• 瀏覽: 551,446
  • 回覆: 21
  • 追帖: 153
+574
引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-9-16 23:22 發表

2047係一國兩制完結唧,但直至2047都應該仲有好多玩法嘅,黃9髮係咪可以捱到2047?真係好大疑問.....🤔🤔😎😎
立國安法已經反映出中央會點樣對付喺港內搞事嘅人。

記得佔中嗰陣已經有人寫佐篇專欄講可以點樣對付啲法官,最終嗰句仲講掌權在位嘅人先至有法律嘅最終解釋權。

即係中央可以適當地演繹基本法同一國兩制黎搞番掂香港。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-9-17 15:56 發表

憑咩要中央讓利養反骨仔?三番四次保你大,結果有目共睹,往日就話打狗看主人,今日主人醜態百出,唔打落水狗後患無窮。
上幾次實施啲政策黎振興香港經濟後,中央係咪就咁由香港班人自己搞唔再點理?

今次睇黎同時會加強對香港內部運作嘅干預,先至重奪實際話語權。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-17 16:12 發表

其實國定法出台後,香港有不能靠金融業搵食(有好多外地資金都轉投星加坡,這是事實),真係要開始轉型架啦
做物流運輸中心就算比做金融中心賺少啲錢,但可以第多好多人有合理嘅薪金。

搞番掂依樣先至搞番旅遊業啦。

相信日後就算名義上係地產商做,但其實幕後就係被"中央規劃"。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-17 17:09 發表

香港做物流中心?疫情下而家大公司盡可能做點對點運輸,以免中途有阻礙。

人流不回復正常就更加唔洗諗物流。
以現有嘅格局,可以主打珠海、澳門、大灣區西部同成個粵西。

全世界遲早都要重開。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-17 18:35 發表

其實我認為人流物流好多係一去無回頭。
有樣嘢係真,現時有好多跨國公司真係轉用視象會議,唔會飛去第二度開會。

疫情過後,會唔會繼續咁做黎折流就唔知啦。但係香港始終同歐洲北美有好大時差,唔可以靠視像會議,除非日後主要做大陸、東南亞同澳紐生意啦。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-9-17 20:43 發表

我真係唔識,但100萬可係李斯特城買到間屋仲要政府會租你間屋,正常人聽到都覺得有可疑,,有師兄姐懂嗎
上Rightmove睇過,100萬通常可以喺李斯特城市中心買到套房或者一房單位,有少少兩房揀。

一兩個人自住就勉強得,到於買黎收租風險就幾大吓,因為啲租客喺英國比香港多好多權益,遇到租霸好難趕走。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-9-17 22:56 發表

唔該師兄
唔駛,最好親自去睇樓。機票、酒店、住宿預一萬蚊。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]