• 瀏覽: 3,688
  • 回覆: 47
政府表示,截至今日中午,普及社區檢測計畫有約51萬人登記預約。因應計畫,政府在全港18區設立141個檢測中心,由有相...

為自己健康同保護家人,朋友,同事,同學,,,快參加檢測,手快有就快爆額。
已約5號

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1860127/即時-港聞-全民檢測-截至中午51萬人預約-11檢測中心額滿

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2020-8-31 01:01 PM 發表
政府表示,截至今日中午,普及社區檢測計畫有約51萬人登記預約。因應計畫,政府在全港18區設立141個檢測中心,由有相...

為自己健康同保護家人,朋友,同事,同學,,,快參加檢測,手快有就快爆額

新聞來源連結:
https ...
已登記,同埋掃盲一下"假陽性"既跨張報導..

假陽目的係令假陰既機會率降至接近零既水平..
假設如檢驗五百萬人,如假陰機會率低至二千萬份之一..
但假陽率會去到十萬份之一...
去消除所有因背景雜訊而帶來既假陰效果...

而所有陽性測試(無論真陽定假陽)再做多次反覆測試,令假陽比率降低至可接受水平...
在陽性比率低既時候,呢種設定係有效及耗用極少資源...
但未必適合如美國陽性比率高達5%以上,甚至達到30%既場景...

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29346341&page=3&authorid=6477220

初步陽性係為確保唔會有漏網之魚,試劑靈敏度調高,避免明明係陽性就誤當為陰性..
再反覆檢測呢D初步陽性個案..以增加真陽性可靠度..
總計5.8萬個樣本,有8個初步陽性,有5個係真陽性(毒媒好奇怪,復陽唔當真陽當假陽)..
其實以統計學計,首驗取樣令假陰性要降至十萬份之以下,甚至百萬份之一以下,實際香港既檢中,差不多等於零假陰性..
寧願取樣更嚴格,容許假陽性出現...

如果未來全民檢測,因有過百萬檢測,要令首驗假陰性比率做到數百萬份之一以下..試劑靈敏度設定會更高..
假陽性比率可能更高,以科學角度來講,係合理既..
只要在復檢上再確認,或者要求初步陽性者再抽更多樣本檢測..
以現在大概萬份之一既初步陽性比率,在資源運用上,市民方便上,確保抽出全部隱性帶毒者上,都係合理做法...
而家試劑做法,係病毒基因和試劑中化學物質結合型成新份子..

再以機器用一些如電流反應去檢測有冇呢D新份子存在..

但由於病毒量好少時,新份子型成數目少..

如無病毒時,電流為1安培..有一粒病毒型成既新份子,就會增加0.01安培..
但環境引起既電流嘈音,就會令電流會有上下變動0.1安培既誤差..(即實際無病毒,電流都在0.9-1.1安培跳動)..

帶病毒者,通常在樣本中有大量病毒,檢測中可能發現高達數十粒病毒份子.帶0.3-0.5安培變動.
所以如檢測既陽性指標定在1.1時,便沒有假陽性.
但當時如電流是處於嘈音下,只有0.9安培,而患者病毒少過20粒病毒,便會出現假陰性...

如果將檢測係陽性定在1.05安培,在沒有病毒下,有時會因背景嘈音讀數係1.1安培,便會出現假陽性...

所以實際操作上,唔係華昇,華大試劑有問題,係測試機構,在設定THRESHOLD,陽性標準時,靈敏度和誤差率既數值設定,

出現假陽,假陰比率既考慮下既問題...

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2020-8-31 01:01 PM 發表

為自己健康同保護家人,朋友,同事,同學,,,快參加檢測,手快有就快爆額。
已約5號

...
只怕有黑醫護潛入, 特登做衰個檢測...

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-8-31 01:08 PM 發表

而所有陽性測試(無論真陽定假陽)再做多次反覆測試,令假陽比率降低至可接受水平...
但未必適 ...
而家係怕有黑醫護去採樣, 特登撩到人地痛....

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-8-31 01:22 PM 發表

而家係怕有黑醫護去採樣, 特登撩到人地痛....
造孽者至有天收!不過第一日一定會有演員出現的,這個我好肯定

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-8-31 01:08 PM 發表

但未必適 ...
佢地成日抺黑就算驗無辨法抽出所有感染者...
但其實就算10個中搵到5個, 都已經減少傳播啦...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-31 01:34 PM 發表

講黑醫的歪理:假陰會周圍走再傳比他人,假陽增加醫護工作壓力。睇到我

支持政府抗疫檢測

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2020-8-31 01:42 PM 發表

講黑醫的歪理:假陰會周圍走再傳比他人,假陽增加醫護工作壓力。睇到我
D人無驗都當自己無野周圍走啦...

而我就算驗左, 都唔會當自己百毒不侵唔載口罩...

如果怕假陽假陰驗左又保障唔到唔會感染呢d問題...咁全世界都唔洗驗d緊密接觸者高風險人仕了, 全部有病徵先驗慳水慳力...

其實佢地由反中開始, 都一直係FF d小問題去掩蓋大是大非既問題...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-31 01:53 PM 發表

D人無驗都當自己無野周圍走啦...

而我就算驗左, 都唔會當自己百毒不侵唔載口罩...

如果怕假陽假陰驗左又保障唔到唔會感染呢d問題...咁全世界都唔洗驗d緊密接觸者高風險人仕了, 全部有病徵先驗慳水慳力...

其實佢地由反中開始, 都一直係FF d小問題去掩蓋大是大非既問題... ...
佢地為反而反,不以市民健康為首要

支持全民檢測!

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2020-8-31 01:42 PM 發表

香港感染少唔似美國加州跌到去每日4000宗話放緩,實質人均每日確診率等同香港每日
有800宗新個案..

就算初步假陽,都要衛生處再覆檢,初步假陽已經只有萬份一機會,兩次假陽機會係萬份乘以萬份一..

即係一億份之一機會...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-31 01:34 PM 發表

yes, right

全民檢疫,但51萬就額滿?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]