• 瀏覽: 3,621
  • 回覆: 78
+5

美國國務卿蓬佩奧周二表示,對美國大學校園內的孔子學院本年內全部關閉抱有希望。

蓬佩奧接受霍士財經新聞網(Fox Business Network)節目主持人盧布斯(Lou Dobbs)訪問時表示,「我認為所有人都會看到孔子學院的風險」,指孔子學院在美國大學招募間諜和通敵者。他說:「我認為這些機構也會知道,我希望我們可以在今年內使那些學院關閉。」

美國國務院上月要求孔子學院註冊為「外國使團」,須申報財政狀況及與中國的所有關係。當時主管亞太事務的助理國務卿史達偉(David Stilwell)稱,美方並非要關閉孔子學院,不過呼籲美國大學認真檢視孔子學院在校園內的所作所為。

盧布斯問蓬佩奧,對中國外長王毅上月警告中國反對人為製造「新冷戰」有何看法時,蓬佩奧認為中美現時關係以冷戰作比喻不盡恰當,指中國的挑戰不同,「我們受一個人口14億的國家挑戰。挑戰性質與冷戰不同,這是經濟挑戰。」

蓬佩奧提到特朗普政府已經封殺華為等中企,又預告未來幾天以至幾周會有更多行動,「為美國經濟着想,認真應對那些挑戰」。

路透社
==========================================================================
嚴重抗議美國政府干預學術、言論自由!

係,我哋的確曾幾何時將孔子打成「臭老九」,不過今時唔同往日,拎個牌頭出嚟用吓唔係唔得係嘛?

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20200902/7VB4F6JC6NCFLO3PK3BBP7AZP4/

中國係第一個地方平民革命成功民族..
孔子有教無類思想會影響到有階級,權貴級別思想地方..

如印度呢D種姓制度,在孔子思維下便會倒塌..

危害國家安全的事當然要打擊,合情合理

老美夠膽咪即刻封囉, 使乜L嘢成日出口術啫.

冇所謂

想學中文飛去大陸學lor

引用:
原帖由 67中國 於 2020-9-2 10:06 AM 發表
危害國家安全的事當然要打擊,合情合理
係架, d咩9英國文化協會開左幾10年..........大陸就大方啦

孔子學院根本就係一場鬧劇,
中共係人哋度搞孔子學院,
但又可唔可以害忍人哋係大陸搞什麼「勞梭學院」、「伏爾泰學院」?

孔子提倡廉恥,美國人都冇,冇需要系美國辦學。

美國佬文化咪就係用槍解決lor

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-2 10:10 AM 發表

但又可唔可以害忍人哋係大陸搞什麼「勞梭學院」、「伏爾泰學院」?
大陸都有教會。按咁道理一樣要關閉

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-2 10:26 AM 發表

大陸都有教會。按咁道理一樣要關閉
大陸教會係中共自己組成的「愛國天主教會」。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-2 10:10 AM 發表

當然可以!就好似5毛話中國從來冇禁 Facebook, Whatsapp 一樣,只係佢哋唔願意遵守「中國法律」。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-2 10:29 AM 發表

大陸教會係中共自己組成的「愛國天主教會」。
你都費話。全世界表面上,所有組織都愛國。唔愛國既就學美國咁。話你系恐怖分子啦。。再講。人地教會系凡帝岡認可既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]