• 瀏覽: 3,942
  • 回覆: 53
民主黨可能在抗疫上同中國聯手,可能對貿易戰因對美國平民生活上不利,可能減關稅。但在政治金融貿易戰上對中國管制。民主黨可能聯同盟國對抗俄國,還要中國選擇

民主黨聯合盟國一定加強控制中俄

哇 好精彩既分析
講完同無講無分別

川普大帝很難要求盟國出軍助戰

講到好似要睇佢面色咁

話之佢普定登
我地都係上下一心

川普大帝對美元發行量控制,主張增加美元供應量

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-8-27 11:22 PM 發表
民主黨可能在抗疫上同中國聯手,可能對貿易戰因對美國平民生活上不利,可能減關稅。但在政治金融貿易戰上對中國管制。民主黨可能聯同盟國對抗俄國,還要中國選擇 ...
拜登之前講過話會撤稅侵既對華關稅
因為實際上俾稅既 係美國入口商同美國人民
當然 佢講既亦係事實
不過近期又改口話"再評估"
其實拜登以及其幕僚應該好清楚
打關稅戰 係七傷拳 傷人傷己
再者今時今日再打關稅戰 已經效果大減
首先 世界經濟預期轉差 各國進口必然會減少
中國都已經講緊內循環 內需帶動經濟
而且 中美貿易戰 都打左兩年
國內既生產商頂唔住既 早就摺左
剩返既 已經開始 甚至已經轉左型
所以再打關稅戰 根本就無意義
反而美國國內經濟插水
我都想知道 美國人願意花幾多錢去維持生活水平

至於疫情方面 我唔認為美國會同中國合作
無論係侵定拜登
始終現在黎睇 唔係無其他選擇 英國疫苗既進度良好
而且侵之前大撒美金去進行曲速行動
預訂左數以億計疫苗
除非 美國所有疫苗計劃全部失敗
否則 美國真係無必要要同中國合作
尤其是侵上任後 鼓吹中國威脅論 以及同中國各方領域開戰
中美民間關係 係直線插水
所以呢個時間 無人會敢將同中國合作放上枱面進行

anyway
最後呢2個月 就睇下侵可以有幾癲
而家等睇疫情未止強行開課 以及黑人運動呢兩粒大炸彈
會唔會爆 同爆得有幾大

西方國家想減慢中國對外經濟增長,結果全球經濟增長減慢,西方國家生活水平很大平民生活成本上升,貧富差距放大

世界有很多國家未來經濟和金融不穩定,美國大鱷借機掠水

師兄跟文章中專家是英雄所見略同,侵侵再做四年必會把美國弄到支離破碎,跟他以前的公司下場一樣...
"......但有專家指出,實際情況其實當複雜,北京未必一面倒希望特朗普連任失敗,因為特朗普在任以來,削弱了美國與傳統盟友的關係,應對新冠肺炎疫情也顯得不濟,這給予中國更多在國際舞台上的機會;例如美國在退出世界衞生組織後,中方表示將在兩年內向世衞提供20億美元(約156億港元)應對疫情。......但着重於長線策略的一派則認為,特朗普既無能又無法團結盟友,長遠為中國帶來更大的轉圜餘地,若他連任將使美國內部出現更多分歧,降低美國跟中國長期鬥爭的能力。"
引用:
原帖由 ichthys2 於 27-8-2020 09:34 PM 發表
必須要支持「川建國同志」連任,否則美國難以短時間內滅亡。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-8-27 11:45 PM 發表

拜登之前講過話會撤稅侵既對華關稅
因為實際上俾稅既 係美國入口商同美國人民
當然 佢講既亦係事實
不過近期又改口話"再評估"
其實拜登以及其幕僚應該好清楚
打關稅戰 係七傷拳 傷人傷己
再者今時今日再打關稅戰 已經效果大減
首先 世界經濟預期轉差 各國進口必然會減少
中國都已經講緊內循環 內需帶動經濟
而且 中美貿易戰 都打左兩年
國內既生產商頂唔住既 早就摺左
剩 ...
美國中央軍隊可以鎮守黑人,估計黑人無力暴亂

中國係靠自己努力發展,幾時靠美國幫

唔係有經濟利益美國睬你都傻,係尼克遜呢班友無辦法放棄中國的利益,自己走去北京見毛主席,聽講話尼克遜仲係最堅定的反中人士

我國從第一日發展就唔係為取悅美國,而係為令中國變得更好,唔洗俾人好似清朝,民國咁蝦!發展到一個程度自然會同美國展開競爭,呢個世界又唔係得美國可以做高科技,可以過好的生活,中國一樣有權,所以絕無退縮的道理

引用:
原帖由 kkeerrr 於 2020-8-28 12:06 AM 發表
中國係靠自己努力發展,幾時靠美國幫

唔係有經濟利益美國睬你都傻,係尼克遜呢班友無辦法放棄中國的利益,自己走去北京見毛主席,聽講話尼克遜仲係最堅定的反中人士

我國從第一日發展就唔係為取悅美國,而係為令中國變得更好,唔洗俾人好似清朝,民國咁蝦!發展到一個程度自然會同美國展開競爭,呢個世界又唔係得美國可以做高科技,可以過好的生活,中國一樣有權,所以絕無退縮的道理
其實所有野都係利益交換
中國提供經濟利益 美國提供中國所需既野
一切就係咁簡單

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]