• 瀏覽: 7,224
  • 回覆: 72
過去幾天,全民檢測開始,有幾位帶菌者被找出,社會上有聲音,認為花了錢,只得幾位病人被找出是不合付成本效益!

我個人認為這論點絕對是錯誤。

原因是,社會是因為害怕有穩形病人在社區內,找不到他們前,必須施行家居隔離。

他們是否存在,一直是不肯定因素,一日未能解決,社會必須繼續停止運作.請問社會每天的損失有多少?

1. 如果檢測能找出大量病患者,證明擔心是對。
2. 如果只能找出幾個,證明早前的所謂社區傳播原來是輕微!

早一天回復正常的經濟利益,比起多做一星期,甚至十星期的檢測費用,根本不能夠相提並論。

D所謂專家只懂馬後砲

只有很少的隱形病人 <---  呢個嗎就係普檢得出的結果囉

未做之前, 邊位磚家夠膽講呢句呀

很多家庭都是一位去做,其他少出街的就唔去做🤔🤔

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 07:53 發表
過去幾天,全民檢測開始,有幾位帶菌者被找出,社會上有聲音,認為花了錢,只得幾位病人被找出是不合付成本效益!

原因是,社會是因為害怕有穩形病人在社區內,找不到他們前,必須施行家居隔離。

他們是否存在,一直是不肯定因素,一日未能解決,社會必須繼續停止運作.請問社會每天的損失有多少?

2. 如果只能找出幾個,證明早前的 ...
或者佢地希望揾到幾萬個囉。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-5 11:47 AM 發表

唔似你作風 有嘢刺激到你?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-5 10:33 AM 發表
很多家庭都是一位去做,其他少出街的就唔去做🤔🤔
咁側面睇,如果個家庭中外出最頻密的個位都唔中,其他成員中的機會亦低好多

引用:
原帖由 noodleprince 於 2020-9-5 12:05 PM 發表

咁側面睇,如果個家庭中外出最頻密的個位都唔中,其他成員中的機會亦低好多
所以有好多數據可以用,正苦好似無諗🤔🤔

佢好有效率2日我就收到短訊  陰性

D磚家係為美金服務,基本可以直接無視。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-5 12:06 PM 發表

所以有好多數據可以用,正苦好似無諗🤔🤔
俾人話侵犯私隱

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-5 11:50 發表

唔似你作風 有嘢刺激到你?
我作風系贊成全民檢測,陽性愈少愈好。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-9-5 01:44 PM 發表

俾人話侵犯私隱
驚/怕事不成🤔🤔

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-5 11:47 AM 發表

猿人之前話有140萬的現在驗左28萬得4個,唔知猿人心裡想什麼呢

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 07:53 AM 發表

2. 如果只能找出幾個,證明早前的 ...
事實證明 根本就係 攬炒黑暴 搞出黎 專登 傳播病毒! 攬炒派唔去驗,你就搵唔到 果D 傳播者!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-5 01:54 PM 發表

我作風系贊成全民檢測,陽性愈少愈好。
我已經檢測了 亦都畀人質疑以前在 旺角住維景 維景中招 我出打過突

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]