• 瀏覽: 5,587
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 03:49 發表
又睇吓啲連登仔,好明顯係俾人洗腦過啦!

佢哋居然相信特朗普連任,佢哋會有好日子過,好明顯特朗普並唔係幫佢哋,只會不停咁樣制裁香港,斷咗呢班靚仔粒路!! ...
呢樣嘢我都信,一直相信習大大會扶佢連任;豬對手總勝于餓狼。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-28 08:36 發表

其實你有冇睇我講乜 你講既洗腦理論我都有講到,你咀嚼下歌曲果一段 個問題係個前置,首先被洗既人佢係唔抗拒,先會有好效果。你果種,係逼於無奈既"接受",係有好多負面情緒、副作用超大。 ...
民主生態就是要培育仇恨,製造不安情緒。迫使大眾齊來抬轎,自己登基。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 11:27 發表

我想講嗰種洗腦,係以前老闆教我嘅!!

俾個例子你,日日打開電視睇見胸圍廣告,一個男人,初時未必會覺得好大問題,但因為你冇需要,廣告越多,你就會越憎佢。
但係如果你係個女人,個廣告睇多咗,因為你有需要,你就會被廣告吸引。

當然亦都可以強迫性輸入,好似馴獸師咁,為你製造需要,唔聽話就日日打,聽話就有好嘢食,動物為咗生存的需要,就會聽話,作出不同嘅表現。

所以無論點樣,第一就係要比一個需要你,第 ...
創造敵人,選我為神。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 03:45 發表

洗腦最主要係人嘅需求,同埋解決方案!!

想一個失戀人消費,洗腦方法就係不停咁樣話俾佢聽,買咗呢舊水晶,佢就好快可以重新戀愛。

如果你想利用一個窮人,去殺死你嘅仇家,你就要不停咁樣去話俾佢聽,只要你殺咗你嘅仇家,將會解決貧窮嘅問題,直至到佢相信。

所以,反共思想洗腦,就係借用香港市民對政府嘅不滿,然後提出一個錯誤嘅解決方法,不停重複話比香港人聽,只要推翻中共,香港就有新生活,美國就會打救香港 ...
製造癌細胞,長期喂之以毒而成黃絲。香港新一代未到過大陸,卻對中國恨之入骨。沒有毒藥,何來自宮之志。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-28 12:28 發表

需要係其一,亦係最重要既其中一兩項,但要睇埋個人係咪抗拒,如果抗拒既就講乜都冇用!冇錯因為需要佢多數會聽會按你想要既目的去做,但係內心只會越討厭你,因為佢知係被逼!係攞唔到佢既心,佢有能力就都會反你 😏 現實就係咁。另外點解反共會成為你講營銷手法既目標你有冇諗過?真係單單人地講就洗到?定人地論4既野可以洗佢地產生共鳴所以更討厭你?自己諗下啦 ...
邪教方式。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 03:10 PM 發表

日、韓、泰系咪全部大學英文授課?俄、德、法、意、西、葡。邊個國家用英文?
只有第三世界先正尊英文為主。
在香港,專業人士第一條件係識英文,第二先係其專業。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-8-28 13:32 發表

如細良油管反中網媒,背景用一啲亂造嘅方塊字,擺明搞亂下一代中文認知,會影響中國人新一代文化傳承!😔
文明衝突!無可避免。成王敗寇。有心者起動!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 03:45 發表

洗腦最主要係人嘅需求,同埋解決方案!!

想一個失戀人消費,洗腦方法就係不停咁樣話俾佢聽,買咗呢舊水晶,佢就好快可以重新戀愛。

如果你想利用一個窮人,去殺死你嘅仇家,你就要不停咁樣去話俾佢聽,只要你殺咗你嘅仇家,將會解決貧窮嘅問題,直至到佢相信。

所以,反共思想洗腦,就係借用香港市民對政府嘅不滿,然後提出一個錯誤嘅解決方法,不停重複話比香港人聽,只要推翻中共,香港就有新生活,美國就會打救香港 ...
香港政府除了政治不行,其他還是可以的。國際上不易找到比港府更佳的例子。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-28 14:07 發表

在香港,專業人士第一條件係識英文,第二先係其專業。
當年政府工只請英文,中文冇人理。大機構全屬英資。本地人的大啇行與外面溝通也是英文。
回歸後政府整色整水,但骨子裡的英文是百足之蟲,死而不殭。
學術全英、學界以中英文分優劣……明白嗎?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-28 13:35 發表

精神鴉片,啱晒你地中毒奇葩。
你連一般市民想要點既生活睇來都唔知,晒氣

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-28 14:06 發表

邪教方式。
你竟然夠膽話老共營運方法?配服

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 13:37 發表

問題其實係美國自己搞出黎嘅,因為美國佬印銀紙,加劇左貧富懸殊,社會階級矛盾湧現。

全世界都因為貧富懸殊,發生群眾運動, 只不過,藉口唔同,英國,美國可以係種族歧視,法國黃背心,咩原因就唔記得咗!!
香港,就係因為民主選舉!!

