• 瀏覽: 3,982
  • 回覆: 62
+2
本港去年約有7000名港人移民外地,較前年估算的7600人微跌約7.9%,但若相比前年則增加約7.7%。根據保安局最新數

如果靠良民證去估算移民人數,但本身有外國護照移民個批就已經人數不少,但沒有良民證數字。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200827/bkn-20200827163949003-0827_00822_001.html

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-8-27 07:12 PM 發表
本港去年約有7000名港人移民外地,較前年估算的7600人微跌約7.9%,但若相比前年則增加約7.7%。根據保安局最新數

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200827/photo/bkn-20200827163949003-0827_00822_001_01b.jpg?20200827182838

如果靠良民證去估算移民人數,但本身有外國護照移民個批就已經 ...
七千咁少

也真不多,97前,平均每年3萬多人,1992年最多,逾6萬6千人,但是97後,逾三十多萬港人回流了!

我親戚個仔,辭左銀行份工,去完澳洲工作假期回來,最終都係覺得香港最好。。。佢係果邊係做農場。。。哈!

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-8-27 07:26 PM 發表
也真不多,97前,平均每年3萬多人,1992年最多,逾6萬6千人,但是97後,逾三十多萬港人回流了!
所以
特區政府要
取消雙重國籍
等D口口聲聲話移民
又外國好又死返嚟
想做中國人並想做西人
要佢地想清楚

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-8-28 05:46 AM 發表
我親戚個仔,辭左銀行份工,去完澳洲工作假期回來,最終都係覺得香港最好。。。佢係果邊係做農場。。。哈!
我有個朋友在藍色電器行做sales ,唔講得份工好好,辭工一年去澳洲工作假期,又係剪羊毛,回港後好彩藍色電器行接收番佢。以佢學歷,澳洲都唔想佢移民

香港政府幾時取消班人身份證?!

喺澳洲同以前住過香港嘅越南船民爭的士揸吖嘛!

引用:
原帖由 luckduck 於 2020-10-3 06:23 AM 發表

所以
特區政府要
取消雙重國籍
等D口口聲聲話移民
又外國好又死返嚟
想做中國人並想做西人
要佢地想清楚
香港政府呢方面無作為

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-8-28 05:46 AM 發表
即係做鴨 ??

一路好走 ! 走之前交還香港身份證,唔好再返嚟攞福利。

個邊仲好缺牲口打飛機師,水果採擇師,採羊毛師,啱晒香港專業人士做!

糸真吾系呀,200幻嘅7千人,連1%都唔到,移民第一位。

咁少?應該7萬至啱

港人想逃離,求其搵個太平洋不知名小島國,分分鐘幾個月走得。

主題標籤 #保安局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]