• 瀏覽: 4,068
  • 回覆: 55
引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-2 08:18 PM 發表

不要就對了,別人的垃圾我們要來。。。。。。😅
我反而想外國收香港D黑暴垃圾

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-2 08:21 PM 發表
識玩的人當一盤生意來做🤔🤔
做生意回籠慢,黑暴流行眾籌

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:44 PM 發表

我反而想外國收香港D黑暴垃圾
外國人不傻,他們給少許錢把傷講搞爛,他們的競爭力就上去了,可憐我們的孩子不明白,人家也不會要垃圾🤔🤔

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:48 PM 發表

做生意回籠慢,黑暴流行眾籌
衆籌也是生意🤔🤔

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-2 03:17 PM 發表
香港呢隻民主白老鼠玩得差唔多啦,如果再玩落去真係死㗎啦!

年青嘅時候我都認為一個地方有民主選舉制度,會令到人嘅思想更加多元化,喺實用科技上都會有更大嘅突破!!

事實唔係咁,香港20幾年,乜嘢產業都衰退,淨係政治選舉產業發展,呢個咁嘅產業,越發展香港越仆街!!

真係鄧小平啱,真係乜都可以開放,只有政治權力,軍隊,不能開放!!
政治權力不開放,社會保持穩定,各行各業,百花齊放!!

事實上英國佬 ...

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 12:22 AM 發表

外國人不傻,他們給少許錢把傷講搞爛,他們的競爭力就上去了,可憐我們的孩子不明白,人家也不會要垃圾🤔🤔
好在臺灣陪我地一齊爛

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:28 PM 發表

所謂的民主選舉,其實就是小數服從多數,同民主個名根本不卦勾

真正民主應該以民為本,滿足所有民眾

亦因為無辦法達到,所以政客一直文宣小數服從多數就是民主

有無民主政府夠膽俾民眾投票要不要交稅?我肯定多數支持不交,邊個政府敢搞呢類投票丫?

民主..... ...
師兄中了掩眼法啦,台灣人口多少?蔡英文得票多少?美國人口多少?特朗普得票多少?民主,實際上是多數服從少數呀!

以前西方國家就係信奉天主教,以宗教之名發動十字軍,侵略,殖民。 而家就信奉民主自由,一樣用呢個名目四圍害人,同十字軍時代一樣。

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 01:58 AM 發表

好在臺灣陪我地一齊爛
英文賺個 盆滿缽滿,反正呆灣 輸 關仁隱事🤔🤔

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 02:23 AM 發表

師兄中了掩眼法啦,台灣人口多少?蔡英文得票多少?美國人口多少?特朗普得票多少?民主,實際上是多數服從少數呀!
尾各投票率一直在五十幾,而勝出腫桶也是五十幾,實際支持票不到30巴仙,有幾文煮?🤔🤔

我以前也曾經嚮往民主。
但到現在,有一些還未明白的地方。
據我所知,美國係好民主嘅地方,佢哋選出嚟嘅總統一定有人支持,特朗普亦不例外,佢有好多支持者。但另一方面,亦有好多反對佢嘅人,我哥哥移民咗美國,近呢幾年佢極不開心,因為佢好憎恨特朗普,佢而家喺美國其中一個肺炎爆得好勁嘅州,幾個月來好似軟禁左自己係屋企,兩個禮拜先去一次超級市場買食物。
佢認為特朗普失職,只顧經濟政治,抹黑異己,又鼓勵槍械,將和平示判斷為恐怖活動,又唔聽其他人意見....
相信美國亦有好多人支持特朗普,近乎一半。
咁樣來講,咁美好嘅民主大國,下一屆如果特朗普又勝出,又會有一半美國市民,有幾年很不快樂,有口難言。而且民主政客,只會照顧支持者,所以喺民主政制之下,並唔係每個人利益得到照顧。
如果我係台灣國民,我唔鍾意民進黨,但偏偏民進黨又大勝⋯⋯我相信台灣亦有唔少人很不快樂,不滿蔡英文,但係奈何唔夠別人咁多,自己喜愛嘅候選人得唔到足夠票數。所以相信台灣亦有兩三成嘅人唔會好快樂。亦唔會受到人嘅照顧同重視。民主就係幾乎有一半人快樂一半就得快樂。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 07:56 AM 發表

尾各投票率一直在五十幾,而勝出腫桶也是五十幾,實際支持票不到30巴仙,有幾文煮?🤔🤔
唔好忘記,民主選舉,有冇投票都好,都是要"服從"選舉結果

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-9-3 10:17 AM 發表
我以前也曾經嚮往民主。
但到現在,有一些還未明白的地方。
據我所知,美國係好民主嘅地方,佢哋選出嚟嘅總統一定有人支持,特朗普亦不例外,佢有好多支持者。但另一方面,亦有好多反對佢嘅人,我哥哥移民咗美國,近呢幾年佢極不開心,因為佢好憎恨特朗普,佢而家喺美國其中一個肺炎爆得好勁嘅州,幾個月來好似軟禁左自己係屋企,兩個禮拜先去一次超級市場買食物。
佢認為特朗普失職,只顧經濟政治,抹黑異己,又鼓勵槍械,將和 ...
多數票不等於多數人,西方民主選舉方式只需要取悅一定數量懵炳就可當選,好L兒戲

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:24 AM 發表

唔好忘記,民主選舉,有冇投票都好,都是要"服從"選舉結果
所以文煮的代表性其實。。。。。🤔🤔

舉望全球民主衹是個笑話。所有社會制度都是統治者啲工具罷了。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]