• 瀏覽: 3,660
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-1 10:26 PM 發表

師兄你搞錯左,鄧公或當時中央政府並冇禁官員公開講六四
共產黨一向實事求事,連毛澤東功過都可以討論定調,六四點會唔講得?
早在六四發生後,不到一個月六月三十日,由當時北京市長陳希同發表左一份好詳細六四報告
當時未有網站,發表係人大會議報告同埋國務院公報
當年仲以刊物形式發表

現今所有野都上晒官網,隨便都查得到,只不過佢個標題唔係用六四或天安門等字眼
好多人都唔知有呢份報告
內容 ...
條友又唔係學生領袖,邊度得閒拉佢。
事實上佢既行為反而證明左解放軍坦克係唔會撞人。

反政府文化在中國人社會係根深柢固. 禁只係治標不治本. 共產黨唔方便直接指出呢個問題, 係因為共產黨政權就係由作反成立嘅. 

所以治本嘅方法係去喚醒中國人, 睇清楚個問題所在. 中國人冇乜人命概念, 所以先要提昇嘅係中國人嘅人命概念. 美國人韓戰越戰, 死5萬就已經覺得唔值. 中國太平天革命死人在4500萬至9500萬之間. 共產革命中國共內戰到中共掌權, 死人超過3000萬. 期間日本侵華好大程度上, 都係基於中國內耗, 為日本提供最佳時機. 

中國人唔識計Aftermath, 未計其它無數次嘅作反, 單單呢兩埸革命就死人過億, 換返黎嘅係乜? 係乜都冇改變過. 嗰一億人係白死, 但中國人冇介意過, 人地死5萬就鬼殺咁嘈, 你死一億當閒事, 正所謂你咁冇人性, 個天都唔會畀你有民主. 而共和, 共產, 民主, 呢D理念同"反清復明"冇乜分別, 服務嘅只係反政府思維同心態, 即係乜都假嘅, 要反政府先係真嘅, 話之你死一億人都冇所謂, 對於中國人, 最緊要有得反政府. 

引用:
原帖由 正字 於 2020-9-2 09:19 PM 發表
反政府文化在中國人社會係根深柢固. 禁只係治標不治本. 共產黨唔方便直接指出呢個問題, 係因為共產黨政權就係由作反成立嘅.

所以治本嘅方法係去喚醒中國人, 睇清楚個問題所在. 中國人冇乜人命概念, 所以先要提昇嘅係中國人嘅人命概念. 美國人韓戰越戰, 死5萬就已經覺得唔值. 中國太平天革命死人在4500萬至9500萬之間. 共產革命中國共內戰到中共掌權, 死人超過3000萬. ...
共產黨只係收拾之前既爛攤子
清朝滅亡到共產黨解放西藏,期間中國大陸從未統一過,你真係以為蔣介石統一過中國?咪七啦,佢只係統治到東南幾省
918前夕,佢仲要靠張學良帶二十萬東北軍入華北去鎮住其他軍閥,點知就比關東軍乘虛而入

去到抗日戰爭,成百萬偽軍點黎,咪就係軍閥law,根本從來都無統一過
國民政府無兵要徵兵,根本就係捉壯丁,用鎖鏈綁過去,當新兵係狗咁虐待
當年駐華既美國官員點解咁憎蔣介石?因為佢個政府由上到下都係仆街
讀埋D 垃圾歷史就吾好出黎大言不慚

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-3 03:29 AM 發表

共產黨只係收拾之前既爛攤子
清朝滅亡到共產黨解放西藏,期間中國大陸從未統一過,你真係以為蔣介石統一過中國?咪七啦,佢只係統治到東南幾省
918前夕,佢仲要靠張學良帶二十萬東北軍入華北去鎮住其他軍閥,點知就比關東軍乘虛而入

去到抗日戰爭,成百萬偽軍點黎,咪就係軍閥law,根本從來都無統一過
國民政府無兵要徵兵,根本就係捉壯丁,用鎖鏈綁過去,當新兵係狗咁虐待
當年駐華既美國官員點解咁 ...
軍閥咪係內戰囉, 咪係作反囉, 咪係唔畀中央集權囉. 我係講冇作反嘅話民國會點. 同你講嘅野冇關係. 中國近代根本就未停過作反. 日本侵華(唔計東三省)事實上係睇準國共內戰, 國軍打敗共軍嘅一刻入侵. 民國事實上係統一咗中國, 係二戰後以戰勝國身份無爭議接收全國, 可能除咗外蒙, 亦即係今天中共嘅版圖, 中共基本上並無開闢新嘅國土. 講少陣大話啦.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]