• 瀏覽: 3,633
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-1 11:22 AM 發表

聖喻無需參考,但有人見過大陸官員公開講六四嗎?
連香港建制都掉九忌。每遇犯民抽水即收聲。
師兄你搞錯左,鄧公或當時中央政府並冇禁官員公開講六四
共產黨一向實事求事,連毛澤東功過都可以討論定調,六四點會唔講得?
早在六四發生後,不到一個月六月三十日,由當時北京市長陳希同發表左一份好詳細六四報告
當時未有網站,發表係人大會議報告同埋國務院公報
當年仲以刊物形式發表

現今所有野都上晒官網,隨便都查得到,只不過佢個標題唔係用六四或天安門等字眼
好多人都唔知有呢份報告
內容清清楚楚記錄整個事件發生來龍去脈,有幾多傷亡,平民,學生,軍警,暴民都列得好清楚
包括趙紫陽犯錯,胡耀邦去世,外國勢力如何介入.....香港當時扮演的角色
如果有睇過下面份報告,你就會知道其實阿爺在哪個年代對大局分析已經算好精準
支聯會多年來當睇唔到有呢份報告
佢地年年講要求公開真相
早就公開左,係有人唔知,有人扮唔知
否則報告拎出黎,有本事就逐項去推翻
講左佢地唔信,同冇講係兩回事

關於制止動亂和平息反革命暴亂的情況報告
(1989年6月30日)
https://zh.m.wikisource.org/zh-hant/关于制止动乱和平息反革命暴乱的情况报告

中國共產黨文化,一旦定調就以這份報告為準
沒修改之前,大家不懂就去看報告
鄧小平生前教育領導幹部講話有三大原則
話少 意思係講多錯多, 廢話火說
話簡 意思係講話講點,唔好又長又臭聽到訓著
話慢 意思係有話慢慢講,講的時候可以思考下一句話,唔容易講錯

共產黨領導不同於西方民主國家,所謂放話文化
政治人物鐘意口水多過茶,因為自己要表現,爭取選民支持
所以冇見過美國總統係省話
中國領導層不同,除左外交部發言人
或係相關單位發言人,有需要出黎面對記者至會講多幾句
佢地唔會好似西方文化咁,一見到記者個咪就人來瘋

有報告白紙黑字係度,何需再發表意見?
江澤民當年出國訪問,一時興起接受西方媒體訪問
記者問到佢六四擋坦克個人去左邊?
江澤民當場傻左唔知點回答
印象中好似講,佢唔記得有呢單野
如果有,相信個條友應該唔會有事

六四當年盛傳坦克撞人

事實係美國1932年酬恤金進軍事件中發生既事(或者可能當年都係以訛傳訛), 比有心人回爐重做

宜家資訊發達, 正常人無理由查唔到呢D 資料. 差在佢地願唔願意事事質疑. 一話只係得把口講要有批判思考, 事實上盲從所謂意見領袖.

坦克撞人事實上係極為戇Q既行為, 整到成架車都係血, 唔洗洗呀?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-1 22:26 發表

師兄你搞錯左,鄧公或當時中央政府並冇禁官員公開講六四
共產黨一向實事求事,連毛澤東功過都可以討論定調,六四點會唔講得?
早在六四發生後,不到一個月六月三十日,由當時北京市長陳希同發表左一份好詳細六四報告
當時未有網站,發表係人大會議報告同埋國務院公報
當年仲以刊物形式發表

現今所有野都上晒官網,隨便都查得到,只不過佢個標題唔係用六四或天安門等字眼
好多人都唔知有呢份報告
內容 ...
完全正確;“五年不准公開談論六四”是內部通告。從當年至到今日,我唯一見到一次;約在六四的十年后,忘記了是那位中國高官在美國,遇到記者纏着他詰問“六四屠殺”。他只吐了一句;我負責任地告訴你們;六四當夜天安門廣場裡的學生一個也沒死。接下來就無論如何沒補充。
香港選議員,每遇六四即收嗲,建制輸選了很多年。
直到目前,從未見過中港官員坐下來面對六四議題的詰問。
目前大部份市民對六四印象仍然是“死得人多”。尤其是學生,你一提他們就扯火。

廣告必須重複又重複,某品牌電車還未生產,已經無人不知。

教育當局若有承擔,必須在網上公開接受到六四的質詢。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-1 22:43 發表
六四當年盛傳坦克撞人

事實係美國1932年酬恤金進軍事件中發生既事(或者可能當年都係以訛傳訛), 比有心人回爐重做

宜家資訊發達, 正常人無理由查唔到呢D 資料. 差在佢地願唔願意事事質疑. 一話只係得把口講要有批判思考, 事實上盲從所謂意見領袖.

坦克撞人事實上係極為戇Q既行為, 整到成架車都係血, 唔洗洗呀? ...
有心人自然心知肚明,但未知的人更多。最近我仍然收到西班牙記者的清場紀錄片。即是說他們“以為我不知真相”

我是退休教車師傅,兼職是“澄清六四”;與學生混熟之後必然提出一個問題;六四當晚“天安門廣場之內死了學生多少”?能答“一個也無”的是極少數,“不知”是主流。于是我再問“幾個、幾十、幾百、還是幾千”?

