• 瀏覽: 29,526
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
+2
歐盟擔心智能手機等高科技產品的生產愈來愈依賴他國的原物料,周四發起確保稀土等礦物來源的新戰略,要減少對中國、智利、南非等國家的依賴。

歐盟預計到2050年,為生產電動車電池及儲存能源,需要比現在多約60倍的鋰、15倍的鈷。歐盟約九成八的稀土礦物從中國進口;九成八的硼酸鹽來自土耳其;七成八的鋰來自智利;南非則滿足其七成一的鉑需求。歐盟委員會副主席塞夫科維奇說:「我們必須有更多方的供應源,更充分利用歐盟境內資源。」歐盟將成立歐洲原物料聯盟,確保礦物原料供應鍊,還打算研究各種方法重複使用含稀土礦物的產品,並着手打造與加拿大和非洲國家之間的供應夥伴關係。

全球生産本來是互相協助,搞單邊主義,是你有技術冇材料,對方有材料冇技術。失去了14億人口的生意,睇下你點死。

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1364786/即時-國際-歐盟推出新戰略-確保稀土資源

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 06:56 AM 發表
歐盟擔心智能手機等高科技產品的生產愈來愈依賴他國的原物料,周四發起確保稀土等礦物來源的新戰略,要減少對中國、智利、南非等國家的依賴。

歐盟預計到2050年,為生產電動車電池及儲存能源,需要比現在多約60倍的鋰、15倍的鈷。歐盟約九成八的稀土礦物從中國進口;九成八的硼酸鹽來自土耳其;七成八的鋰來自智利;南非則滿足其七成一的鉑需求。歐盟委員會副主席塞夫科維奇說:「我們必須有更多方的供應源,更充分利 ...
唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。

附件

Screenshot_2020-09-05-07-17-58-1.png(300.5 KB)

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
提錬技術當然可以提升。但機會成本點計先?
而且要幾耐時間?
唔好以為中國無左歐美就唔得。
無左殖民地之後世界第一嘅大陰蒂國今日點樣?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
不要低估市場力量,十四億的消費市場才是中國的厲害武器。

所謂稀土絕不稀,但開發稀土的污是十分嚴重,否則西方社會都自己做。

圖中的資源分佈亦反影了中國的策略,有遠見!中國的一路一帶,橫跨了整個歐洲, 而且大量借款落後國家!

目的就上搶資源。

太硬膠了。。。石油天然氣難度都要自家生產嗎?好學唔學,學美國。老老實實,歐洲政棍收左老美幾錢?08金融海嘯,你地成隻狗咁,乞求中國幫忙。。。

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-5 07:54 AM 發表

提錬技術當然可以提升。但機會成本點計先?
而且要幾耐時間?
唔好以為中國無左歐美就唔得。
無左殖民地之後世界第一嘅大陰蒂國今日點樣?
據中國官方發布,2019年中國總出入口量為31.54萬億人民幣,其中對歐(4.86萬億)美(3.73萬億)接近25%,而是都係貿易順差及喺中國主要投資國家,影響到內地就業及人民生計。你話中國冇咗歐美會變成點?

月球是必要資源。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 08:00 AM 發表

所謂稀土絕不稀,但開發稀土的污是十分嚴重,否則西方社會都自己做。
冇錯。但如果從中國取不到足夠供應,西方國家會坐以待斃嗎?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:23 AM 發表

據中國官方發布,2019年中國總出入口量為31.54萬億人民幣,其中對歐(4.86萬億)美(3.73萬億)超過25%,而是都係貿易順差。你話中國冇咗歐美會變成點? ...
一個銀幣有兩面。同樣說明歐盟無左中國就死得。。。。唔通歐洲人唔識車衫?唔識做電視機?自己去做囉。。。

做完睇下賣幾錢。有幾多人買得起之嘛

引用:

有材料但無技術去提鍊,重有你們的環保

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:26 AM 發表

冇錯。但如果從中國取不到足夠供應,西方國家會坐以待斃嗎?
無技術提鍊,慢慢搞,搞幾年

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-5 08:26 AM 發表

一個銀幣有兩面。同樣說明歐盟無左中國就死得。。。。唔通歐洲人唔識車衫?唔識做電視機?自己去做囉。。。
中國造的電視賣5000,歐洲造的賣10000,還有零件

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 08:00 AM 發表

西方嘅環保政策一向都係污染環境嘅嘢就人哋生產,自己垃圾就輸出比其他國家。

唔好以為白人係天使。其實咪又係魔鬼。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]