• 瀏覽: 3,353
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-9-3 03:43 PM 發表

科學在現階段是最正確的,也許是可以升級,但是是離真理最近的想法,而真理只在少數或個人手上,大眾是愚蠢的。。
哎.....算吧啦.....閣下當我透明得啦, 在這帖我亦唔會再打搞你

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-3 02:36 PM 發表

此言差矣!
發明家大多以拯救人類心態去做研究發明, 大多不懂什麼註冊專利。
他們 將發明品送到生產商手上, 才由生產商拿去做註冊專利的實況比比皆是。
真正科學家必定要不停地自我突破, 才能滿足他的好奇心。 ...
研究經費何來?

提倡多數選擇既人會講, 只要選民足夠理智, 佢地都會選擇合乎邏輯同科學方法既結果

但係, 普及教育, 教過幾多人邏輯?
好基本既 De Morgan's Law, 平日應用好廣, 尤其係政治事件, 好多人會犯錯.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-3 05:51 PM 發表
提倡多數選擇既人會講, 只要選民足夠理智, 佢地都會選擇合乎邏輯同科學方法既結果

但係, 普及教育, 教過幾多人邏輯?
好基本既 De Morgan's Law, 平日應用好廣, 尤其係政治事件, 好多人會犯錯. ...
有人喜歡食魚翅,有人喜歡食碗仔翅,沒有對或錯,沒有理智與不理智。

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-3 08:37 PM 發表

有人喜歡食魚翅,有人喜歡食碗仔翅,沒有對或錯,沒有理智與不理智。
有人比碗仔翅既價錢想食魚翅呢。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-3 09:01 PM 發表

有人比碗仔翅既價錢想食魚翅呢。
中國管理架構,說穿了只是一個專業管理團隊,領導層要經過層層晉升,根本就沒有什麼迫人食魚翅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]