• 瀏覽: 3,748
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
[隱藏]
前特首梁振英先生在臉書貼文,談及日前廣東海警捕獲的12名香港潛逃犯,提到一個重點:「十多個表面上沒關係的人,沒有老闆,怎樣走上同一條船?是各自去港澳碼頭售票處買票的嗎?」

反對派一直自己強調「無大台」,無大台可以有一色一樣的頭盔豬嘴full gear制服?無大台可以進攻有道、分工仔細?無大台可以有起底有直播有假記者有假醫護?無大台可以一隊隊資深大狀為你提供官司服務?……

看到這裏,仍然有糊塗人堅信無大台,但一艘大飛,一班逃犯,就清清楚楚拆穿謊言。

12個來自不同暴動場合被控以暴動或其他嚴重罪名的逃犯,竟然一同出現在同一艘潛逃到台灣的大飛上,而這艇並沒有其他偷渡客,就只有那12個暴動犯,沒人安排?沒有老闆?無大台?誰信?

50萬一個人頭的偷渡費,12個就是600萬。這班潛逃犯年齡由16歲至30歲,有學生、有售貨員、有技工,不是小看他們,但大嗱嗱50萬船費,怎能話畀就畀?就算真的付得起,但門路呢?好人好姐,怎會知道偷渡大飛的碼頭在哪裏?幾時有船?幾點開船?無大台?鬼信!

他們的大台,還真是撲朔迷離。12個重犯,一個勾結外國勢力觸犯國安法、兩個製炸彈、四個縱火、五個傷人及暴動,如此重罪,這樣的危險人物,竟都巧合地被法官批准保釋外出,這種一條龍巧合,匪夷所思,看得懂,又看不懂。

這一條龍,還可能關係到更加光鮮的層面。

12個潛逃犯,都是警方辛辛苦苦搜證拘捕起訴告上法庭,然後,法官一個唔該就讓他們保釋了,結果潛逃了,好明顯,這幾個法官當日的保釋判斷是大錯特錯。

你們的錯判,浪費了警方大量警力,浪費了納稅人大量公帑。若在私人機構,如此失誤,炒了九世;但在法院呢?法官錯誤判斷後完全可以置身事外,完全可以不用問責,他們的上司似乎不需管理屬下良莠不齊的法官,也不理會法官一次又一次的錯判。今次連走12個保釋犯,敢問馬道立,你將如何處置那些把疑犯放走的法官?如果,你不處理,我們真有理由相信,大台很可怕。



熱賣及精選
贊同


回覆 引用 TOP

點會無大台呀,淨係佢地12條友有咁多錢找大飛出香港一定有嘢。


回覆 引用 TOP

我最buy  cy 是他敢説別人不敢說的話。


[隱藏]
之前的民間記者會就是大台的文宣組啦


回覆 引用 TOP

其實真系一位收多少呢?有點好奇!  利申: 我不需要😆😆


希望從被捕人士查出背後組織,天網恢恢,疏而不漏


回覆 引用 TOP

呢12隻曱甴一到大陸手裡, 好自然會供出乜嘢係大台.


回覆 引用 TOP




回覆 引用 TOP

[隱藏]
不過如果無當天保釋,又點會有今日的送中?


偷渡資金,門路都係其次,因為一直都存在,分別只係目的地,最大問題係批保釋既法官,先唔講國安法,部分藏械,放火既重犯都批保,係乜野重大理由批,而批左之后疑犯繼續犯法或者走路,批既法官係咪應該負返一定責任?而唔係當冇事發生繼續做佢地既青天大老爺,如果係咁阿貓阿狗做都得,點解要一個月用咁多錢請佢地?仲要權大滔天


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2020-8-29 03:04 PM 發表

不過如果無當天保釋,又點會有今日的送中?
本來可以講,有早知冇乞兒
如果當時唔反對逃犯條例
唔好話送中,連國安法都唔會有
呢班蠢人俾啲政棍呃,去衝去撞
稍為有腦都知,越玩越大
阿爺遲早失去耐性會出手去管
本來仲有個最佳時機
林鄭後來屈服要撤回條例
果時就收手,一切恢復平靜
要玩野都識得咩野時機煞車
硬要玩到盡
最後玩出火,要怪就怪自己死蠢






回覆 引用 TOP

"法官當日的保釋判斷是大錯特錯。"
屍髮沒有錯, 是刻意, 即有意妨礙司法公正



--------------------------------------------------------
It is not what you have, but how you use it.
Truth may hurt, but lies kill.

回覆 引用 TOP

[隱藏]
呢十二條友總之大L獲
尤其係李宇軒
佢知道越多越大獲
落係阿爺手上
阿爺唔會好似香港警方咁出來交代清楚
到時唔聲唔聲
香港啲大台同手足,睇怕有得震冇得訓
點知條友有冇出賣兄弟,咩X野都爆晒出黎?
就算有日遣送香港
邊個會相信佢冇做二五仔?
佢既人生應該係所有人中最精彩一位
睇邊個仲敢偷渡,下場會影響下半生唔駛旨意重新做人



主題標籤 #梁振英
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]