• 瀏覽: 4,279
  • 回覆: 31
+5
其實崩潰是什麼意思?
端視這個國家有沒有資源
石油? 天然氣? 礦產? 黃金?
科技發達?
世界數一數二大內銷市場?
世界工廠?世界糧倉?
或是這個國家好有潛力,一遇風雲便化龍
大家都虎視眈眈想要吞併?
或再用新殖民式手段管統
如伊拉克美國扶植一個傀儡政權
現實係印度崩唔崩潰國際社會一啲趣興都冇

如果國際真係咁重視印度或真的認為人權是普世價值
印度在去年香港反送中動亂時期
總理莫迪下令將印度一個領土叫喀什米爾地區,廢除高度自治
直接派兵接管
呢個地方同香港有啲類似,高渡自治仲高過香港,有自己國旗法律
因為住民都係回教徒,等同一國兩制,據報導實施已經超過五十年之久
印度軍管戒嚴後斷當地通迅,現在裡面啲人係生係死
國際似乎毫不關心,特朗普半句話都冇講過

WHO CARES? 誰在乎印度
再現實少少,今日呢個國家陸沉從此在地球消失
估計對世界影響不大

好幾年前睇過一個節目
台灣首富郭台鈶到校園演講
提到誇國企業全球布局
有人問到印度呢個國家如何?
人口跟中國差唔多,會否急起真追趕上來?
郭笑笑說,一個國家重視傳統文化是好事
可是傳統文化對國家發展有好大影響,仍然死抱不放
佢舉左個例
高速公路因為要等牛群經過橫越馬路
結果後面要塞車等牛行完至可以通行
試問,這樣的國家又怎麼會有前途?
仲有種姓制度根深柢固,法律廢除都冇用

咁係因為國際事務嘅話語權, 幾乎集中響由西方國家嘅財閥操控嘅媒體手中, 而嗰啲媒體究竟係為邊啲人服務, 你懂的。

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-5 07:30 PM 發表

比個負你。印度根本未好過。何來崩潰?
印度地方勢力大過中央。。。
這個沒有民族覺醒的國家只是一盤散沙

天竺崛起=麥加晚上的對話=999+2夜=太陽由西方升起

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2020-9-5 04:50 PM 發表
因為"崩潰" 一定要係中共先有人轉載。
美英(崩潰)會更多人轉載,而且會有很多國家放煙花慶祝。。。

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-4 09:37 PM 發表
印度呢家既處境,經濟下滑全球第一、疫情趨勢月底超過美國、周邊國家幾乎全面開拖、內部10億人壓制4億人、仲有蝗災水災

但係就冇人講「印度崩潰」,而且仲以為佢好掂咁 ...
依家好多人都過緊咁嘅生活,就算崩潰後都唔會更差,有乜所謂。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-5 08:08 PM 發表
其實崩潰是什麼意思?
端視這個國家有沒有資源
科技發達?
世界工廠?世界糧倉?
或再用新殖民式手段管統

印度在去年香港反送中動 ...
只要有錢,好多問題都唔係問題
青藏鐵路一樣要比野生動物經過,比貴D起橋咪得,問題首先要有錢

固步自封咪窮死一世

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-5 08:08 PM 發表
其實崩潰是什麼意思?
端視這個國家有沒有資源
科技發達?
世界工廠?世界糧倉?
或再用新殖民式手段管統

師兄好心機👍👍

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-5 10:39 PM 發表
依家好多人都過緊咁嘅生活,就算崩潰後都唔會更差,有乜所謂。
其實印度係兩個極端都有

早幾個月一早估計到世界第一將會係印度。

好似係民主國家但人又分三六九等嘅垃圾地方。

🤐,唔可以講阿三崩潰的,西方支持阿三精神勝利,阿三就可以一日一歺,甚至練仙,更何況揭井蓋咪要扶貧,邊個比💲

它崩潰它事,無眼屎乾淨盲。

印度仲識撩交打 即係冇事 群體免疫成功

態度取決一切. 印度是制度「正確」. 又不是西方威脅.

經濟是難看的負24%, 扭腰屎爆迫於無奈要反映事實

Coronavirus Crisis Shatters India Big Dream

https://www.nytimes.com/2020/09/05/world/asia/india-economy-coronavirus.html

同樣講經濟, 中國正在復甦, 但也要潑大冷水.

China's economic rebound from the virus may be hard to sustain

https://www.nytimes.com/2020/07/16/business/chinas-economic-rebound-from-the-virus-may-be-hard-to-sustain.html

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-4 21:37 發表
印度呢家既處境,經濟下滑全球第一、疫情趨勢月底超過美國、周邊國家幾乎全面開拖、內部10億人壓制4億人、仲有蝗災水災

但係就冇人講「印度崩潰」,而且仲以為佢好掂咁 ...
冇喎!何必落井下石!

引用:
其實崩潰是什麼意思?
端視這個國家有沒有資源
科技發達?
世界工廠?世界糧倉?
或再用新殖民式手段管統

我去過喀什米爾,這不是東方瑞士,更像遠東巴勒斯坦,一出機場就是各式武裝部隊等,而離開到機場更要經3-4次檢查,天竺去一次就夠

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]