• 瀏覽: 86,259
  • 回覆: 541
  • 追帖: 6
+8
開頭估兩三個月打低中國,打幾年都唔得廢西

傻佬侵已經玩完,連任失敗
引用:
原帖由 1000day 於 2020-9-4 02:41 PM 發表
在美國晶片股領跌下,美股三大指數9月3日集體暴跌,費城半導體指數(Philadelphia Semiconductor Index)3日下跌5.7%。美媒稱,報道稱,中國即將制訂下一個五年計劃,包括努力擴大國內消費,以及在國內製造關鍵技術產品。中國已承諾,到2025年,向無線網絡、人工智能等技術領域投入約1.4萬億美元。對於美股此番暴跌的原因,彭博社認為,晶片股的潰敗可能源於中國將實施的半導體新政 ...

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-9-4 03:04 PM 發表

中國芯片業同20年前比接近冇變過。。。唔係美國搞制裁點逼到d企業開始搞7nm...芯片係好複習既技術黎唔係一時三刻就複制到
其實中國芯片發展緩慢
主要原因係 錢可以買到既野 點解仲要花時間花人力物力去研究

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-9-4 02:52 PM 發表
一於反抵制, 連小米、騰訊、阿里爸爸都應該唔再使用外國晶片, 邊個再用就係漢奸走狗, 愛國人士亦應抵制一齊含有外國晶片嘅產品同服務 ...
咁外國係咪都唔用中國稀土先??

台灣東森日日9吹台積電去老美幾好打死大陸,到時知死

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-9-4 03:02 PM 發表

中國國產的第一台光刻機, 預計2022年投入實用業務
再過多5年, 突破制程問題, 批量生產, 就可以作出口之用, 售價會是市場價的5分一, 到時美國晶片業就......
多謝特朗普吧!

好多人話依家外國已經開始做緊5nm, 大陸才做14nm, 差幾代, 根本無得鬥
就如當年話中國無可能自己做到核武, 無可能自己做洲際導彈, 無可能自己做 ...
制程只係鬥大小
系統效能都好重要

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-4 02:48 PM 發表
中國係晶片上追趕美國步伐本身無咁快...
今次係美國迫出來...
任正非唔錯, 係好幾年前, 仲未玩貿易戰, 未有封鎖中興, 華為等既時候
佢就話, 一定要發展自己既晶片, 命脈唔可以俾人捉住

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-9-4 02:52 PM 發表
一於反抵制, 連小米、騰訊、阿里爸爸都應該唔再使用外國晶片, 邊個再用就係漢奸走狗, 愛國人士亦應抵制一齊含有外國晶片嘅產品同服務 ...
中國人已經同 微信丶支付寶 結合, 冇得用 根本死梗, 點夠膽用外國晶片?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-4 03:29 PM 發表

冇錯, 中國唔係不做研發, 而係有優次, 首先必然係做國防及戰略性項目
而手機芯片, 本來只是民用商品, 市場合作是最合理既選擇, 只係估唔到老美, 會無恥到連最基本既商業規則都去打破 ...
好似汽車引擎,中國大量和外地車廠合作,自己唔再去研發,專注去研究電動車,
以高鐵為例,中國有能力從引入再研發,但汽油引擎就因為判斷未來市場會被電車取代,所以寧願分利俾外國車廠..
手機芯片,矽(硅)基芯片已達物理極限,中國再投入研發,回報未必可維持研發投入,有外國生產硅基芯片,
自己研究攻堅就轉向碳納米管芯片.將目光放在下一代產品上....

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-4 02:50 PM 發表
老美想同14億中國人鬥, 結果只有死路一條.
所以啲死曱甴好快玩完。

美國政府用心良苦,善哉善哉........

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-4 03:01 PM 發表

反中白痴就0進步...
唔好講進步啦, 佢地唔破壞就當幫忙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]