• 瀏覽: 28,078
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
外國啲好山好水點嚟嘎?就係因為中國幫佢哋承受曬啲污染工業,去中國江西稀土公司睇下啦,已經可以做到接近〇污染了,西方國家要追就要放棄自己國家嘅環境

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
假西人依一刻又唔講環保?

俄羅斯都忍夠歐美,歐美成日係佢周邊地區革命

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 08:03 AM 發表

圖中的資源分佈亦反影了中國的策略,有遠見!中國的一路一帶,橫跨了整個歐洲, 而且大量借款落後國家!

目的就上搶資源。
淨喺同伊朗簽嘅25年4000億合約,已經保證到中國輕質原油嘅25年低價供應!!

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-9-5 08:29 AM 發表

中國造的電視賣5000,歐洲造的賣10000,還有零件
全世界家電行業90%原材料,配件產地喺中國,90%藥物原材料喺中國,95%成衣來自中國,有得揀咩?

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-5 08:51 AM 發表

香港人自小就受英式殖民地教育,回歸後未曾去殖民地化。
所以以香港好多信基篤嘅都甘心做白人養嘅狗。
中國嘅種茶方法就係由英國傳教士偷技術再分別係錫蘭,阿薩母種值。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cebe658 於 2020-9-5 08:39 AM 發表

班歐洲佬仲比美國䇞制住,依家有平價資源唔用再重頭黎過,想唔衰落都幾難
滷味想停曬北溪123號管道,要歐洲佬用兩倍價錢用尾國天然氣,算盤打到啪啪聲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-9-5 08:32 AM 發表

電視屏幕,歐美都無,都是中國,南韓日本壟斷
歐美引進日、韓技術唔會係問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2020-9-5 09:07 AM 發表

假西人依一刻又唔講環保?
當一個人冇飯食時,仲會講衛生條件嗎?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
其實我都好讚成其他國家自己開採返自己既稀土礦物.
中國既資源都要留俾自己用. 同埋等啲西國食返啲環境污染問題.
一堆西人口講環保, 自己本土就要潔淨, 但就有好多污染工業般去其他國家, 仲要反吊人地環境污染嚴重.

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:26 AM 發表

冇錯。但如果從中國取不到足夠供應,西方國家會坐以待斃嗎?
開發及技術需時,係咪落後中國好多?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 09:16 AM 發表

當一個人冇飯食時,仲會講衛生條件嗎?
點解中國要污染開採稀土益你哋滿口仁義環保歐美澳加?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:54 AM 發表

一個銀係有兩面。所以不能總認為某一方絕對可以排除另一方而能好好活著。
歐洲無咗中國5G得唔得?得,有Nokia,愛立信,不過貴2倍價錢啫。非洲用華為技術,一個非洲小國1年內可以build up 5G網絡,非洲多國嘅新一代領導人都喺中國留學回國建設,人哋唔識揀?
非洲用緊5G 歐洲佬仲喺度建設緊,呢啲就係差距,5G有咩用?睇下滷味敢唔敢入南海就知,東風導彈制導技術喺紅外+熱成像+北斗+5G末端制導,誤差距離喺0.1米內啊

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-5 08:00 AM 發表

不要低估市場力量,十四億的消費市場才是中國的厲害武器。

所謂稀土絕不稀,但開發稀土的污是十分嚴重,否則西方社會都自己做。
師兄講得岩,如果唔係嚴重污染問題,佢地一早可以生產,加上勞動力問題,講就叻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]