• 瀏覽: 5,772
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 04:48 PM 發表

如果有辦法民主改得好,攞諾貝爾獎都仲得。
利益和權力分配。。。。。。。不可能的,所以只能是一個人/兩個相愛的人能達至民主外,其他沒可能🤔🤔

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-3 15:50 發表
所謂民主
美國大選都維持超低投票率
上屆五成三左右
有接近一半人冇出黎投票
點解?
最大原因,兩大黨推出候選人都唔鐘意
點投得落手
或者覺得兩個都係仆街,投唔投冇差別
所以只要係五成三中得票超過三成就可以當選
即係話美國總統民意基楚,係少數人選出黎的總統
何況美國仲有世界獨一無二的選舉人票制度
結果有普選贏左,但選舉人票輸左,贏普選輸大選的荒謬制度

以前有個台灣政治 ...
總之好玩啦!人地玩下冇乜問題,自己就咪嘞。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 03:24 PM 發表

財政肯定自主,收入全數上繳,她全權自主。
箭嫂話:
衰佬身上有錢就作怪,唔專制你點得!今日出街只可袋二百。

但係鴉佬又心甘命抵喎!視專制為樂趣,行民主反為成日嗌大交!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 10:13 AM 發表
世界上根本沒有天賦人權這回亊。任何國家或地方,參選權與投票權都有限制。何來天賦人權?為了保障國家/地方利益,慎防外力干預。非國民連捐款也有所限制。所謂自由平等,說說也該害羞。只有不知廉恥的怪胎才會瑯瑯上囗、白痴才會相信。
美國一向是一黨專政,總統和政黨都是導具而已。特朗普是怪胎,他把“美國一黨向推銷的民主”放在美國上演,展示了“真普選”的魔力。
...
師兄,人權係有,但不是天賦。人權係現代先進地區必備條件,人權係全人類社會共識。
不要因為香港一少部分“認賊作父的賣國奸徒”而放棄“天地良心”放棄“人權”。
那群賣國奸徒正想將“人權”跟香港地區由中央人民政府授權的“三權”及“選舉權”混為一談,不要中計。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-9-3 18:59 發表

箭嫂話:

耑兄督爆,難為情!😳😳😜

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-3 20:25 發表

師兄,人權係有,但不是天賦。人權係現代先進地區必備條件,人權係全人類社會共識。
不要因為香港一少部分“認賊作父的賣國奸徒”而放棄“天地良心”放棄“人權”。
那群賣國奸徒正想將“人權”跟香港地區由中央人民政府授權的“三權”及“選舉權”混為一談,不要中計。 ...
同意,不過佢地有另外解釋。
騎劫“人權”搞局。

無好聽口號,點呃無知嘅選民?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-3 03:50 PM 發表
所謂民主
美國大選都維持超低投票率
上屆五成三左右
有接近一半人冇出黎投票
點解?
最大原因,兩大黨推出候選人都唔鐘意
點投得落手
或者覺得兩個都係仆街,投唔投冇差別
所以只要係五成三中得票超過三成就可以當選
即係話美國總統民意基楚,係少數人選出黎的總統
何況美國仲有世界獨一無二的選舉人票制度

以前有個台灣政治 ...
強迫人民去 揀 兩個爛橙🤔🤔

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-9-3 06:59 PM 發表

箭嫂話:

箭兄家中民主只太座一人一票說了算😱😱

民主是,我"話"比著數你,你投票給我,到我真的當選,sorry, 你的著數當然沒有著落了,因為我背後一大個金主,係佢比錢捧紅我,有著數都要比咗個金主先,金主出資為利益,政客9up 為利益,選民投票取向都是為利益,民主,基本只是一場利益輸送的把戲

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-3 03:50 PM 發表

...
咁似係嬴波輸盤咁?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 00:31 發表

箭兄家中民主只太座一人一票說了算😱😱
乜都有人幫我搞掂,咁樣即系唔使煩。有乜問題?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-4 09:03 AM 發表

乜都有人幫我搞掂,咁樣即系唔使煩。有乜問題?
沒問題,民主只是形式,有人疼有人愛才重要😊😊

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-4 00:49 發表
民主是,我"話"比著數你,你投票給我,到我真的當選,sorry, 你的著數當然沒有著落了,因為我背後一大個金主,係佢比錢捧紅我,有著數都要比咗個金主先,金主出資為利益,政客9up 為利益,選民投票取向都是為利益,民主,基本只是一場利益輸送的把戲 ...
抬轎比賽!

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-9-4 03:01 發表

咁似係嬴波輸盤咁?
抬轎比賽!

抬者渾身汗
登台勝選人
五年贏俸祿
騙票又重新

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]