答案幾十較多,幾千也不少。

請各位試試問你們的親友。🙏🙏🙏

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-1 22:43 發表
六四當年盛傳坦克撞人

坦克撞人事實上係極為戇Q既行為, 整到成架車都係血, 唔洗洗呀? ...
某支聯會粉絲示我一照;一攤人形肉醬,當中一部損毀了的單車,相信是當年馬力質疑過的那張。

十分簡單的常識,居然騙到不少,可見

腦殘處處泛香城
敢笑紅絲不懂兵
廣告因何收費貴
鋪天蓋地化人明

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-1 10:27 AM 發表
六四是一切香港政治的焦點,避而不談絕對不是辦法。泛民炒作了三十一年,偏聽造成的六四假象深入民心,尤其是新一代。
當年鄧公五年禁談六四是有必要的,因為鄧公一聲令下,誰也不敢違反。五年早就過去了,十分有必要讓香港學生從不同角度,更深入地了解整個亊件。

六四成魔咒
泛民天地厚
育苗成反華
反制應深究 ...
呢個贊同,政府建制避談六四只會將話語權完全交俾反中反中嘅奸賊,經歷咗上年黑暴,同埋網絡上公開嘅各方訊息,64已平反,冇需要嗰「2百萬+1」冥頑不靈嘅法西斯認同

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-9-2 08:15 發表

呢個贊同,政府建制避談六四只會將話語權完全交俾反中反中嘅奸賊,經歷咗上年黑暴,同埋網絡上公開嘅各方訊息,64已平反,冇需要嗰「2百萬+1」冥頑不靈嘅法西斯認同 ...
無須?點解咁多學生黃,他們並非天生黃。人是需要教化。我對學車的學生解釋“冇死學生”並非官樣文章,因為官腔是沒用的。

他們播毒是十分技巧地潛移默化。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-2 08:24 AM 發表

無須?點解咁多學生黃,他們並非天生黃。人是需要教化。我對學車的學生解釋“冇死學生”並非官樣文章,因為官腔是沒用的。

他們播毒是十分技巧地潛移默化。 ...
我表達唔好,我再講清楚啲,討論64事件無需要必要嗰200萬零1人認同,當然「必要佢哋認同」呢個任務可以交俾你

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-9-1 11:19 AM 發表
六四中共天安門大屠殺大學生 唔肯俾人講 你叫香港班官講?
請舉出天安門廣場有屠殺嘅証據冇你就只係西方宣傳機器一員

禾都被呃咗十年.后尾資訊越來越多先發覺西人真係洗腦高手

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-1 06:22 PM 發表

其實唔須要贏,呢個系鬥囗水年代;亊實冇乜人理。總知的人聽得多就信。
總而言之, 政府不能再退縮。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-2 08:24 AM 發表

神兄, 你有冇發覺, 香討加了一個功能: 就是你用簡體字, 帖上香討後會自動變成繁體字?

引用:

大陰帝國响香港幾十年反中教育並唔係流架要反正其實唔易.唔將教育界大清洗一次冇可能達成

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-9-2 09:01 發表

大陰帝國响香港幾十年反中教育並唔係流架要反正其實唔易.唔將教育界大清洗一次冇可能達成
教育局應該主理政治課本,內容包括六四、三權分立與行政主導的分別、顏色革命、民主政制面面觀,民主政制以外的政制研究、選戰技巧和策略……

中國同香港官員並不像歐美國家
好似奧巴馬呢類靠把口起家
一篇二十分鐘演說成就左佢之後坐上總統大位
所以一般評論,奧巴馬是個好的演說家,並非好的總統

特區政府直至今日,只有梁振英口才表現比較好
為何官員不出來接受挑戰公開辯論六四?
有心搬龍門,為反而反啲人,一定玩到你有理說不清
就好似我樓上舉江澤民的例子
佢做到最大,好多細節同少事,佢點會知或點會記得
無厘頭搵個阿貓阿狗出黎問佢,六四後呢條友去左邊
你叫佢點回答?
中共就係知道西方媒體好會玩野,一定準備十足問到你唔識答
唔好講六四咁遙遠
去年年底台灣SEND俾世衛封電郵
台灣政府老屈話呢封電郵就係中國隱匿肺炎會人傳人證據
事實好明顯,明明係中國通知世衛,台彎從武漢衛生單位睇到公告
得知有呢單野,去電郵問世衛,一封詢問信當成是警告信
直到今時今日,台灣政府從冇為老屈道過歉,甘願淪為美國打手
另一件事,我至今仍然認為匪夷所思
肺炎隱匿另一證據,很多人都講係李文亮吹哨者
我查過很多資料,李文亮在互聯網組群提到係12月30日
即係話12月30日吹哨
中國官方通報WHO日期是12月31日
差左一日時間都算叫做"隱匿"?
在西方主流媒體強勢主導下
中國官方講任何話,佢地一律反應是"不相信"
完全唔同你講據證
我理解佢地官員唔出黎公開辯證
人地要挖坑俾你跳,一定有辦法
有時間做其他事仲好
大家睇到,你講道理,遇到好似本區冇良心個類人
一味係度搬龍門,沒完沒了,浪費時間

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]