• 瀏覽: 29,527
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
+2
全球共享資源吾好咩,技術在你手賺錢最多,成本最小,現今歐洲新經濟學要鎖國,有技術要貴材料有成本太高問題

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-9-5 08:29 AM 發表

中國造的電視賣5000,歐洲造的賣10000,還有零件
lg三星十萬都買唔到

智利又出事了

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
提練技術係可以提升。只係時間問題。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
攞30年前張圖出黎說服力更強

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 07:25 AM 發表

唔好太高估中國稀土實力。俄、美、澳嘅稀土藏量加起嚟不少於中國。佢哋只係提練技術不足。
新冠病毒另發達國家防疫物資短缺及美國瘋狂打壓中國,歐洲國家已經重新考量將國際供應鏈再分布去分散風險。 ...
我只睇少曱甴的力量

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-9-5 01:42 PM 發表

好似華為買唔到晶片會坐以待斃嗎?自己做?由開礦,建廠提煉,到有得成品用要5-10年時間。
華為不是造不到晶片,只是造不到頂級晶片,
互相制裁下,中國人可能只能用不是取頂級的手機,西方人只能用為數不多的頂級手機,沒有中價和平價手機可用

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-9-5 09:04 AM 發表
稀土礦全世界都有,稀土元素提煉技術同污染控制先至喺重點,尾國佬重啟稀土供應鏈話要5~7年,但喺尾國最大嘅稀土公司十年前已經俾中國收購咗,要重建供應鏈最少15年 ...
美國佬有廉價貨又點會犧牲自己環境去開發, 破壞人地環境又唔駛佢負責。

中國也要相應減少對歐盟依賴, 大家都不信大家.

好多年前, 
我唔明白乜野叫全球化
到全球化接近完成的時候
現在反而走單邊主義
不過這也沒有甚麼不可
反正人本來就個人利益掛帥
而且全球化當初都只係為左擴大影響力
大國當然唔想小國堀起
呢幾年新興國家發展快速
而且從新冠肺炎的應對中亦發現
所謂發達國家的真實面貌
終於我從以往那種謊言認知走了出來....

引用:

俄羅斯幾時同美國澳洲走埋一齊?幅圖明明就係講俾大家知中俄佔左稀土超過一半礦藏產量,你就夾硬將俄羅斯拉過去美國同澳洲度,成個西方國家都係反俄呢點係常識呀話!你真係當人白痴!

如果找到請通知聲,中國立即減少稀土出口,天然資源是買少見少的。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-5 08:58 AM 發表

冇技術可以研發。中國唔係咁走過嚟嗎?
冇資源,環保可以放在一邊。
成本至係問題所在

開完會議咪又係冇新戰略,recycle 成本平啲咩?如果貴過向中國入口咁點先?所以稀土價格有上冇落!

引用:
原帖由 gogorgain2 於 2020-9-5 04:53 PM 發表
好多年前,
我唔明白乜野叫全球化
到全球化接近完成的時候
現在反而走單邊主義
不過這也沒有甚麼不可
反正人本來就個人利益掛帥
而且全球化當初都只係為左擴大影響力
大國當然唔想小國堀起
呢幾年新興國家發展快速
而且從新冠肺炎的應對中亦發現
所謂發達國家的真實面貌
終於我從以往那種謊言認知走了出來.... ...
西人最偽善無恥, 當遊戲規則對牠們有利時就用, 滿口道理. 當牠們玩遊戲處於劣勢時, 就反面不玩, 忽然大說遊戲規則不公平, 搬龍門, 卑鄙無恥.
即是牠們贏你就得, 牠們賺你錢時就得. 調轉就唔得, 反面.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-9-5 05:28 PM 發表

西人最偽善無恥, 當遊戲規則對牠們有利時就用, 滿口道理. 當牠們玩遊戲處於劣勢時, 就反面不玩, 忽然大說遊戲規則不公平, 搬龍門, 卑鄙無恥.
即是牠們贏你就得, 牠們賺你錢時就得. 調轉就唔得, 反面. ...
我不會說種族
只會說有些人立心不良
但無心人卻被害慘
我個人只不過痛恨這些人而已
我們都在經歷的事實
然而這些人卻甘心被騙
一邊在衝鋒陷陣
那些人卻在背後數錢
然後你焦頭爛額都仲要俾返錢佢
就係而家情況.....
難以置信但又無比真實....
D無腦垃圾幾時先識帶返個腦做人