• 瀏覽: 3,678
  • 回覆: 71
+8
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-1 01:22 PM 發表
教育局局長楊潤雄昨日見記者時,稱「香港係無三權分立」,為刪走教科書內有關「三權分立」內容護航。林鄭今日表明「完全支持教育局」,她稱香港並無「三權分立」,又讚教局的修訂令通識教材更準確,而香港的憲制是不容含糊的。 特首林鄭月娥今日出席行會前見記者,被問到楊潤雄昨稱香港無「三權分...

https://hk.appledaily.com/resizer/M8Qby1OZXElEKhb6CNAvgal ...
基本法有寫特首産生方法,咁基本法有冇寫三權分立?OXx

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-1 01:22 PM 發表
教育局局長楊潤雄昨日見記者時,稱「香港係無三權分立」,為刪走教科書內有關「三權分立」內容護航。林鄭今日表明「完全支持教育局」,她稱香港並無「三權分立」,又讚教局的修訂令通識教材更準確,而香港的憲制是不容含糊的。 特首林鄭月娥今日出席行會前見記者,被問到楊潤雄昨稱香港無「三權分...

https://hk.appledaily.com/resizer/M8Qby1OZXElEKhb6CNAvgal ...
所以嗰兩位法官咪只可以做法官,做唔到特首囉!

毒果同鍵盤曱甴仲想響呢個話題發埋D 謬論? 又想笑死幾多人? 根本係人都知香港響英殖時期到依家, 甚至英國本身, 一直都係行政主導, 根本完全冇咩三權分立. 隻鍵盤曱甴唔係幼稚無知得咁可憐掛?

引用:

《基本法》裡面的確沒有寫「林鄭」,只寫特首夠了。

無「三權分立」,司法界終於知道是有人管的,非獨立王國,非任我行!

即使回歸前亦唔係三權分立
港督由英女皇委任
立法局主席由港督擔任
立法局議員由港督委任
女皇陛下會同樞密院擁香港司法終審權

點睇都唔係「一直以來都係三權分立」

終於糾正有些人以前錯誤既理解!!
常人都理解高度自治不等於全面自治或與中央分權!!

講事實,殖民地時候也一樣

香港由英殖時期到宜家一直都係行政主導,根本不存在咩三權分立

安安心心做你只死曱甴啦!!!樓
你話係咪了,曱甴!!!!!!主

曱甴 曱甴!!

殖民地年代,從來都未三權分立過,立法局已經係由港英政府委任,今日什麽都可以司法覆核,港英年代,港督會同立法局制定的法律,法庭是不會接受司法覆核的挑戰,到回歸前幾年,港英在香港訂立人權法先打破這缺口

引用:
原帖由 frankie_123. 於 2020-9-1 01:52 PM 發表
香港由英殖時期到宜家一直都係行政主導,根本不存在咩三權分立
就係羅,不過教育俾一班黃師霸佔左,所以先教出咁多傻仔曱甴!!

辯論比賽,只有正方,不設反方,就唔係辯論,係啦啦隊啦,天材

三權唔分立,仲分乜L野部門吖,一人話事啦
直情唔洗請咁多人啦,請晒軍隊吖嘛

即係做野唔洗再思前想後,一野就做,一野就收咁囉,
好多無賴,爛仔都係咗做野架,得架

通識要「教得好」,係咪想笑死人
無咗「名譽院士」就直接變回小學雞了

⋯⋯

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-9-1 01:41 PM 發表

《基本法》裡面的確沒有寫「林鄭」,只寫特首夠了。

無「三權分立」,司法界終於知道是有人管的,非獨立王國,非任我行!
所以 "林鄭" 不能長做 "特首" 囉...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]