• 瀏覽: 28,076
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
稀土唔係咩新奇嘢,一路都有同用緊。其他國家嘅然都有佢地講咁多係自己國家,點解唔一早自己開採。因為提練係高污染環境,所以一路都係買人地。現在先黎講話用番自己,唔係唔得,不過停步咗咁耐,想做都唔係立即可以做。到時肯定又會同中國買

1. 歐盟隨時散;
2. 各國自私自利;
3. 藏量和分佈;
4. 開採成本;
5. 提煉技術;
6. 誰虧本投資?

結論:大隻講,做下樣。

回覆 引用 TOP

好事,不要再污染中國

CY就係太完美!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-9-5 09:20 AM 發表

歐洲無咗中國5G得唔得?得,有Nokia,愛立信,不過貴2倍價錢啫。非洲用華為技術,一個非洲小國1年內可以build up 5G網絡,非洲多國嘅新一代領導人都喺中國留學回國建設,人哋唔識揀?
非洲用緊5G 歐洲佬仲喺度建設緊,呢啲就係差距,5G有咩用?睇下滷味敢唔敢入南海就知,東風導彈制導技術喺紅外+熱成像+北斗+5G末端制導,誤差距離喺0.1米內啊 ...
華為5G都用好多西方國家專利。只低華為嘅專利占份比較高。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 09:16 AM 發表

當一個人冇飯食時,仲會講衛生條件嗎?
咁你去同外國高尚既環保撚講

引用:
原帖由 前往幼稚的妹妹 於 2020-9-5 09:23 AM 發表

稀土唔係咩新奇嘢,一路都有同用緊。其他國家嘅然都有佢地講咁多係自己國家,點解唔一早自己開採。因為提練係高污染環境,所以一路都係買人地。現在先黎講話用番自己,唔係唔得,不過停步咗咁耐,想做都唔係立即可以做。到時肯定又會同中國買 ...
美國一往都係先用其他國家資源,保留自己嘅做戰略儲備。而且日、美以往進口大最稀土都有足夠儲備等研發提練技術。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 owen11223344 於 2020-9-5 09:25 AM 發表

咁你去同外國高尚既環保撚講
佢哋嘅事,佢哋解決。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
唔係提練技術問題, 係提練時會做成好大環境同人既傷害, 歐美唔可能做到。。。。同成本仲貴過買好多倍。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bnqmaksir1 於 2020-9-5 09:19 AM 發表

開發及技術需時,係咪落後中國好多?
梗係啦!中國咁先進!

引用:

提練技術係一切,根本無國家做倒中國而家既技術,中國技術從來唔出口,亦未賣去其他國家,無人可以憑空想出技術,你講既時間問題係唔會發生,同芯片技術唔同,光核機多次賣去其他國家,一早俾人拆散研究

引用:
原帖由 200888 於 2020-9-5 09:29 AM 發表

提練技術係一切,根本無國家做倒中國而家既技術,中國技術從來唔出口,亦未賣去其他國家,無人可以憑空想出技術,你講既時間問題係唔會發生,同芯片技術唔同,光核機多次賣去其他國家,一早俾人拆散研究 ...
有冇出處,根據?定係禽晚發夢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-5 09:28 AM 發表

梗係啦!中國咁先進!
稀土提鍊技術中國係全球最先進,假西唔會識依d嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:58 AM 發表

冇技術可以研發。中國唔係咁走過嚟嗎?
冇資源,環保可以放在一邊。
民主和環保係西方價值觀,咁容易放在一邊?今時今日病疫情領要自由都唔要戴口罩。

引用:
原帖由 200888 於 2020-9-5 09:29 AM 發表

提練技術係一切,根本無國家做倒中國而家既技術,中國技術從來唔出口,亦未賣去其他國家,無人可以憑空想出技術,你講既時間問題係唔會發生,同芯片技術唔同,光核機多次賣去其他國家,一早俾人拆散研究 ...
美國係從邊度引進第一個燈膽?從邊度引進第一架飛機?

歐盟自己無稀土,又無技術提鍊,想搞乜呢?

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]