• 瀏覽: 2,180
  • 回覆: 20
+4
關心兩岸爆發戰爭都應該睇

3:45 菜菜子製造兩岸危機
6:00 機會千載難逢
9:08 美軍援台?
10:45 美軍自我評估失敗?
20:44 南海開戰?

https://www.youtube.com/watch?v=sKVJaZ_b5R8

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-5 01:35 AM 發表
關心兩岸爆發戰爭都應該睇

https://www.youtube.com/watch?v=sKVJaZ_b5R8

美日安保條約也沒有寫明當日本受到攻擊時,美國就會出兵協助,只係講會按符合憲法的規定 act to meet the danger

台灣與美國簽的條約不知內容如何

所以台灣人性格。安全感強時就寸寸貢。埋到身時就狗曬。。性格真系同大陸政府唔同。。。

代價大, 所以台灣亦要俾錢上繳大囉
遲些又要俾多幾百億美金啦!!!

美國玩中國小弟臺灣
中國玩美國老闆以色列
中國無限提供一切給伊朗解放巴勒斯坦
美國請勿後悔!!!

使L替美狗關心咩,打柒台啦

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-5 05:47 PM 發表
志在參戦借機打柒乜之麻 為乜心照
呢個次形勢是最好落手的時候
講返中文

這些所謂大代價,美國好易解決

只要老美叫:菜菜子咪郁舉手,而家係刦你幾百億美金財,唔係刦你色,放心!

咁美國派來攪中國的軍費咪又有囉

但台灣事後大鑊囉,窮過埃賽俄比亞!

作為一個 中國HK 普通市民, 我支持 核平 台省!!! 

剩係茶葉蛋都值回票價啦

解放軍話其實我嗰日一發都冇打過, 有冇睇整蠱專家㗎

點防啊?
中國導彈快,定係美國航母快?
內地用隱形戰機破壞晒臺灣嘅防導彈系統,美國都未知發先乜事。美國敢用導彈打中國嗎?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-5 01:57 發表
11576426 11576427
美日安保條約也沒有寫明當日本受到攻擊時,美國就會出兵協助,只係講會按符合憲法的規定 act to meet the danger

台灣與美國簽的條約不知內容如何 ...
基本上因為日本憲法的限制所以條文上不會明言"出兵",但是你引出來的第5條條文中的"根據自己的憲法上的規定和手程序採取行動"就是指出兵

引用:
原帖由 erkc 於 2020-9-5 10:51 PM 發表

基本上因為日本憲法的限制所以條文上不會明言"出兵",但是你引出來的第5條條文中的"根據自己的憲法上的規定和手程序採取行動"就是指出兵 ...
有哪裏對act to meet common danger 這項有進一步解釋嗎?

這裏我認為是故意讓美國可以靈活處理,用甚麽方法都可以。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]