• 瀏覽: 2,601
  • 回覆: 63
來來去去咪得果個睇蘋果日報失明女陳光誠咁不滿

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-31 12:40 AM 發表
自反送中運動爆發以來,大量前線警員執勤期間蒙面或以便衣喬裝,隱藏身份,又拒絕出示委任證,市民難以識別真假警察。而失明人士的苦況更甚,有盲人女律師被警員歧視,因對方拒絕提供行動呼號,以致無法投訴。香港失明人協進會指,警方早於3年前曾承諾研究改進方法,協會提議在警員委任證上加點字...,但至今仍然零進展。協會批評,警方剝奪盲人保障自身安全,和監察警員執法的權利,強調「普通市民做到嘅事,視障人士都有能力 ...
同意如果真警察就冇問題,扮既就真係仆街喇,而家成日有啲L樣呃9人

失明就有點字都無用啦都要放正先辨認清楚

失明就係失明
唔可當自己係正常人,亦唔可以強求人地要當你係正常人
出入危險地方,做危險嘢有機會俾警察查嘅話
唔該自帶一個信得過嘅正常人
冇可能要幾百萬人就你一個得一萬幾千人嘅群體
一係就唔好接近危險地方

毒果又借題發揮

點字都可以假的
1)直接叫附近路人幫手核實,但有可能問着同夥
2)再有懷疑返差館,但有可能跟假差佬去了假差館

盲公遇假差佬應歸類為街頭騙案,加點字不能解決
引用:
原帖由 testfriend 於 2020-8-31 12:54 AM 發表
失明就有點字都無用啦都要放正先辨認清楚

onl79,咁又點証明揸住證嘅係真?持證者又係邊個??

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-31 12:40 AM 發表
自反送中運動爆發以來,大量前線警員執勤期間蒙面或以便衣喬裝,隱藏身份,又拒絕出示委任證,市民難以識別真假警察。而失明人士的苦況更甚,有盲人女律師被警員歧視,因對方拒絕提供行動呼號,以致無法投訴。香港失明人協進會指,警方早於3年前曾承諾研究改進方法,協會提議在警員委任證上加點字...,但至今仍然零進展。協會批評,警方剝奪盲人保障自身安全,和監察警員執法的權利,強調「普通市民做到嘅事,視障人士都有能力 ...
所有信毒果嘅根本就係失明人士

「毒果妓者」係咪無腦,點字就唔會係假???

屌你老冇上帝要整盲你雙眼, 就係要懲罰你條撚樣太招積, 罰你一世都睇唔到靚女身上嗰對波.
凡係紀律部隊show委任證, 一定唔會把自己的證件交到對方手上, 而係自己攞住委任證向對方近距離展示, 在任何情況之下都唔可把自己的委任證交在對方手上作為檢查, 呢樣嘢係普通常識, 亦係國際標準, 因為如果條友攞住委任證逃跑, 未必捉得住佢, 警察係唔會在街頭截查盲人的, 盲佬都去暴動現場搞三搞四, 真係抵撚死喇.
就算委任證上面有凸字, 賊人要假冒警察, 就會做張有凸字的假委任證, 盲人都唔識安分守己, 真係抵佢發雞盲.

真係諗果個都痴痴地

一律送去警署,就可以的!

我唔係歧視啲失明人士,但究竟每一年警察,處理過幾多名失明人士被人打劫呢?如果樣樣都驚,就唔好出街喇!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]