• 瀏覽: 26,186
  • 回覆: 429
+10
引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-24 02:21 PM 發表

香島,珠海呢
大陸人後代
甚麼是香島和珠海?

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-24 02:24 PM 發表

個D大陸人後代
即係自稱新香港人
識條鐵咩
你如果說那兩個是學校,那要留意係咪呢個意思:
香島: 內地,左派,中共的代表
珠海: (指的是今日的珠海學院,即昔日的珠海書院/中學...) 台灣,右派,國民黨的代表

所以香港回歸後今時今日,連珠海都"共左" (已同台灣教育部完全無關),即係已經統一沒有"右"和"台"勢力的平衡,難怪大陸人俾人"關注" 到飛起,"珠海"變左你口中"識條鐵"的代表 ...

引用:
原帖由 fstephen 於 24/9/2020 01:51 PM 發表

現在誰說殺掉方言? 拿出證據來? 你識本地的人嗎? 有人說廣州學校不准學生講廣東話,真的嗎? 我查證唔到,我信唔過,誰來證明? 若無證明,我會好好做過正常香港人,不受這些說三道四左右! ...
其實流言從來不需要證據 ... 有證據就不是流言 ...
改變蒙語教學的政策 就是給流言者的機會  
習主席為人很老練 他心知一動不如一靜的道理  
要不然他說和平發展 說那麼多編 ...  
只是任何國家就是有一堆想拍馬屁的官
亂猜上級意思 將普通話教學獻了給習主席 就如林鄭獻上逃犯條例
習主席一不留神 就吃了背後刀 現在撐你不是 不撐又不是

引用:
原帖由 Yashiro_bc 於 2020-9-24 02:59 PM 發表

其實流言從來不需要證據 ... 有證據就不是流言 ...
改變蒙語教學的政策 就是給流言者的機會  
習主席為人很老練 他心知一動不如一靜的道理  
要不然他說和平發展 說那麼多編 ...  
只是任何國家就是有一堆想拍馬屁的官
亂猜上級意思 將普通話教學獻了給習主席 就如林鄭獻上逃犯條例
習主席一不留神 就吃了背後刀 現在撐你不是 不撐又不是 ...
你講得冇錯,好多地方官、內媒甚至是官媒好多時都有同中央唔協調的機會。

但呢個case當然唔係咁啦,推廣普通話是重要國策來的,歷史已久! 所以肯定是領導人容許的 ... 而且有好多推廣經驗!
所以佢唔怕流言,也唔怕所謂抗議,因為實在要推行的。而且佢哋會懂得如何應對。
可惜的是,如何應對這部份就好少人會再提喇,也會妖魔化左佢。國家看來是唔會解咁多喇,因為要解早已解哂... 而且解完又係唔明唔信同埋妖魔化污明佢 ...

https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_9139617
多看內地的網站,別理是真是假,就會較易看到似乎比我哋用流言和講聽的黎得更實際和真實一點!
你自我去感受吓啦! 唔駛我點了...

附件

Capture.PNG(123.13 KB)

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-24 02:58 PM 發表

你應該無睇我回邊個,點解咁回
我順口開河啫

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-24 05:18 PM 發表

完全配合哂討論區應該有心態
應該啦! 尤其我哋係唔用實名的,隨心而發喇!
唔似fb同whatsapp咁樣,你講錯嘢真係會同人反面架....咁就無謂啦!

香港幼稚園已經學英文,唔通又係謀殺廣東話?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]