• 瀏覽: 12,988
  • 回覆: 253
+4

國務委員兼外長王毅周二(1日)在德國柏林與該國外長馬斯(Heiko Maas)會面,其間談及香港及新疆議題。馬斯表示,冀一國兩制在香港得以全面實施,並促請北京撤回《港區國安法》。王毅重申,國與國之間交往,應秉持相互尊重、不干涉別國內政原則。

馬斯在會上又提到因新型冠狀病毒延期的香港立法會選舉,他指出歐洲各國要求盡快舉行立法會選舉,並稱歐盟理應就選舉延期作出一致的制裁回應。

王毅則表示,不論香港或是新疆議題,均屬於中國內政,不容外國干預。他說觀察和評論中國事務時,要以事實為依據,搞清真實情況,不能偏聽偏信,更不能以訛傳訛。

前香港眾志創黨主席羅冠聰亦現身柏林,與逾百名示威者在德國外交部外舉行集會,他希望馬斯能喚起香港的自由及人權議題,並稱西方國家如認為可以單憑簡單對話便說服中國實行民主改革,實屬一廂情願。

(德國之聲/中國外交部)
===========================================================================================

歷史將會如此記載:中國外長2020年8月出訪歐洲多國,處處踫壁,一鼻子灰,史稱「灰頭土臉之行」。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200902/s00001/1599007969223/德國外長晤王毅-促撤《港區國安法》盡快舉行立法會選舉

德國外長講幾句門面話曱甴十分興奮

你有你促, 我有我拉..., 反正外國無權亦無能力干預...

全世界都肯撤國安法, 中國咪撤囉.

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-9-2 09:53 AM 發表
德國外長講幾句門面話曱甴十分興奮
小黃人表示 : 已經射到一地都係

呢鑊訪問, 得罪晒歐盟~

我比較相信蓬佩奧, 立法會會一直維持“人大委任制”, 直至2047.

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-2 10:22 AM 發表
王毅回應未?
要捷克付上沉重代價~

引用:
原帖由 gakoduck 於 2020-9-2 10:05 AM 發表

小黃人表示 : 已經射到一地都係
一褲係, 一地係, 好興奮

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-2 10:08 AM 發表
呢鑊訪問, 得罪晒歐盟~
應邀去歐洲訪問
照樣冇面比

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-2 10:22 AM 發表
王毅回應未?
咪回應左, 邊個國家冇國安法, 點解香港唔可以有lor
咁德國又點答???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-2 10:27 AM 發表

咪回應左, 邊個國家冇國安法, 點解香港唔可以有lor
咁德國又點答???
警察陀槍,係咪即係我都可以陀槍?

美國佬日日幾個急電叫德國佬講呢樣野, 早排已經俄國輸氣管問題搞到美國佬冇晒癮, 點都要係咁E 提兩句當交差啫.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-2 10:31 AM 發表

警察陀槍,係咪即係我都可以陀槍?
得架
有牌咪得lor
香港有槍牌架........唔係G4S etc點9樣陀槍呀傻西

d死白痴仔, 抽能錯水以為差佬先可以陀槍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]