一個成員去過檢測,其實對其他無做檢測嘅家庭成員,都一樣可以總結得到他們是否隱形患者的機率有多大。試想,當一個家庭成員是隱性患者,那麼整個家庭成員都是隱性患者的機會就十分大,因為他們在家都不會戴上口罩,而且無論食飯,睡覺,一般家庭生活,接觸都非常緊密,是互相傳播的最大原因。如果當中成員檢測出陰性,即代表這個家庭中其他成員都是陰性的機率就會很大。反之,當檢測出陽性,那麼其他成員也是陽性的機率亦十分大。
因此,有超過100萬人做檢測,其實實際能辨識出隱性患者的機率是十分高的。而且,在統計學的應用中,根本就唔會用到這麼大的樣本,所以這樣大的樣本對調查結果的可信度是十分之高的。例如今次如果有100萬做過檢測,而當中檢測出20名隱性患者,那麼對於整個香港750萬人而言,就應該有幾150人左右,其可信度應該可以高達99.5%。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-7 01:03 AM 發表

無錯,超過100萬人做檢測,其實並不代表只係檢測咗100萬人,要知道這些人還有好多緊密接觸者。
好似每個人都有一個家庭,那麼其中一個成員去過檢測,其實對其他無做檢測嘅家庭成員,都一樣可以總結得到他們是否隱形患者的機率有多大。試想,當一個家庭成員是隱性患者,那麼整個家庭成員都是隱性患者的機會就十分大,因為他們在家都不會戴上口罩,而且無論食飯,睡覺,一般家庭生活,接觸都非常緊密,是互相傳播的最大 ...
有道理!似乎檢查方法可以更有效:
1. 集合十人個檢測,如有陽性,十人重檢
2.每個家庭派一人做檢測,如陽性,全家檢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]