• 瀏覽: 5,433
  • 回覆: 55
+2
楊潤雄今日係記者會講到香港從來冇行過三權分立,新學年教課書將會刪除香港三權分立內容。

小弟係一名九十後,我由小學到中學所接受到嘅教育都話香港係有三權分立,話三權分立係香港政治嘅基礎,但我再睇返基本法同相關嘅政府文件都係冇講過係行三權分立。咁究竟係咩人同幾時係香港提出香港係行三權分立呢個概念呢?

引用:
原帖由 香港人1號 於 2020-8-31 05:50 PM 發表
楊潤雄今日係記者會講到香港從來冇行過三權分立,新學年教課書將會刪除香港三權分立內容。

小弟係一名九十後,我由小學到中學所接受到嘅教育都話香港係有三權分立,話三權分立係香港政治嘅基礎,但我再睇返基本法同相關嘅政府文件都係冇講過係行三權分立。咁究竟係咩人同幾時係香港提出香港係行三權分立呢個概念呢? ...
基本法無講香港是三權分立,為何香港有些人話香港政制是三權分立???
莫非這些香港人是基本法的釋法權威???

引用:
原帖由 cortet 於 2020-8-31 17:55 發表

基本法無講香港是三權分立,為何香港有些人話香港政制是三權分立???
莫非這些香港人是基本法的釋法權威???
個問題就係原來冇講到
但我由小學到中學無論老師同課本都係教香港係行三權分立

引用:
原帖由 香港人1號 於 2020-8-31 05:50 PM 發表

小弟係一名九十後,我由小學到中學所接受到嘅教育都話香港係有三權分立,話三權分立係香港政治嘅基礎,但我再睇返基本法同相關嘅政府文件都係冇講過係行三權分立。咁究竟係咩人同幾時係香港提出香港係行三權分立呢個概念呢? ...
事實有三種,
一是客觀事實,如地心吸力。
二是主觀認知的事實,如你認為你身體出毛病。就算你通過所有醫療檢查無礙,只要你仍認為你身體不適,「我身體出毛病」已是你主觀認知的事實。
三是互為主體的事實,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

同理,香港行三權分立,也曾經是互為主體的事實,楊局長現在只是按基本法說出客觀事實罷了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-8-31 19:21 發表

事實有三種,
一是客觀事實,如地心吸力。
二是主觀認知的事實,如你認為你身體出毛病。就算你通過所有醫療檢查無礙,只要你仍認為你身體不適,「我身體出毛病」已是你主觀認知的事實。
三是互為主體的事實,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

同理,香港行三權分立,也曾經是互為主體的事實,楊局長現在只是按基本法說出客觀事實罷了。 ...
不過特首無認真否定三樣分立,無行使行政長官對立法司法既監督權,令人產生錯覺以為香港係三權分立

引用:

咁你反去小啲老屍做乜水你🤔🤔

中共要玩獨裁 仲俾你三權分立咩

引用:
原帖由 _JoN_ 於 2020-8-31 08:32 PM 發表
香港真是三權分立?
從沒有過🤔🤔

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-8-31 08:45 PM 發表
中共要玩獨裁 仲俾你三權分立咩
成日講獨裁,你解釋下咩叫獨裁,曱甴私了不同政見人士真係獨裁啦🤔🤔

香港從來都無三權分立.
港英時代教科書從未提起過.

英國自己都唔玩三權分立啦,唔通又係獨裁咩 傻仔

回歸前後其實講得好清楚
香港係行政主導, 司法獨立
三權分立從來都只係某D 人既幻想

主題標籤 #楊潤雄
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]