• 瀏覽: 29,546
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-5 09:31 AM 發表

有冇出處,根據?定係禽晚發夢?
你同井底之蛙係同類

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-9-5 08:08 AM 發表
太硬膠了。。。石油天然氣難度都要自家生產嗎?好學唔學,學美國。老老實實,歐洲政棍收左老美幾錢?08金融海嘯,你地成隻狗咁,乞求中國幫忙。。。 ...
我都覺得有啲黑白不分,當年歐洲勁多投資銀行比美國佬玩到謝曬,慘過輸世界大戰,唔明點解仲學唔到野

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
除了開採技術, 蘊藏量, 你講漏了環境污染, 要歐盟本土自家開採稀土提煉, 你都幾難過到環保L果關

引用:
原帖由 friendchanli 於 2020-9-5 09:32 AM 發表

民主和環保係西方價值觀,咁容易放在一邊?今時今日病疫情領要自由都唔要戴口罩。
當你快要凍死,你仲顧得上路撿來嘅褸衛不衛先嗎?

引用:
原帖由 ntworks 於 5-9-2020 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
有井水冇桶取,明嗎?

引用:
原帖由 ntworks 於 5/9/2020 08:26 發表

冇錯。但如果從中國取不到足夠供應,西方國家會坐以待斃嗎?
歐盟自己有無稀土?有無天然氣?是不是又要靠自己製造?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

最咗藏量, 技術, 仲有一樣好重要既嘢,

就係環保,

尤其班白皮最睇重果飯, 知唔知開採稀土好大污染, 如果唔污染, 晨早自己搞啦

引用:

鬼唔知各國都有稀土咩!咁鬼污染環境,有得買梗係買啦!🤭有時間自然有技術!🤭

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-5 09:31 AM 發表

有冇出處,根據?定係禽晚發夢?
除咗中國以外,基本上無國家做稀土,因為稀土價錢平到嘔,係最近美國驚無稀土用,先夾硬屈澳洲生產,但澳洲表示唔願意,因為破壞環境生態

讚成讚成。稀土屬珍貴資源,中國留多點珍貴物資以供自己未來發展。

引用:
原帖由 fcw99 於 2020-9-5 09:35 AM 發表

有井水冇桶取,明嗎?
方法總比問題多。
我哋呢啲凡人,可以同啲高智慧嘅人比嗎?

點解又唔諗諗點確保科技資源,美國唔妥你時,斷你google, window...,所以國家千其唔好發展得太好...😏

好多人都搞錯,一個國家有稀土資源,同一個國家可以生產稀土,係完全兩樣嘢!

基本上有泥既國家,點都可以揾倒啲稀土,但係,唔等於識得,好似中國咁,係唔破壞環境下,生產稀土。

引用:
原帖由 ntworks 於 5-9-2020 09:37 AM 發表

方法總比問題多。
我哋呢啲凡人,可以同啲高智慧嘅人比嗎?
好可惜好多自認高智慧嘅人都解決唔到

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 09:35 AM 發表

當你快要凍死,你仲顧得上路撿來嘅褸衛不衛先嗎?
當就快凍死時佢哋就去搶人的點會檢路上的。還有的是佢哋幾時先到凍死呢個階段呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]