• 瀏覽: 7,120
  • 回覆: 112
+4
引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-3 05:20 PM 發表
政府必須強制市民做檢測, 盡快搵出隱形人.
唔需要強制, 不過政府可以出招, 例如有健康碼既人先可以放寛隔離令, 禁止無健康碼既人去一些較容易感染的場所, 例如戲院, 遊泳池, 健身室, 麻雀館....

按咁既比例,約300-500患者在社區繼續傳播

引用:
原帖由 wilsonso0301 於 2020-9-3 05:51 PM 發表
台灣省報數話0確診
不驗就當然冇人確診。

引用:
原帖由 極速前進 於 2020-9-3 05:35 PM 發表

吾,也是一號晚做,成個過程所需幾分鐘!
無不適感覺,今天收到短訊.....陰性.........
禾就約咗今日6:30做

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-3 05:38 PM 發表
12.8萬就中6個,咁照推理128萬就60個,640萬就300個,都咪話唔恐怖!
所以為己為人應該要做

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-9-3 05:54 PM 發表

人地化膿大法乜9都醫到
但何解嗰隻馬種黑醫聽到化膿公,都咁大反應否認..

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-9-3 05:57 PM 發表

但何解嗰隻馬種黑醫聽到化膿公,都咁大反應否認..
心中有👻囉!

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-3 05:38 PM 發表
12.8萬就中6個,咁照推理128萬就60個,640萬就300個,都咪話唔恐怖!
之前內陸是1000萬人,300個,今次是10萬左右2個(6個中,4個舊証唔計),其實差唔多。
https://www.am730.com.hk/news/新聞 ... 栢良料內地在港建檢測工廠-229160

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-3 05:16 PM 發表

反而台灣隱瞞病情令人擔心,,
8月內,台灣出境人仕,有成10人在各地驗出有病毒.
以台灣7月出境數字大概50000人估計(未有8月數值)..

台灣中招率達5000份之..1
台灣應該在7月尾8月中有島內大爆發,未來將會有更多台灣人出境驗出中招...

看中國台灣近月每月出境人數大概5萬人,但中國台灣出境各國確診人收在8月達十人..
即係大概5千份之1機會..
以中國台灣 ...
睇下捷克班友番到屋企有無中招 ?

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-3 05:44 PM 發表

香港專家全部狗屄!
直頭仆街死全家🤬佢老味

市區裡有很多帶菌者,尤其是年青人,雖然病徵不明顯,但就很容易傳給其他人,所以其實大家都最好去驗一驗,對你身邊的朋友同事都是一種負責任的行為。

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-9-3 05:39 PM 發表

做檢測是盡公民責任, 盡快找出隱形病人, 堵住傳播鏈!!
與其 假設檢測會中招
不如 假定自己已中招, 害怕檢測所以不停傷害身邊咖人, 是非常自私的行為!! ...
絕對同意,我覺得今次政府己算盡心盡力安排呢次檢測, 班專家包括俾人話係黃絲袁教授日日出嚟叫人去做檢測,己做咗測試市民己經話咗測試只花幾分鈡,安全又唔痛,但唔明只得幾拾萬人網上預約,班搞事曱甴就預佢唔嚟,但班中間派和藍絲都唔只咁少人,希望班觀望中市民做好公民責任快D去網登記去做檢測!

引用:
原帖由 soykao 於 2020-9-3 05:48 PM 發表

圖一係叫市民俾錢或政府出錢俾市民去佢地講既私家驗
圖二係中央俾左錢出料出人,佢地冇得搵銀發脾四
D19黑兒冇得呃水唔發癲吖揾到食嘅專科駛靠呢D搵陰質$

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]