• 瀏覽: 5,604
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 02:08 PM 發表

大陸才子對于莎士比亞,叻九過香港幾條街。
淨係一本河圖洛書,都諗爆鬼佬個頭啦!
仲有五行主張,佢都唔會明

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 15:41 發表

我原文是: 語文只是學習工具, 當今世上, 國際間大部份尖端知識, 還是運用英文來做交流載體例如各種科學研究及論文, 即使是中國科學家, 亦是用英文與外國交流

日本、德國的英文水平不高>是指國民整體平均水平, 而不是指精英,
閣下認為德日的精美, 例如科學家, 進行國際交流及科研時, 是用什麼語文? 一個德國科學家與一個日本科學家交流時, 說什麼語言?

至於"印度、菲律賓英文 ...
從來不反對學英文,我都有學。但唔可作為主導。

中英是兩套文字,缺乏語境的香港人必須花很多時間去投資,而且其間被它拖着走。

只有第三世界崇尚英文(中國也是)。但時移俗易;十年,二十年之後呢?

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-8-27 17:53 發表

淨係一本河圖洛書,都諗爆鬼佬個頭啦!
仲有五行主張,佢都唔會明
哦!99.9%香港人都唔識。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 06:08 PM 發表

哦!99.9%香港人都唔識。
咁又係,我似乎極端咗

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 09:07 發表

後來居上,三十年河西。
你要明白,所謂洗腦,主要係因為被洗既人感覺開心、舒服... 或者係果個人追求既野,你滿足到佢,佢滿足返你做洗腦既目的,滿足你既慾望,好正常。好似一套常用來解釋洗腦既理論:一首歌成日播,週圍都可以聽到,就算你本身對首歌麻麻地聽聽下都會鍾意左佢!原因係個theory首先要人係唔抗拒,依個係前題。但大6果套「敢於亮劍」、戰狼放狗咬人既theory,你覺得有人會鍾意?

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-27 07:48 PM 發表

你要明白,所謂洗腦,主要係因為被洗既人感覺開心、舒服... 或者係果個人追求既野,你滿足到佢,佢滿足返你做洗腦既目的,滿足你既慾望,好正常。好似一套常用來解釋洗腦既理論:一首歌成日播,週圍都可以聽到,就算你本身對首歌麻麻地聽聽下都會鍾意左佢!原因係個theory首先要人係唔抗拒,依個係前題。但大6果套「敢於亮劍」、戰狼放狗咬人既theory,你覺得有人會鍾意? ...
洗腦最主要係人嘅需求,同埋解決方案!!

想一個失戀人消費,洗腦方法就係不停咁樣話俾佢聽,買咗呢舊水晶,佢就好快可以重新戀愛。

如果你想利用一個窮人,去殺死你嘅仇家,你就要不停咁樣去話俾佢聽,只要你殺咗你嘅仇家,將會解決貧窮嘅問題,直至到佢相信。

所以,反共思想洗腦,就係借用香港市民對政府嘅不滿,然後提出一個錯誤嘅解決方法,不停重複話比香港人聽,只要推翻中共,香港就有新生活,美國就會打救香港,真的可能嗎?

伊拉克,利比亞,人民都曾經相信過,得到美國支持,推翻政權,佢哋有好日子過,事實?

但係,無奈,香港市民同政府之間出咗嚴重問題亦都係事實!!

又睇吓啲連登仔,好明顯係俾人洗腦過啦!

佢哋居然相信特朗普連任,佢哋會有好日子過,好明顯特朗普並唔係幫佢哋,只會不停咁樣制裁香港,斷咗呢班靚仔粒路!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 03:45 發表

想一個失戀人消費,洗腦方法就係不停咁樣話俾佢聽,買咗呢舊水晶,佢就好快可以重新戀愛。

如果你想利用一個窮人,去殺死你嘅仇家,你就要不停咁樣去話俾佢聽,只要你殺咗你嘅仇家,將會解決貧窮嘅問題,直至到佢相信。

所以,反共思想洗腦,就係借用香港市民對政府嘅不滿,然後提出一個錯誤嘅解決方法,不停重複話比香港人聽,只要推翻中共,香港就有新生活,美國就會打救香港 ...
其實你有冇睇我講乜 你講既洗腦理論我都有講到,你咀嚼下歌曲果一段 個問題係個前置,首先被洗既人佢係唔抗拒,先會有好效果。你果種,係逼於無奈既"接受",係有好多負面情緒、副作用超大。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-28 08:36 AM 發表

其實你有冇睇我講乜 你講既洗腦理論我都有講到,你咀嚼下歌曲果一段 個問題係個前置,首先被洗既人佢係唔抗拒,先會有好效果。你果種,係逼於無奈既"接受",係有好多負面情緒、副作用超大。 ...
我想講嗰種洗腦,係以前老闆教我嘅!!

俾個例子你,日日打開電視睇見胸圍廣告,一個男人,初時未必會覺得好大問題,但因為你冇需要,廣告越多,你就會越憎佢。
但係如果你係個女人,個廣告睇多咗,因為你有需要,你就會被廣告吸引。

當然亦都可以強迫性輸入,好似馴獸師咁,為你製造需要,唔聽話就日日打,聽話就有好嘢食,動物為咗生存的需要,就會聽話,作出不同嘅表現。

所以無論點樣,第一就係要比一個需要你,第二就係引導你!!

