• 瀏覽: 29,541
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
提錬技術當然可以提升。但機會成本點計先?
而且要幾耐時間?
唔好以為中國無左歐美就唔得。
無左殖民地之後世界第一嘅大陰蒂國今日點樣?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:23 AM 發表

據中國官方發布,2019年中國總出入口量為31.54萬億人民幣,其中對歐(4.86萬億)美(3.73萬億)超過25%,而是都係貿易順差。你話中國冇咗歐美會變成點? ...
一個銀幣有兩面。同樣說明歐盟無左中國就死得。。。。唔通歐洲人唔識車衫?唔識做電視機?自己去做囉。。。

做完睇下賣幾錢。有幾多人買得起之嘛

唔好以為白人係天使。其實咪又係魔鬼。。。

引用:
原帖由 神行客 於 2020-9-5 08:35 AM 發表
白人同漢奸暴徒思想:

中國冇左歐美會唔掂

勾尾冇左中國會0影響

由得班傻西繼續打飛滋吧
商貿係互利關係。
無著數歐洲人會買中國貨?唔好講笑啦。。。。
教會傳教真係為左救你班傻仔?
係叫大家地捐錢咋。。。
上帝都要食飯架。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-9-5 08:49 AM 發表

白人何時是天使? 從來都是大殺特殺,只不過對東亞人稍微收斂一點而已,那也是因為東亞人反抗能力強。
現在看起來人畜無害的傻白甜比利時,1970年代還在非洲殘酷鎮壓殖民地獨立運動,瘋狂屠殺10多萬人,砍手砍腳的那種。
但是白人控制着輿論,自我美化罷了。 ...
香港人自小就受英式殖民地教育,回歸後未曾去殖民地化。
所以以香港好多信基篤嘅都甘心做白人養嘅狗。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:54 AM 發表

一個銀係有兩面。所以不能總認為某一方絕對可以排除另一方而能好好活著。
人我無排除任何野。。。係師兄只講對中國的壞處。
兩害相衡取其輕。唔好以為邊個無邊個唔得。。。歐盟唔賣武器比中國。中國咪自力更生囉。。。而家差過歐洲貨咩?
咪以為白人係上帝。
就算上帝又如何?出黎見我啦。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]