• 瀏覽: 5,595
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
+6
其實西方政權打壓及排斥孔子學院, 很容易理解, 即使孔學單純只是宣掦中國文化, 完全不涉政治及意識形態

因為中國文化對西方人來講, 是非常有底蘊及吸引力, 西人很容易先通過了解中國文化, 增加了對中國的好感,再進一步了解現代中國, 那西方抹黑及醜化中國便會大打折扣.

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 10:40 AM 發表

同個名當然有關,各國都不喜歡外來文化佔領啦。
那香港人對日, 韓, 歐, 美...等文化欣然接受, 是否犯賤了?

每個國家都會有政治思想管治,冇可能絕對自由!!

美國公然可以喺全世界公開資助利用民主口號,資助其他國家嘅反政府運動!因為佢夠惡!

中國而家嘅國力,想走去美國,提倡中國制度嘅優越,搞美國所謂嘅民主制度,美國一定搞你啦!!

西方國家真係咁自由,咁發明水炮車,催淚彈,橡膠子彈做乜嘢呢?難道唔係攞嚟鎮壓人民?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 10:34 發表

那篇我大致看了一下
原來西人認為, 有孔子學院內沒見到講述西藏及新疆等人權問題, 這便是罪, 是限制了思想及言論自由....
這種討論有何意義?

就等於, 香港應該關閉英國文化協會, 理由是英國文化協會沒有反省鴉片戰爭及侵華歷史.....真夠有趣 ...
都啱!中國應該講多的畀佢地知。從前怎樣?今日如何?孔子在當地教化的作用。人文表現如何。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-27 10:11 發表
人家選舉要出牌🤔🤔
乘機呃人。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-27 10:37 發表
同咩名無關啦,系西方世界恐懼中華文化崛起
這是西方人民眾被集體洗腦後既集體反撲,過多十幾年就無事

而這個世界因為由中華文化崛起,地球真真正正進入"國際"化,過住一直只是"西化",我地被西方洗腦太耐,才覺得"西化"就是國際化

...
十分讚同!👍👍👍

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 10:21 發表
應該用中文學院,孔子之名不該使用,在中國辦舉薩士比亞學院也會受阻。
中國依家百家爭鳴,只要系真,乜都可以發表。
假消息,或者斷章取義、造謠抹黑就一定唔容許。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 10:42 發表

文字是交流工具,文化是文明的代表,文明是有沖突的。
唔想衝突,亦唔怕衝突。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 10:21 發表
應該用中文學院,孔子之名不該使用,在中國辦舉薩士比亞學院也會受阻。
大陸才子對于莎士比亞,叻九過香港幾條街。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 10:40 發表

同個名當然有關,各國都不喜歡外來文化佔領啦。
學術自由,系佢地講嫁。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-27 10:45 發表
只孔子學院,唔系叫毛澤東學院,
所以嘛話囉,我地亞洲人就好習慣被"佔領"啦,如我地習慣要學英文
西人就好怕未來要被迫學"中文"
...
一定唔會,英美雖然都是教育大國,但好多國民讀完書唔識串大部份嘅常用字。
美國要求3%知識份子,其他識投票就得。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-27 10:45 發表
只孔子學院,唔系叫毛澤東學院,
所以嘛話囉,我地亞洲人就好習慣被"佔領"啦,如我地習慣要學英文
西人就好怕未來要被迫學"中文"
...
佢地唔怕中文,但系懼儒家文明。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 10:47 發表
其實西方政權打壓及排斥孔子學院, 很容易理解, 即使孔學單純只是宣掦中國文化, 完全不涉政治及意識形態

因為中國文化對西方人來講, 是非常有底蘊及吸引力, 西人很容易先通過了解中國文化, 增加了對中國的好感,再進一步了解現代中國, 那西方抹黑及醜化中國便會大打折扣. ...
孔子學院一定唔講政治,尤其是中國政制,好嘢何必外傳?很多嘢就在淡淡中輸出;例如阿七,她只是個農民女子,介紹自己簡單的生活。不過又好有味道。咁就攞命,因為美國冇。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 10:52 發表

那香港人對日, 韓, 歐, 美...等文化欣然接受, 是否犯賤了?
梗唔系啦!中華文明系包容。人地好嘢就要虛心學習。

我反對的是“香港的大學不應由英文主導”。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]