• 瀏覽: 3,407
  • 回覆: 3
+2
的確係咁!!

其實香港而家呢班咁嘅死曱甴,根本亦都唔係支持民主自由,事實上,純粹想搵個口號姐,佢哋對民主制度,一竅不通。

佢哋鍾意嘅特朗普,亦都有着獨裁者特性,用冇法律群眾路線。
冇法律群眾路線,核心思想,唔好同我講法律,順水同你講群眾嘅利益!
為了幫群眾爭取利益,嚴格來講殺人放火,不擇手段,都係正確!

大部份革命,都係以呢一套理論發動!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-4 02:49 PM 發表
的確係咁!!

其實香港而家呢班咁嘅死曱甴,根本亦都唔係支持民主自由,事實上,純粹想搵個口號姐,佢哋對民主制度,一竅不通。

佢哋鍾意嘅特朗普,亦都有着獨裁者特性,用冇法律群眾路線。
冇法律群眾路線,核心思想,唔好同我講法律,順水同你講群眾嘅利益!
為了幫群眾爭取利益,嚴格來講殺人放火,不擇手段,都係正確!

大部份革命,都係以呢一套理論發動! ...
因為佢哋嘅真正套路,冇法律群眾路線,
所以,如果回教佬肯幫佢哋,佢哋唔介意話真主萬歲;
印度佬可以幫佢哋打中國,佢哋即刻歡迎,支持印度;
根本冇乜嘢道德底線。

破壞,利用831打死人騙局,放火燒死人,乜嘢都冇所謂,最緊要係贏!!

比呢啲咁嘅人,真係得到政權,中國一定仆街過而家!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-4 06:32 PM 發表

其實我作為一個歷史系畢業生 , 一直係估唔到法西斯主義會出現 ,
尤其估唔到係香港首先出現 ...
甚至係上年(或者214年佔中)之前 , 我都仲未體會到書本所寫既 "法西斯鬥爭"
"社會暴力行為" "納粹宣傳" 等等實際係咩樣 ... ^.^"

甚至有一段時期(要數返上中學拉) , 仲覺得希特拉幾型 !!! ^.^"

係呢兩年先知咩係 "口號式政治" "社會暴力" ...  ...
其實我唔係讀歷史嘅,睇歷史係因為後生嗰陣時,想開發電腦遊戲,想喺歷史入邊搵故事。

從我嘅角度黎睇,所謂嘅文明,制度,就係一個系統。

其實希特拉 納粹係社會主義政黨嚟!
其實我係咁理解嘅!!

法西斯主義即係獨裁主義,
社會主義或者共產主義,其實都係獨裁主義,
獨裁主義,包容性好低,最終會發動戰爭。

因為我唔係讀歷史嘅,所以我好多基本思維,或者邏輯,同你真正讀歷史唔同,如果有唔同意見,我唔介意你用粗口招呼我!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-5 01:05 PM 發表

其實我唔係讀歷史嘅,睇歷史係因為後生嗰陣時,想開發電腦遊戲,想喺歷史入邊搵故事。

從我嘅角度黎睇,所謂嘅文明,制度,就係一個系統。

其實希特拉 納粹係社會主義政黨嚟!
其實我係咁理解嘅!!

納粹主義即係獨裁主義,
社會主義或者共產主義,其實都係獨裁主義,
獨裁主義,包容性好低,最終會發生戰爭。

因為我唔係讀歷史嘅,所以我好多基 ...
應用係而家嘅情況!

從新聞觀察,中國都應該唔會走貴族的政治路線。

特朗普有嚴重嘅獨裁主義思想,所以佢對中國嘅包容性其實好低,如果美國今後嘅歷史發展,係以特朗普為藍本嘅話,中國 美國未來嗰幾十年,必然一戰!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]