• 瀏覽: 26,229
  • 回覆: 429
+10
毒果作文呃唔到香討正常香港人
去連登呃黃屍曱甴啦
佢地最易受騙

外部勢力攪吾成 內部攪分化

毒果?信一成雙目即失明

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-1 09:06 PM 發表
(更新:內容)內蒙古當局要求當地小學今日,除蒙語課以外,其他所有以往用蒙語授課的課程,都要改成漢語授課,引發當地民眾上街抗議。南蒙古人權訊息中心指出,多間學校都有學生示威,反對當局新政,要求繼續用他們的母語學習。有指,在內蒙的朋友已失聯,日本的蒙古人話今日各市戒備森嚴,特警一早已在各市廣場佈防。

https://hk.appledaily.com/resizer/FtL9lHHpXhVia35e ...
如果改用既係英語 . 而唔係漢語 . 相信就冇人會返對 ...

提示: 違規內容已被屏蔽
你老細肥佬都就快要打鈀,跟住就到你地呢班仆街員工,你仲有心情係度作故仔

有話唔准再用蒙語?咁潮州話果D點解仲有?廣州仲有用緊廣東話....

關心你老闆好過啦!

問題係蒙古話有幾多工種可以選擇, 呢段新聞可信性好低, 你話唔畀蒙古人學英文, 而家好多學生出嚟暴動反對 可信性還高

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-1 09:06 PM 發表
(更新:內容)內蒙古當局要求當地小學今日,除蒙語課以外,其他所有以往用蒙語授課的課程,都要改成漢語授課,引發當地民眾上街抗議。南蒙古人權訊息中心指出,多間學校都有學生示威,反對當局新政,要求繼續用他們的母語學習。有指,在內蒙的朋友已失聯,日本的蒙古人話今日各市戒備森嚴,特警一早已在各市廣場佈防。

https://hk.appledaily.com/resizer/FtL9lHHpXhVia35e ...
下個到廣東話

我識一個馬拉人識五種語言(馬泰普英粵),佢次次反咪好唔得閒!?

其實乜語乜語廣東話上海話潮州話客家話都係文化,應該保留

引用:
原帖由 食屎不忘屙屎人 於 2020-9-1 11:28 PM 發表

喺大陸,會少數民族語言高考可以加分嘅,仲可以報考民族大學……
🤔咁大學的老師講咩語言多,美國用英文教還是印第安人原住民語言?

少數民族讀大學,就要學英文?

引用:
原帖由 okla3 於 2020-9-2 08:20 AM 發表

下個到廣東話
🤔一早都是了,大學不是要用英文?
用港式英文作答,寫文章,實比啊sir串爆。

引用:
原帖由 himboy 於 2020-9-2 08:04 AM 發表
有話唔准再用蒙語?咁潮州話果D點解仲有?廣州仲有用緊廣東話....
廣東話潮州話,係用中文字的。
蒙古有蒙古人先睇得明嘅蒙古字。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]