• 瀏覽: 29,495
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 09:37 AM 發表

方法總比問題多。
我哋呢啲凡人,可以同啲高智慧嘅人比嗎?
咁高智慧,西人都係要靠中國出口稀土,歐美真係一班稀土寄生蟲

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 09:37 AM 發表

方法總比問題多。
我哋呢啲凡人,可以同啲高智慧嘅人比嗎?
你真係唔啱,阻人打飛機。

真係咁有咁勁嘅牌做乜講足兩年都唔亮劍?亮劍華為,Tik Tok, 中興,仲有快將落鑊嘅中芯邊度使咁可憐呢?

好多人唔知,中國早幾年,已經唔做稀土開採,而家每年係中國出口既稀土,係其他國家,係佢哋自己地方掘完,山長水遠運去中國,做後期分離技術。可能香港班黃屍以為好容易做倒中國技術,可以叫袁乜勇教教授識吓     車佢就最叻

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 06:56 AM 發表
歐盟擔心智能手機等高科技產品的生產愈來愈依賴他國的原物料,周四發起確保稀土等礦物來源的新戰略,要減少對中國、智利、南非等國家的依賴。

歐盟預計到2050年,為生產電動車電池及儲存能源,需要比現在多約60倍的鋰、15倍的鈷。歐盟約九成八的稀土礦物從中國進口;九成八的硼酸鹽來自土耳其;七成八的鋰來自智利;南非則滿足其七成一的鉑需求。歐盟委員會副主席塞夫科維奇說:「我們必須有更多方的供應源,更充分利 ...
有技術有材料,冇市場冇勞動力都係死!睇佢本土啲人工咁死貴,點樣可以將生產線移番過去!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 5-9-2020 06:56 AM 發表
歐盟擔心智能手機等高科技產品的生產愈來愈依賴他國的原物料,周四發起確保稀土等礦物來源的新戰略,要減少對中國、智利、南非等國家的依賴。

歐盟預計到2050年,為生產電動車電池及儲存能源,需要比現在多約60倍的鋰、15倍的鈷。歐盟約九成八的稀土礦物從中國進口;九成八的硼酸鹽來自土耳其;七成八的鋰來自智利;南非則滿足其七成一的鉑需求。歐盟委員會副主席塞夫科維奇說:「我們必須有更多方的供應源,更充分利 ...
在你屋企地底,自己掘啦

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-5 09:43 AM 發表

你真係唔啱,阻人打飛機。

真係咁有咁勁嘅牌做乜講足兩年都唔亮劍?亮劍華為,Tik Tok, 中興,仲有快將落鑊嘅中芯邊度使咁可憐呢?
我認為俾大陸捉咗嗰12位手足,先可以稱為"可憐",仲有你哋個教主,犯咗國安法,等死中

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-9-5 09:35 AM 發表

歐盟自己有無稀土?有無天然氣?是不是又要靠自己製造?
歐洲對稀土稀土需求量少。而且中國唔供應,就又要靠美國。

講乜都假,有本事就自己做,否則就買,但不可以搶,否則打柒你,所以實力最緊要

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
美國自己大把稀土,只係首先用晒別人資源先!
過幾年中國已經非常多技術樽頸位也可突破,到時誰怕誰難講,只係西人呢200年習慣搶掠,唔識合作雙贏

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 06:56 AM 發表

仲以為歐盟會去火星開發稀土運返地球添。

🤣🤣

現在的動力電池,未有用上稀土原素的。

歐咩盟,淨係個口罩呼吸機都你爭我奪你死我活。根本一事無成各懷鬼胎。

脫中

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:23 AM 發表

據中國官方發布,2019年中國總出入口量為31.54萬億人民幣,其中對歐(4.86萬億)美(3.73萬億)接近25%,而是都係貿易順差及喺中國主要投資國家,影響到內地就業及人民生計。你話中國冇咗歐美會變成點? ...
雙方的
歐美無咗中國又如何

引用:

叫佢地自量下啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]