• 瀏覽: 5,790
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 09:06 發表

沒問題,民主只是形式,有人疼有人愛才重要😊😊
呢句真。最重要系佢嘅決定永遠比自己優秀。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-4 09:15 AM 發表

呢句真。最重要系佢嘅決定永遠比自己優秀。
民主 利多於弊🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 09:17 發表

民主 利多於弊🤔🤔
咁又唔一定;

自己死追果件,可能要你服侍多時,搞好多手續正得甩身。
憑佢智慧決定,仲要有本亊上位果件,好處盡在不言中。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-4 09:25 AM 發表

咁又唔一定;

自己死追果件,可能要你服侍多時,搞好多手續正得甩身。
憑佢智慧決定,仲要有本亊上位果件,好處盡在不言中。
恭看來箭兄 如魚得水沐浴春風, 令人羨慕🤔🤔

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 10:13 AM 發表
世界上根本沒有天賦人權這回亊。任何國家或地方,參選權與投票權都有限制。何來天賦人權?為了保障國家/地方利益,慎防外力干預。非國民連捐款也有所限制。所謂自由平等,說說也該害羞。只有不知廉恥的怪胎才會瑯瑯上囗、白痴才會相信。
美國一向是一黨專政,總統和政黨都是導具而已。特朗普是怪胎,他把“美國一黨向推銷的民主”放在美國上演,展示了“真普選”的魔力。
...
石器時代,揸棍的人才有人權。
原始部落,戰勝的部族才有人權。
皇朝成立,達官貴人才有人權。
現在社會,人人都有人權。
中共還停留在前三個階段。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 09:28 發表

恭看來箭兄 如魚得水沐浴春風, 令人羨慕🤔🤔
誰謝!好與不好,盡在感覺。
無求品自高
欣賞見花豪
豁達易知足
蟲聲不覺嘈

附件

IMG_20200904_093851.jpg(218.48 KB)

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 12:31 AM 發表

箭兄家中民主只太座一人一票說了算😱😱
如箭嫂給神經箭人權自由,例如神經箭晚晚天光才回家,甚至成個月不回家,外邊有小三小四,通通不聞不問,毫不關心地,你估神經箭是否覺得幸福?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-4 10:00 AM 發表

無求品自高
欣賞見花豪
豁達易知足
蟲聲不覺嘈
盡在感覺同樣是
你愛老婆(國家)就不會覺得專制,反而感覺是打吓鬧吓當耍花槍啫!倘若沒愛,老婆多問一聲也難忍受。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-9-4 10:26 發表

盡在感覺同樣是
你愛老婆(國家)就不會覺得專制,反而感覺是打吓鬧吓當耍花槍啫!倘若沒愛,老婆多問一聲也難忍受。
果然是知己!🤝🤝🤝

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-4 10:00 AM 發表

無求品自高
欣賞見花豪
豁達易知足
蟲聲不覺嘈
👍👍

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-9-4 09:37 發表

石器時代,揸棍的人才有人權。
原始部落,戰勝的部族才有人權。
皇朝成立,達官貴人才有人權。
現在社會,人人都有人權。
中共還停留在前三個階段。 ...
人人都有權等于人人都冇權。人人抬轎送佢上位的勝選者才有權。
我有你無才是權。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-4 11:22 AM 發表

人人都有權等于人人都冇權。人人抬轎送佢上位的勝選者才有權。
我有你無才是權。
上天是不公平的,人人生而不平等。
人權就是令你好過啲,世界公平啲。
並非有人權就有公平,人人一樣。
明?

其實用大企業管理為例
一個公司要請個CEO,唔會用普選
請左個阿貓阿狗黎做,公司唔駛幾耐就冧
要求點都會有多年豐富管理經驗
即使唔係同行專業,至少在另一個域領都係人才
咁都冇法保證一定做得好

民主就唔會要求咁多,世界上權力最大的男人美國總統
奧巴馬為例,做過律師,從政資歷只有短短兩年參議員經驗
靠把口吹水就做左總統
佢落台時候,評價兩極

再舉台灣為例,兩年前冒出條友叫韓國瑜
此人只做過立法委員,陳水扁,馬英九,衰衰地都做過首都巿長
韓國瑜無厘頭選上高雄市長,條友太貪心,以為有機會更上一層樓
一年唔到又去選總統
台灣人就算不支持民進黨,對韓國瑜好有意見
條友資歷做市長可能已經係越級,都唔知道做得好唔好
話晒蔡英文都做過中央政府官員,陸委會主委同行政院副院長
聽投蔡嬸啲非綠支持者講,點差都好過韓國瑜

以前蔣經國時代用人同現今共產黨類似,佢地唔相信天縱英才
人才就算係天生都要經過磨練至會成大器
靠選舉出身,就會選到陳水扁,馬英九,韓國瑜,甚至蔡嬸..九唔搭八就去做領導人

挑選接班人係非常慎重,用選舉方式根本選唔到能人
精英接班制度,精英圈子搵個精英,當然比較容易得多

再舉一個有趣的真實例子
台北現任市長柯文哲,佢信仰民主,任何事都用民主方式解決
第一任市長剛上台,佢下一級官員,部分用"海選"方式招攬
意思係阿貓阿狗可以毛遂自薦,再由台北市民網上投票決定
結果海選出黎啲官員冇個做得長,唔係水土不服,就係能力唔夠
反而內定不經海選,可以做滿一任期

現實是,民選首長並非自己厲害,而係靠下面一班有能力技術官員去支撐
如果呢個民選首長個性優柔寡斷,下面團隊幾有能力都冇用

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-4 05:02 PM 發表

伊拉克敘利亞阿富汗利比亞笑而不語
是誰連他們生命權都剝奪了?
可憐的人必有其可恨之處。
但你搬龍門了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]