• 瀏覽: 86,261
  • 回覆: 541
  • 追帖: 6
+8
GPS 加你略事件已經比左個教訓你老尾,但愚蠢既西人就係教極唔聽。過幾年去食蕉吧!

咁美國D晶片賣比邊個?

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-9-4 03:18 PM 發表

特朗普上任前, 世界大致上都以全球一體化來運作
各擅其職之下, 中國可以的話都只想向美國採購所需芯片, 而專注在生產制品的環節上
現在步伐已被打破, 中國萬不願意都要被迫向前行
究竟特朗普是令中國屈服, 或是令美國晶片業提早衰落?
坐看結果吧~ ...
川建國逼令中國團結,
川建國又極度分化美國...

以長遠策略來看,川建國不枉建國之名...

習大都講明合則兩利,美國佬係都要整死中國,有乜謂呢?

一個產業要維持, 
首先要有錢買料同請人, 
然後製造出商品, 
然後賣出去收錢, 
再然後用錢買料同請人... 

你而家唔俾賣, 
資金鏈一斷點搞? 
轉型都要時間架... 
何況疫情嚴重、政治不穩... 
你叫生意人轉去邊好? 

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-9-4 02:43 PM 發表
未來10年
中國科技極有可能超越老尾
太空科技除外
你知道中國太空站的故事嗎?
https://kknews.cc/science/2nboab9.html

老美國優先仆街

引用:
原帖由 696399 於 2020-9-4 03:24 PM 發表
咁美國D晶片賣比邊個?
燈神燒話  中國唔買  大把人會買
不過 又講唔出  邊個食得起

中國晶片公司真係要請普普飲茶, 無佢中國無今日, 曱甴三思啦, 成日叫獨立, 你地有本事研發食水比700萬人用先叫獨立啦,天才

引用:
原帖由 1000day 於 2020-9-4 02:41 PM 發表
在美國晶片股領跌下,美股三大指數9月3日集體暴跌,費城半導體指數(Philadelphia Semiconductor Index)3日下跌5.7%。美媒稱,報道稱,中國即將制訂下一個五年計劃,包括努力擴大國內消費,以及在國內製造關鍵技術產品。中國已承諾,到2025年,向無線網絡、人工智能等技術領域投入約1.4萬億美元。對於美股此番暴跌的原因,彭博社認為,晶片股的潰敗可能源於中國將實施的半導體新政 ...
攔得一時,阻吾到一世!買吾到就吸班人才過黎,有$慌冇技術,只係時間問題

限制做生意對象, 只係雙輸局面.
一個只識DEAL OR NOT DEAL既美國腫桶, 只係害死美企.

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-9-4 03:18 PM 發表

特朗普上任前, 世界大致上都以全球一體化來運作
各擅其職之下, 中國可以的話都只想向美國採購所需芯片, 而專注在生產制品的環節上
現在步伐已被打破, 中國萬不願意都要被迫向前行
究竟特朗普是令中國屈服, 或是令美國晶片業提早衰落?
坐看結果吧~ ...
冇錯, 中國唔係不做研發, 而係有優次, 首先必然係做國防及戰略性項目
而手機芯片, 本來只是民用商品, 市場合作是最合理既選擇, 只係估唔到老美, 會無恥到連最基本既商業規則都去打破

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-9-4 02:43 PM 發表
未來10年
中國科技極有可能超越老尾
太空科技除外
軍事或太空中國可能未夠班但電腦晶片及科技應該追得上老美了

美國D晶片同DRAM自己內銷食晒佢, America great again, Yeah

2025年自產自供70%芯片
唔係講左好耐咩
而家先黎跌

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]