• 瀏覽: 5,169
  • 回覆: 31
https://i.ifeng.com/c/7zFreBDoBF6

中國打出「皇牌」(減少稀土出口),故然撼動了美國,但是否能「掐斷美國稀土命脈」,我看就未必,還得要觀察下去。

稀土牌打不響的
美日會無準備? 一早已經有唔少存貨

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-26 09:49 PM 發表
稀土牌打不響的
美國有,但含量遠低於中國,而且要重新打做出如中國般的一條龍的開彩及提練?除了成本及時間外,稀土的質量不及中國,,,,,所以要走遠很多路才能成事,所以現實即取代?幾近不可能!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-26 22:22 發表
美國有,但含量遠低於中國,而且要重新打做出如中國般的一條龍的開彩及提練?除了成本及時間外,稀土的質量不及中國,,,,,所以要走遠很多路才能成事,所以現實即取代?幾近不可能! ...
屎眼連盟澳洲佬廠商精煉重稀土、石墨 股價兩天飆20%
講到錢... 咩眼咩盟都係假!

日日咁用存貨會唔會自然會增加呀?會唔會越用越多?
引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-26 08:49 AM 發表
稀土牌打不響的

咁灣灣買d飛機咪有排都交唔到貨?

三五年內老尾還要依賴中國稀土

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-26 10:22 PM 發表

美國有,但含量遠低於中國,而且要重新打做出如中國般的一條龍的開彩及提練?除了成本及時間外,稀土的質量不及中國,,,,,所以要走遠很多路才能成事,所以現實即取代?幾近不可能! ...
滷味叫澳洲去美國設廠提練稀土,澳洲話五年內都無本事

中國有最全的產業鏈,老美就算有也需要時間開採

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-26 09:49 PM 發表
稀土牌打不響的
聽講只是日本人都儲存了夠用10年8年的稀土,美國人有冇儲存就唔清楚.

你咩練囉,中國收專利費夠。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-26 08:58 PM 發表
https://i.ifeng.com/c/7zFreBDoBF6

中國打出「皇牌」(減少稀土出口),故然撼動了美國,但是否能「掐斷美國稀土命脈」,我看就未必,還得要觀察下去。
中國現在只是減少70%的稀土出口,美國還能拿到30%,戰略物資應該禁止出口。

美國可以有,但成本是向中國買的400%

引用:
稀土牌打不響的
如果對手是戰犯,那他們只要儲備夠打一次第三次世界大戰的稀土就可以了,中國賤賣稀土多年,人家應該早有準備,只不過中國無論如何都應該限制出口

引用:
原帖由 yeungph 於 2020-8-27 11:26 AM 發表
你咩練囉,中國收專利費夠。
華為好多專利費都收唔到收數係要打手的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]