• 瀏覽: 3,692
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
本片係以美國科赫家族為例子 , 講解美國既財閥係點控制政府政策 ,
佢地係世界最大既未上市公司 , 所以實際財富不可估量 ...
影片前半係講科赫家族既發家史 , 我地可以直接跳到 5:08 :

係奧巴馬在任期間 , 科赫家族出資既民間智庫卡托研究所 ,
就專門發表同奧巴馬唱反調既意見 ... 科赫家族影響政府既手段有三 :
1. 投資民間智庫 ; 2. 投資大學 ; 3. 投資公民團體

打造左一個由學校到民間 , 從專家到底層既思想網絡 ... 而呢D投資 ,
都係慈善為名義 , 首先佢地向民間智庫捐錢 ,
智庫裡面有好多經濟學家  社會學家 , 尤其係主張經濟自由 ,
小政府  大市場既專家 , 因為同科赫家族既理念相符 , 會被重點捐助 ;

唔駛刻意授意學者發表咩言論 , 只要提供資金 ,
佢地就己經係呢D經濟理論既開創者  傳播者 ... 因為有資金支持 ,
經濟自由思想就由不被接受 , 成為左現在既學術主流思想 ...
咁就影響到政府權力最少化 , 科赫家族等巨頭同政府既談判就更有利~~

科赫家族仲捐錢比大學 , 支持經濟自由主義係大學散播 ,
而接受這種思想既學生越多 , 就可以確保未來幾十年既美國社會 ,
都仲係會以佢地既心想作為主流 ... 最後 , 科赫家族仲捐錢比公民團體
將自己既思想包裝成人民既意願 , 藉助各種協會  工會既力量 ,
建立自己既票倉 , 影響選舉既走勢 ...

通過呢3種手段 , 科赫家族成功影響左美國政府既多項決定 ,
比如對石油行業既減稅 , 對遺產稅既優化 , 減輕富人稅率等等 ...
透過政策既傾斜 , 佢地獲得比當初捐出去多得多既金錢 !!!

雖然第2點投資大學 , 可能係香港無咩用 ,
但第1點投資民間智庫 , 以及第3點投資公民團體其實好有用
第1點係可以令好多 "懶係專家" 作出有利商家既結論 ,
第2點就明顯係制造民意 ... 而香港地產佬一定用緊呢招 !!!

要知道一點 , 商家同合作既專家  團體領由都唔係白痴 ,
佢地宣揚既唔可能係 "高樓價有利香港" , 明顯有利商業既立場
佢地甚至表面上係反商家

就好似咩 "土地發展正義聯盟" 咁 , 佢地係話要剷除 "高樓價"
但結果一句唔公平 , BAN左收新界棕地方案 ;
一句環保 , BAN左郊野公園 ... 好坦白講如果你地咁重視環保
你地就唔好出來講 "高樓價" !!!

我諗左個比喻
美國+黑暴+黃人係急性肺炎隨時死人,地產霸權就係cancer慢慢將人折磨而死。

引用:
原帖由 hh002 於 2020-8-29 01:31 PM 發表
我諗左個比喻
美國+黑暴+黃人係急性肺炎隨時死人,地產霸權就係cancer慢慢將人折磨而死。
地產霸權係暴動既基礎

瘋狂批評美國嘅金主民主制度,其實冇咩意義!!

問題係可唔可以建立一個,比美國更完善,更穩定嘅制度,從過去幾十年歷史角度黎睇,共產主義好明顯冇辦法建立一個比資本主義更穩定,更完善嘅制度。

回到香港嘅問題,不停批評地產霸權,其實都冇咩意義,關鍵係地產霸權倒台後,香港係咪會更好,係咪會更穩定!!

長痛短痛,地產霸權如果倒台,香港係一個短痛,換取長期發展,定係長期經濟衰退?

地產霸權倒台後,香港應該以乜嘢形式,繼續發展落去啦,搞工業,同大陸同胞鬥價,你1蚊,我9毫?

