• 瀏覽: 3,360
  • 回覆: 58
中國領導人由精英投票選出,當然是精英,外國領導人由一般人投票選出,當然亦是很一般啦

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 02:10 AM 發表
中國領導人由精英投票選出,當然是精英,外國領導人由一般人投票選出,當然亦是很一般啦
自由及人權比一切都重要,民主就係建基於兩者之上。

少數精英説將來國家可以人人食魚翅,但大多數的人民寧願及喜歡食碗仔翅,為何要強逼大多數做他們不喜歡的事?

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-3 02:55 AM 發表

少數精英説將來國家可以人人食魚翅,但大多數的人民寧願及喜歡食碗仔翅,為何要強逼大多數做他們不喜歡的事? ...
咪七啦。寧願食碗仔翅?
佢地覺得佢地比碗仔翅既錢應該食魚翅就真。
傻侵咪就係咁昆佢班戇鳩支持者,宜家唯有食住屎先啦

咁戇鳩既笑話返去登登講啦
就快班戇鳩仔會投票決定物理定律架啦。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-3 03:39 AM 發表

咪七啦。寧願食碗仔翅?

就快班戇鳩仔會投票決定物理定律架啦。 ...
你只只不過偷換概念,將物理定律=喜歡食魚翅多過碗仔翅。喜歡不喜歡是個人的喜好,沒有對或錯。

你只是少數放棄自由,選擇食魚翅嘅人。
點解要少數決定大部份人嘅命運?

比大多數喜歡食碗仔翅嘅人,獨立離開。
少數人就變大多數,食佢鐘意食嘅魚翅。
食碗仔翅嘅人又可以自己選擇自己嘅領導,不是更好嗎?

制度嘅優越性係基於人民嘅責任感, 越有社會責任感, 就可以實施更先進嘅政制, 中國人剩係知道人地有好野, 自己就一定要有, 只係攞著數心態, 唔知道背後嘅責任同義務.

西方民主從來唔需要抗爭, 你都得就一定會有. 唔得就多數都唔會有, 有都會走晒樣. 

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-3 03:58 AM 發表

你只只不過偷換概念,將物理定律=喜歡食魚翅多過碗仔翅。喜歡不喜歡是個人的喜好,沒有對或錯。

食碗仔翅嘅人又可以自己選擇自己嘅領導,不是更好嗎? ...
唔好戇鳩啦
想用碗仔翅價錢食魚翅,就唔好話自己鐘意食碗仔翅
保證班戇鳩仔去到邊個國家都要炒車
呢個先係真正既定律

當然,佢地最多暗地裏比魚翅價食碗仔翅,然後死撐自己不後悔law

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-3 02:55 AM 發表

少數精英説將來國家可以人人食魚翅,但大多數的人民寧願及喜歡食碗仔翅,為何要強逼大多數做他們不喜歡的事? ...
如大多數人只用括約肌思維,傷講都出現200+1幻腦殘🤔🤔

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-3 03:39 AM 發表

咪七啦。寧願食碗仔翅?

就快班戇鳩仔會投票決定物理定律架啦。 ...
有機會🤔🤔

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-3 03:58 AM 發表

你好似啲小朋友咁唔知咩叫現實🤔🤔

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-3 08:15 AM 發表

唔好戇鳩啦
想用碗仔翅價錢食魚翅,就唔好話自己鐘意食碗仔翅
保證班戇鳩仔去到邊個國家都要炒車
呢個先係真正既定律

當然,佢地最多暗地裏比魚翅價食碗仔翅,然後死撐自己不後悔law ...
就好似班傻仔反港區國安法咁,佢地犯法後跑路去左台灣,英國,美國,德國。。。。,這些國家地區都有國安法(比港更辣),去到其他地方也要守當地法律,咁即係話在任何地區都要守法,搞黎搞去搞左咩出黎?🤔🤔

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 02:10 AM 發表
應該話憑口號吸引選票.選完關人忍事另外中國人事制度係講求要有紮實嘅地方行政經驗先可以一步步向上爬起碼而家國家方向正確.人人有書讀唔再需要捱饑抵餓

引用:

而家邊個唔俾國民食魚翅?
民主體制又係唔係小數嘅人生活係人多嘅另一面。
咁呢啲又係唔係小數人嘅意願?

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-9-3 01:49 AM 發表
“德先生”:即“Democracy”,德莫克拉西(音譯)——意為:“民主”,所謂“民主”是指民主思想和民主政治;“賽先生”:即“Science”,賽因斯(音譯)——意為:“科學”,所謂 ...
開明式獨裁絕對比所謂假大空式文煮巧.而家所謂文煮選舉無非就係鬥派福利.鬥比餅仔利益.絕不可能選出有能之人

引用:

你識得選邊個做領導好啲?
咁應該由咩人管理一個國家?
好似美國咁好唔好?
兩黨交替輪選,最終勝出由金主話事。
呢啲叫民主?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]