• 瀏覽: 4,109
  • 回覆: 55
引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:31 AM 發表

多數票不等於多數人,西方民主選舉方式只需要取悅一定數量懵炳就可當選,好L兒戲
社會精英只是少衆,所以政客只需大眾欺騙到愚昧嘅大眾,便能勝出

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 15:01 發表
曾經的夢,響往民主世界的大同

由占中事件,到近年黑暴的反政府暴動,亦未平息我對和平,民主的響往

但近日的臺灣,印度,親美同盟向中國施壓,終令到我民主的心寒了

所謂的民主選中的各國領袖,不就是美國手下的一條咬人狗,美國一聲令下,大家一齊樸向中國,盡管你知道是蹚渾水,做做樣,只吠不咬

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求 ...
民主政治的配菜。

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 02:23 AM 發表

師兄中了掩眼法啦,台灣人口多少?蔡英文得票多少?美國人口多少?特朗普得票多少?民主,實際上是多數服從少數呀!
師兄,以參加者計

當然,呢D都是掌權者設計出來的手段

你不來就當你默默承認結果

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 07:35 AM 發表

英文賺個 盆滿缽滿,反正呆灣 輸 關仁隱事🤔🤔
但如果引發中臺內戰,苦了臺灣老百姓

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:24 PM 發表

但如果引發中臺內戰,苦了臺灣老百姓
文煮選舉,邊個投票,邊個負責🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:26 PM 發表

國際小看了解放軍的耐磨力

上世紀美軍就是俾越共在越南磨死的

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:32 PM 發表

國際小看了解放軍的耐磨力

上世紀美軍就是俾越共在越南磨死的
軍方明白,因為最叻在軍,次之華已街,春蟲才做正客🤔🤔

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2020-9-3 03:25 AM 發表
以前西方國家就係信奉天主教,以宗教之名發動十字軍,侵略,殖民。 而家就信奉民主自由,一樣用呢個名目四圍害人,同十字軍時代一樣。
以民主選舉游戲,美國可以操控一班外國元首做打手

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:26 PM 發表

講就好聽,一個平民如何有能力負責?出事咪又係果句,我點知 jet其實,佢真係唔知㗎,選民只係透過傳媒認識候選人,同隔山買牛沒分別

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:35 PM 發表

軍方明白,因為最叻在軍,次之華已街,春蟲才做正客🤔🤔
解放軍動一下手是好事,無實戰永遠無軍威

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:39 PM 發表

講就好聽,一個平民如何有能力負責?出事咪又係果句,我點知 jet其實,佢真係唔知㗎,選民只係透過傳媒認識候選人,同隔山買牛沒分別
負責意思係承擔亂子,呆人選了芵文咪自願承受惡果🤔🤔

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:39 PM 發表

解放軍動一下手是好事,無實戰永遠無軍威
個算盤好難打 我哋一般人亦都好難明白阿爺 戰略意圖戰略部署 🤔🤔

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-9-3 10:17 AM 發表
我以前也曾經嚮往民主。
但到現在,有一些還未明白的地方。
據我所知,美國係好民主嘅地方,佢哋選出嚟嘅總統一定有人支持,特朗普亦不例外,佢有好多支持者。但另一方面,亦有好多反對佢嘅人,我哥哥移民咗美國,近呢幾年佢極不開心,因為佢好憎恨特朗普,佢而家喺美國其中一個肺炎爆得好勁嘅州,幾個月來好似軟禁左自己係屋企,兩個禮拜先去一次超級市場買食物。
佢認為特朗普失職,只顧經濟政治,抹黑異己,又鼓勵槍械,將和 ...
所以政客最成功就是把民主解釋為小數服從多數

真民主應該是以民為本,民是所有的民

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:44 PM 發表

個算盤好難打 我哋一般人亦都好難明白阿爺 戰略意圖戰略部署 🤔🤔
中國政府是搞經濟的政府,關心經濟發展,所以不輕言動手

而中國的一帶一路,亦需要很多國家的支持

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:48 PM 發表

中國政府是搞經濟的政府,關心經濟發展,所以不輕言動手

而中國的一帶一路,亦需要很多國家的支持
一盤大棋🤔🤔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]