搞高科技發展?高科技發展仲仆街過搞工業同人鬥價喎,先要瘋狂投資,慢慢長路研發,成敗,仲係未知之數喎?

香港地產問題唔係唔想解決,問題係點解決姐!!

中國古代已經有先見之明,一句富可敵國已經可以解釋一切,既然可以敵國就更加可以控制國家,用以控制或者取代當權者

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-29 08:10 AM 發表
本片係以美國科赫家族為例子 , 講解美國既財閥係點控制政府政策 ,
佢地係世界最大既未上市公司 , 所以實際財富不可估量 ...
影片前半係講科赫家族既發家史 , 我地可以直接跳到 5:08 :

就專門發表同奧巴馬唱反調既意見 ... 科赫家族影響政府既手段有三 :
1. 投資民間智庫 ; 2. 投資大學 ; 3. 投資公民 ...
地產已經控制左政府好耐

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-29 02:48 PM 發表
問題係可唔可以建立一個,比美國更完善,更穩定嘅制度,從過去幾十年歷史角度黎睇,共產主義好明顯冇辦法建立一個比資本主義更穩定,更完善嘅制度。

回到香港嘅問題,不停批評地產霸權,其實都冇咩意義,關鍵係地產霸權倒台後,香港係咪會更好,係咪會更穩定!!
長痛短痛,地產霸權如 ...
狂兄 , 你講既野我其實幾認同 , 但批評民主制度唔係我既本意 ,
批評地產霸權亦唔係我想講既要旨 ...
我講金主係點樣係背後影響力政治 , 想既係想大家將真相睇得更清楚
唔好一而再  再而三咁比D商家同 "公民團體" 牽住鼻子走

有一點 , 我唸想可能同大家睇法唔同 ...
民主既最公平既 , 就係佢既 "責任自負" , 其他制度衰左你有得懶 ,
但民主制度下係你自己選出來既 , 仲懶咩???!!!
所以我會覺得 , 你一係要選岩人 , 選錯人(即使有被欺騙成份)既話
果D叫抵 L死 !!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-29 02:48 PM 發表

長痛短痛,地產霸權如 ...
中國的制度
可能就是最適合的制度
整個中國當是一間公司去管理
CEO必須由基層做起
經過考核
逐級升上

引用:
原帖由 hh002 於 2020-8-29 01:31 PM 發表
我諗左個比喻
我覺得地產霸權更似愛滋病 ...

佢潛伏期有10年8年 , 病發後其實都唔會殺死你 ,
但好似要吸乾你既精氣血 ... 最後令你無比虛弱下 ,
死於原本毫不足懼既並發症手上 !!!

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-29 03:50 PM 發表

地產已經控制左政府好耐
所以點解我叫 "財閥政治" ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-29 10:54 PM 發表

所以點解我叫 "財閥政治" ...
...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-29 08:10 AM 發表

1. 投資民間智庫 ; 2. 投資大學 ; 3. 投資公民 ...
有一句名言:
是英國創造了資本主義, 但是, 是資本主義創造了美國!!

引用:
原帖由 hh002 於 2020-8-29 01:33 PM 發表

地產霸權係暴動既基礎
我覺得係一半一半 ...

基本上 , 我覺得上一篇所講既去工業化  人口兩極化 ,
先係一切問題既根源 ... 可以想像一下 ,
係未去工業化香港 , 的確人人都要為買樓捱一世 ,
但當年係 "捱一世" , 而E+就係 "捱一世都買唔起" ...

因為以前中產佔人口比例好高下 , 所以地產商可以起
100個有98人會買入既300萬單位 ...
但E+呢??? 因為人口兩極化 , 所以佢會一味起豪宅 :
100個有28人會買入既1000萬單位 ...

因為即使佢地依然起100個既300萬單位 , 但今時今日
買得起既人都己經唔會有98個人 ,
所以佢地寧願只起一D精英階層先買得起既樓 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]