• 瀏覽: 2,484
  • 回覆: 31
+4
不同團體對是否參與全民檢測有不同看法。

醫管局員工陣線等表示,根據外國文獻,在潛伏期做檢測,出現假陰性結果機率極高。對於有數十萬人登記預約,認為部分人是應僱主要求做。

醫管局員工陣線主席余慧明說:「經濟實在太差,不得不配合上司的無理要求,去參加全民檢測。隱性病人就算你在全民檢測找到,但當中幾天不斷上班、外出,其實他遊走社區無限多的地方,其實靠一次全民檢測,根本不可能找到所有隱性病人。」

工聯會設街站協助市民預約登記,認為市民應該參與檢測。

工聯會九龍東總幹事鄧家彪表示:「有市民覺得疫情數字回落,而未必有逼切性,這個確實存在不少市民的想法中。中招的如果自己是壯年、青年,可以說未必有直接病徵影響,但如果你身邊家人體弱,這個病毒是致命的,希望大家負責任。」

工聯會又發現部分曾有確診群組的地區有較多人預約,建議延長部分檢測中心時間。

另外政府發言人表示,有理由相信近日出現的謬論,是刻意散播嚇人信息,意圖抹黑檢測計劃及誤導公眾,減低市民參與意欲,令人極度失望及遺憾。

醫護組織「空姐陣線」,極不同意喺疫情嚴峻下做全民檢測,因出現假陰性結果機率極高
咁不如全球疫情平復先做啦

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/local/5f4b7ff5335d195c439f65a0/有醫護工會籲杯葛全民檢測-有政黨設街站助市民預約

泛民五大訴求:
1.成立「獨立」委員會,籌備港獨事宜
2.將港獨人士破壞行徑定性為義舉
3.釋放港獨義士並作出道歉及賠償
4.限時港共警員棄械投降
5.中共需向全球承認骯肛 is not China
佢地講既潛伏期假陰性,大概係感染後3日內病毒量較低

醫護杯葛全民檢測,但又唔杯葛醫護以最低日薪5千蚊參與檢測工作喎,一講到個錢字即時醒神晒

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-30 08:48 PM 發表
其實無做檢測,又點知有無潛伏中,除非「空姐陣線」個個都大顯威靈

引用:
原帖由 我係毛澤東 於 2020-8-30 08:52 PM 發表
醫護杯葛全民檢測,但又唔杯葛醫護以最低日薪5千蚊參與檢測工作喎,一講到個錢字即時醒神晒
因為收咗人工,但無市民參與檢測並無抵觸

大家應該都明白,做完檢測是陰性的話,不代表你可以降低防控意識,只代表你不是隱性患者。在疫情未完全受控,確診個案未清零,有效疫苗未面世之前,都應該要提高警覺,以防疫情再度爆發。有良知的醫護,只需要向市民解釋清楚,而不是叫人杯葛囉

呢條余臭雞
根本係反政府黃屍雞
仆街到全死家
😒

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-8-30 08:55 PM 發表

因為收咗人工,但無市民參與檢測並無抵觸
講到全民檢測咁邪惡,但醫護又去做幫凶,點會無抵觸?

明嘅.....就好似民主黨是否要總辭咁,咪龍門任搬囉

引用:
原帖由 我係毛澤東 於 2020-8-30 09:05 PM 發表

講到全民檢測咁邪惡,但醫護又去做幫凶,點會無抵觸?

明嘅.....就好似民主黨是否要總辭咁,咪龍門任搬囉
泛民說法:忍辱負重

做檢測有咩問題

又唔洗錢,避免一個累全家

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-30 08:48 PM 發表
https://n.sinaimg.cn/finance/transform/79/w550h329/20200417/3b01-iskepxs9377538.png
唔係喎!
根據你幅圖,感柒14日內的潛伏期都驗唔到,而唔係3日。

因為IgM及IgG抗體都係零,所以都會驗唔到,

那班黑護個心黑如墨水。。
人地醫者父母心,牠們就為人很黑心。

醫管局重未炒晒班仆街?

幾時炒左的余慧明?其實真係唔炒得人?按勞工法例賠足俾佢,都唔炒得呀?

政府唔該做野強硬D啦!

無得時薪2k咪反對妳咯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]