事實上你只要留意多啲世界情況,你就會明白,民主佢根本解決唔到問題,民主選舉嘅美國,黑人嗰個問題解決左咩?
只不過佢搞暴動嘅藉口唔會再係民主選舉姐!! ...
美國有佢賤既地方係人都知,甚至種族問題攪到立立亂添!但人地會認錯,就連白人警察都一樣聲援死者會道歉,亦將問題警員革職查辦;人雖然死左,但亦會有交代付責任!最起碼比市民睇到公正係裡面,依D咪人民要見到既野嚕!你港府要自己話晒事唔聽人講,比唔到人睇公正公平,人地咪唔信你嚕!你估信係"拍下心口話我信啦"咁就係呀?係要有行動要比到野人睇架!當初幾十萬、號稱上百萬人上街要求停止逃犯條列你仲想硬闖二讀要一意孤行,831市民要求成立獨立調查你又錯失行動另市民失去信心耐心,你做親野都係失策失算既!你叫市民點信你?當人係白痴?

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-29 08:41 AM 發表

美國有佢賤既地方係人都知,甚至種族問題攪到立立亂添!但人地會認錯,就連白人警察都一樣聲援死者會道歉,亦將問題警員革職查辦;人雖然死左,但亦會有交代付責任!最起碼比市民睇到公正係裡面,依D咪人民要見到既野嚕!你港府要自己話晒事唔聽人講,比唔到人睇公正公平,人地咪唔信你嚕!你估信係"拍下心口話我信啦"咁就係呀?係要有行動要比到野人睇架!當初幾十萬、號稱上百萬人上街要求停止逃犯條列你仲想硬闖二讀 ...
其實我好似冇聽過特朗普話道歉,我淨係聽到佢話要出軍隊!!

就算真係道歉,都冇可能向以革命為口號,圍攻中聯辦 組織掛?
喺反送中條例上,政府已經明確讓步!事情應該過一段落。
跟住發生嘅,係一場革命,有咩好道歉??

香港政府,推出送中條例,的確係違背大部份香港民意,導致運動一發不可收拾!!
正如美國,的確存在着種族歧視問題!!
我已經講過,冇需要嘅情況下,係唔會俾人洗腦,亦都無辦法俾人煽動!!

最重要,想指出黃絲帶呢班人係俾人洗腦,因為反共根本唔會對香港產生實質嘅好處!
民主並不是解決香港問題嘅好方法。
投靠美國,會死得咁慘,變成伊拉克,利比亞,永墮地獄。

社會抗爭運動,見好就收係非常重要,例如送中條例,政府肯撤回,聰明嘅,大家都應該停止運動,盡快令社會回復正常,唔係咬住香港政府唔放。

最後,我已經冇咩想同你講,因為我冇興趣同你講每一件事的誰對誰錯,因為呢個牽涉到每個地方唔同嘅文化,政治背景,好難講出一個實質嘅結果!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-29 14:36 發表

其實我好似冇聽過特朗普話道歉,我淨係聽到佢話要出軍隊!!

就算真係道歉,都冇可能向以革命為口號,圍攻中聯辦 組織掛?
喺反送中條例上,政府已經明確讓步!事情應該過一段落。
跟住發生嘅,係一場革命,有咩好道歉??

香港政府,推出送中條例,的確係違背大部份香港民意,導致運動一發不可收拾!!
正如美國,的確存在着種族歧視問題!!
我已經講過,冇需要嘅情況下,係唔會俾人洗腦,亦都無辦法俾人煽動!!
...
你話你有睇研究趙慱既片,佢講有樣野我好認同既係:示威者犯法要拉,合理;但警察打人傷到人,都一樣要拉,依個先係一視同仁,係公平既做法比到市民既即視感。當初市民話要成立獨立調查委員會都係因為依樣野之嘛。但你唔識公關專挑最壞效果去做,所以D激進既先行動升級。其實所有野,都係政府做唔好又唔聽民意先會開始,如果佢做得好,市民係睇到,事件就唔會越攪越大;就算有你哋講既黑手要搵位入,都入唔到手啦 😑 唉... 算啦,講真係到成日同D不理對錯只問立場既人講的確真係幾累,算啦

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-29 04:32 PM 發表

你話你有睇研究趙慱既片,佢講有樣野我好認同既係:示威者犯法要拉,合理;但警察打人傷到人,都一樣要拉,依個先係一視同仁,係公平既做法比到市民既即視感。當初市民話要成立獨立調查委員會都係因為依樣野之嘛。但你唔識公關專挑最壞效果去做,所以D激進既先行動升級。其實所有野,都係政府做唔好又唔聽民意先會開始,如果佢做得好,市民係睇到,事件就唔會越攪越大;就算有你哋講既黑手要搵位入,都入唔到手啦 😑 唉 ...
真係好笑,你企喺度俾人拉?你係反抗,警察使用武力有咩問題先?
香港政府無啦啦打你,你咪去關係科投訴囉!

香港政府係民意上可能係有問題,但係香港政府,絕對好過你老竇老母對你啦!!
你老竇老母冇屋住,香港政府比間屋老竇老母同你住!!
你老竇老母冇錢買米,香港政府綜合援助,養你全家!!
你老竇老母冇錢俾你睇醫生,你都係睇香港政府姐!!

你讀書,啲錢隨時都係政府㗎咋。

香港政府有咩對你唔住呀?需要革命,以武力推翻??周圍搞破壞?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]