• 瀏覽: 3,741
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
瘋狂批評美國嘅金主民主制度,其實冇咩意義!!

問題係可唔可以建立一個,比美國更完善,更穩定嘅制度,從過去幾十年歷史角度黎睇,共產主義好明顯冇辦法建立一個比資本主義更穩定,更完善嘅制度。

回到香港嘅問題,不停批評地產霸權,其實都冇咩意義,關鍵係地產霸權倒台後,香港係咪會更好,係咪會更穩定!!

長痛短痛,地產霸權如果倒台,香港係一個短痛,換取長期發展,定係長期經濟衰退?

地產霸權倒台後,香港應該以乜嘢形式,繼續發展落去啦,搞工業,同大陸同胞鬥價,你1蚊,我9毫?

搞高科技發展?高科技發展仲仆街過搞工業同人鬥價喎,先要瘋狂投資,慢慢長路研發,成敗,仲係未知之數喎?

香港地產問題唔係唔想解決,問題係點解決姐!!

其實中國人有一個觀念,就係權力係有錢人手上,人民就冇好日子過,真的嗎?

如果係咁點樣解析美國,英國,同埋其他歐洲國家情況?
好明顯佢哋日子過得好過權力喺宗教手上,好過權力在共產主義幹部手上。

真相就係權力永遠都係一班人手上,而對老百姓來講,只不過係分唔分俾你姐!!

中國歷史上東晉,你以為啲人,生活過得好差咩?軍事上發展又落後?

事實好似唔係咁囉,肥水之戰,證明貴族政治,軍事發展並冇落後!

正如美國真正權力係一班有錢人手上,佢嘅軍事發展,落後咩?

講得再殘酷啲,你老竇老母有錢,唔肯同你分,你都係想作反㗎啦!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-31 11:36 AM 發表

你咁講 , 我反而有少少疑問 ...

我個人認為貴族政治其實未必產生庸材 , 反而佢地培訓更優良 ,
比叫口號  專心搶眼球既生物 , 大機率更加優勢 , 例如係狂兄所講既軍事
(不過提一提 , 北方苻堅軍雖然係胡人 , 但佢地一係貴族政治)

但人民生活呢???
從道理上睇 , 世族其實同歐洲中古貴族相近一樣 , 佢地治下百姓也一樣 ,
即係話形同農奴 , 我唸唔會算好好  ...
苻堅南下時候,北方已經統一,貴族對佢嘅影響,其實已經好細!絕對唔係好似羅馬啲咁嘅執政官,出戰係得到議會同意!!

奴隸問題,並唔係貴族政治創造嘅,宗教權力下嘅奴隸制度,更加殘酷。例如佛教管治下嘅,西藏。

其實師兄你都無謂追問,因為中國歷史都好少貴族政治,我同你講東晉,順水係因為我真係諗不起其他時代,中國文化權貴政治。

事實上我對東晉好多嘢都唔係咁熟。

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-31 04:09 PM 發表

如果狂兄係想講,歐美民主國家普遍生活水平較高,我其實有幾句想講,
但可能政治唔係咁正確。。。

我唸起我有次比d傳教人員強行傳教,佢地就係咁講:
你睇下,歐美高生活水平國家都係信上帝架(唔理天主 基督定東正拉!)
所以,係咪因為信上帝而生活水平高呢?

以我理解,其實唔係因為民主而生活水平高,而係有米左先去要求權力;
現代民主制度起源於英國,但當時係有繳稅下限,無繳一定稅款無得 ...
其實我嘅睇法,所有國家如果喺人口不斷膨脹,任何制度都會崩潰。

無論你係金主選舉制度,宗教神聖權力,一黨專政,封建王朝,不能避免!

因為人口增加,利益分配困難,就需要用一種更加強硬絕對嘅權力去分配資源,呢樣嘢就係皇權。

所以好多文明搞嚟搞去,最後都會變成皇權,皇權大部份文明更長的時間。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]