• 瀏覽: 5,315
  • 回覆: 63
+3
https://www.toutiao.com/a6867132102052151815/

西部戰區新聞發言人張水利大校8月31日就中印邊境局勢發表談話指出,8月31日,印軍破壞前期雙方多層級會談會晤達成的共識,在班公湖南岸、熱欽山口附近再次非法越線占控,公然挑釁,造成邊境局勢緊張。印方此舉嚴重侵犯中國領土主權,嚴重破壞中印邊境地區和平穩定,出爾反爾、背信棄義,中方對此表示強烈反對。我們嚴正要求印方,立即撤回非法越線占控兵力,嚴格管控和約束一線部隊,切實遵守承諾,避免事態進一步升級。中國軍隊正採取必要應對措施,並將密切關注事態發展,堅決維護中國領土主權和邊境地區和平穩定。(來源:新華社)

專家:在中印邊境,印軍占有一定優勢,但解放軍能短時間彌補落差
https://www.ixigua.com/6867153686208971267/

中國必須嚴防奸邪妖獸突襲。

中國鋪鋪都唔打, 都唔係辦法喎, 真係揾印度開齋好過啦, 鑊鑊都唔打, 所以俾美國玩下一個, 跟住係咁挑火頭, 到時5, 6 個火頭都繼續忍時, 外界唔會覺你百忍成金, 只覺你係軟弱, 係可以欺負的.

真係唔打都揾曱甴來打下啦......................

我唔覺得一個樣樣都忍, 俾同學不斷欺凌的都係忍............會有好下場囉.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-9-1 12:01 AM 發表
中國鋪鋪都唔打, 都唔係辦法喎, 真係揾印度開齋好過啦, 鑊鑊都唔打 ...
先打台偽,回馬槍再打三哥
1962果次,都忍左佢3年先打

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-1 12:07 AM 發表

先打台偽,回馬槍再打三哥
1962果次,都忍左佢3年先打
我想大陸應考慮森林法則, 一隻獅子威脅到獅子王地位時, 佢要避戰係冇可能的.
中國仲想以不戰就可以令人信服佢甘心做老二????就算中國係真心, 但獅子王條攪自個女的死老嘢都唔會放心.

中國試了咁多支東風, 隻鹹濕死老嘢都唔被嚇退, 說明, 中國的一廂情願的以不戰能屈人之師係被飽和了, 因為你一場都唔打, 人地咪當你放煙花囉.

中國真係雖要一場勝仗來震攝宵小, 但而家連香港曱甴都唔敢打, 連日日俾匿去台灣的燒藥丸唱衰大陸又唔捉去鞭, 真係再遲D, 班友就會知你大陸係習慣性齋嗡唔打, 才是最大鑊的.

中央應考慮下吧

大家做下樣,媒體報得,都唔方大件事,中印在邊境爭來爭去只系象徵性,每年冬天都系各回家,春天又回來
印度除非打人佔領西藏,中國除非打到新德里才有意義
引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-9-1 12:01 AM 發表
中國鋪鋪都唔打, 都唔係辦法喎, 真係揾印度開齋好過啦, 鑊鑊都唔打, 所以俾美國玩下一個, 跟住係咁挑火頭, 到時5, 6 個火頭都繼續忍時, 外界唔會覺你百忍成金, 只覺你係軟弱, 係可以欺負的.

真係唔打都揾曱甴來打下啦......................

我唔覺得一個樣樣都忍, 俾同學不斷欺凌的都係忍............會有好下場囉. ...

”據了解是在29~30日的事”諗唔到會咁快再次發生,個人只推測到9~10月,現在要注意印軍的動向.西部軍區最好預演印軍的戰略規劃,及早預備各種可能性,防範印度想借機冒急.

會唔會印度做吓樣,中國抗議吓,跟住雙方回到自家,交場戲畀老美交差呀?🤔

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-9-1 01:58 AM 發表
會唔會印度做吓樣,中國抗議吓,跟住雙方回到自家,交場戲畀老美交差呀?🤔
印度上次死左人,點都要攞反尾彩
話晒三哥都有十幾億人要交袋

引用:
原帖由 棧道 於 2020-9-1 02:02 AM 發表

印度上次死左人,點都要攞反尾彩
話晒三哥都有十幾億人要交袋
近日一張在烈士墓園的PS圖,再次成功引起印度人的雀躍...實際是1962年的烈士墓園,在清明過日部分經過祭祀後流出的. 佢哋依然十分在乎這些數字遊戲,真係低智群組要搵頭彩.

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-31 11:44 PM 發表
專家:在中印邊境,印軍占有一定優勢,但解放軍能短時間彌補落差
https://www.ixigua.com/6867153686208971267/
當然有優勢, 你中國只是齋企, 而印度就不斷增兵,
兵貴神速, 其實中國浪費了最佳打敗印度鬥志的黃金6月機會, 而家印度駐兵咁多人, 要打就真係死得人多了, 怎收科呢???

如果係我, 早就在六月趁印度人少就將佢地全部擒獲, 再出轟炸機炸毀佢所有軍火庫, 令佢退回數十年, 再同印度講數先放人.

但而家.......印度已入晒精良軍備, 有時間部署, 要真打就死得人多了, , 所以今鋪都唔明中國拖來做甚麼??而家三面火頭, 怎收科??

莫迪條廢柴真係控制唔到自己嘅狗

美國出盡最後奶力
收買[印度內鬼]挑動中印大戰
盯著美國恐怖分子由阿富汗打去印巴
一切成真!!!!!

引用:
原帖由 豆芽生 於 1/9/2020 05:49 發表
莫迪條廢柴真係控制唔到自己嘅狗
印度疫情沒受控,當然要揾野轉移視線

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]