返嚟香港,香港年青人係社會上遇到實質嘅問題,然之後反共分子,引導作出佢所期望的結果。

最近會得閒睇吓,趙氏讀書生活,因為我想了解吓,佢嘅手法。
其實都冇咩特別,利用一啲人對共產黨嘅不滿,對美國嘅嚮往,從中得到佢搵錢嘅目的。
佢嘅自身目的,其實就係加深你對共產黨嘅討厭,然之後希望得到你向佢捐獻!!
係呢個過程中,你會俾人洗腦,越嚟越討厭共產黨,然之後變成一個傻仔,因為反共本身係唔會為你產生實質利益只會導致你金錢損失,趙氏係得益者,你會越嚟越討厭共產黨,佢嘅利益就會越嚟越增加。

成個反共結構,都係差唔多,羅湖聰搵到錢離開香港,冇資格移民嘅傻仔,錢俾人呃咗,仲要留喺香港,受到美國制裁。

呢個洗腦營銷手法,我舊老闆喺美國王安電腦讀返嚟嘅,然之後教咗我。
事實上,真係美國住過,未必覺得美國咁好,所以,唔會希望美國係中美競爭中得到勝利。
所以對好多中國人來講,學習美國,打敗美國,先至佢嘅最終夢想!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 11:27 AM 發表

俾個例子你,日日打開電視睇見胸圍廣告,一個男人,初時未必會覺得好大問題,但因為你冇需要,廣告越多,你就會越憎佢。
但係如果你係個女人,個廣告睇多咗,因為你有需要,你就會被廣告吸引。

當然亦都可以強迫性輸入,好似馴獸師咁,為你製造需要,唔聽話就日日打,聽話就有好嘢食,動物為咗生存的需要,就會聽話,作出不同嘅表現。

所以無論點樣,第一就係要比一個需要你,第 ...
好一句學習美國,打敗美國。知己知彼,百戰百勝。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 11:27 發表

所以無論點樣,第一就係要比一個需要你,第 ...
需要係其一,亦係最重要既其中一兩項,但要睇埋個人係咪抗拒,如果抗拒既就講乜都冇用!冇錯因為需要佢多數會聽會按你想要既目的去做,但係內心只會越討厭你,因為佢知係被逼!係攞唔到佢既心,佢有能力就都會反你 😏 現實就係咁。另外點解反共會成為你講營銷手法既目標你有冇諗過?真係單單人地講就洗到?定人地論4既野可以洗佢地產生共鳴所以更討厭你?自己諗下啦

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 08:27 PM 發表
孔子學院在西方遠遠未成氣候,美國政府已經急不及待要打遏,她們瘋了嗎?
當然不是,她們看到孔子學院的文化力量。文化力量就是她們征服中國人的心戰武器。
香港教育一直英文主導,學生從小得學好英文,否則考不上大學,而中文在大學沒有位置;這是由西方主導,西奴輔導的中文淪䧟。沒有中文就沒有中華文明,沒有中華文明何來中國?
美國一定要消滅中文在西方于萌芽狀態。這是西方大戰略。
香港要回歸,必從教育入手, ...
如細良油管反中網媒,背景用一啲亂造嘅方塊字,擺明搞亂下一代中文認知,會影響中國人新一代文化傳承!😔

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-27 19:48 發表

你要明白,所謂洗腦,主要係因為被洗既人感覺開心、舒服... 或者係果個人追求既野,你滿足到佢,佢滿足返你做洗腦既目的,滿足你既慾望,好正常。好似一套常用來解釋洗腦既理論:一首歌成日播,週圍都可以聽到,就算你本身對首歌麻麻地聽聽下都會鍾意左佢!原因係個theory首先要人係唔抗拒,依個係前題。但大6果套「敢於亮劍」、戰狼放狗咬人既theory,你覺得有人會鍾意? ...
精神鴉片,啱晒你地中毒奇葩。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-28 12:28 PM 發表

需要係其一,亦係最重要既其中一兩項,但要睇埋個人係咪抗拒,如果抗拒既就講乜都冇用!冇錯因為需要佢多數會聽會按你想要既目的去做,但係內心只會越討厭你,因為佢知係被逼!係攞唔到佢既心,佢有能力就都會反你 😏 現實就係咁。另外點解反共會成為你講營銷手法既目標你有冇諗過?真係單單人地講就洗到?定人地論4既野可以洗佢地產生共鳴所以更討厭你?自己諗下啦 ...
問題其實係美國自己搞出黎嘅,因為美國佬印銀紙,加劇左貧富懸殊,社會階級矛盾湧現。

全世界都因為貧富懸殊,發生群眾運動, 只不過,藉口唔同,英國,美國可以係種族歧視,法國黃背心,咩原因就唔記得咗!!
香港,就係因為民主選舉!!

事實上你只要留意多啲世界情況,你就會明白,民主佢根本解決唔到問題,民主選舉嘅美國,黑人嗰個問題解決左咩?
只不過佢搞暴動嘅藉口唔會再係民主選舉姐!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-28 03:45 發表

所以,反共思想洗腦,就係借用香港市民對政府嘅不滿,然後提出一個錯誤嘅解決方法,不停重複話比香港人聽,只要推翻中共,香港就有新生活,美國就會打救香港 ...
簡單的講;在他人體內培育癌細胞。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]