• 瀏覽: 5,610
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 10:49 發表

西人覺得有問題他們就會禁,你覺得無問題是無效的。
我冇話佢地錯,只系要反制。依家最好從香港學校廢英文開始。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 02:00 PM 發表

乘機呃人。
文煮選舉就係咁,大家鬥吹就得,剛好今次一個是任上,有幾多權更晒佢冷🤔🤔

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 02:33 PM 發表

孔子學院一定唔講政治,尤其是中國政制,好嘢何必外傳?很多嘢就在淡淡中輸出;例如阿七,她只是個農民女子,介紹自己簡單的生活。不過又好有味道。咁就攞命,因為美國冇。 ...
從來軟實力輸出都不是靠硬銷, 宣傳大美國主義都不需要在全球設立學院, 用荷里活電影有效得多,
老美是專家, 深明軟實力可以改變意識形態, 打壓華為, 抖音, 孔學..都是異曲同功

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-27 13:30 發表
每個國家都會有政治思想管治,冇可能絕對自由!!

美國公然可以喺全世界公開資助利用民主口號,資助其他國家嘅反政府運動!因為佢夠惡!

中國而家嘅國力,想走去美國,提倡中國制度嘅優越,搞美國所謂嘅民主制度,美國一定搞你啦!!

西方國家真係咁自由,咁發明水炮車,催淚彈,橡膠子彈做乜嘢呢?難道唔係攞嚟鎮壓人民? ...
啱聽!💪💪💪

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 14:42 發表

從來軟實力輸出都不是靠硬銷, 宣傳大美國主義都不需要在全球設立學院, 用荷里活電影有效得多,
老美是專家, 深明軟實力可以改變意識形態, 打壓華為, 抖音, 孔學..都是異曲同功 ...
中國近二百年,菁英好多到英美求學,英文叻過鬼仔。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 14:43 發表

英文無問題,內容要修改。
學術冇問題,但唔系英文主導。香港學生英文唔叻入唔到好大學,而所有大學用英文課本及授課。

咁就系中文投降。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 02:36 PM 發表

梗唔系啦!中華文明系包容。人地好嘢就要虛心學習。

我反對的是“香港的大學不應由英文主導”。
這點我絕不同意, 語文只是學習工具, 當今世上, 國際間大部份尖端知識, 還是運用英文來做交流載體
例如各種科學研究及論文, 即使是中國科學家, 亦是用英文與外國交流

世界主流用什麼語文, 與國力與科技發展成正比, 我當然希望有一日中文會成為世界主流, 但未到時候

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 02:58 PM 發表

日本、德國的英文水平不高,印度、菲律賓英文好,但是科技發展如何呢?英文對於科技發展無影響。
我覺得你有樣嘢好似我,鍾意鴿9人,哈哈哈哈哈⋯⋯⋯⋯

喺網上冇所謂啊,現實世界咁做人⋯⋯⋯⋯

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 14:51 發表

這點我絕不同意, 語文只是學習工具, 當今世上, 國際間大部份尖端知識, 還是運用英文來做交流載體
例如各種科學研究及論文, 即使是中國科學家, 亦是用英文與外國交流

世界主流用什麼語文, 與國力與科技發展成正比, 我當然希望有一日中文會成為世界主流, 但未到時候 ...
日、韓、泰系咪全部大學英文授課?俄、德、法、意、西、葡。邊個國家用英文?
只有第三世界先正尊英文為主。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-27 14:51 發表

世界主流用什麼語文, 與國力與科技發展成正比, 我當然希望有一日中文會成為世界主流, 但未到時候 ...
依家香港學生咁屎,因為學英文花咗好多時間。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 14:58 發表

日本、德國的英文水平不高,印度、菲律賓英文好,但是科技發展如何呢?英文對於科技發展無影響。
絕對有影響,系負面影響。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-8-27 02:58 PM 發表

我原文是: 語文只是學習工具, 當今世上, 國際間大部份尖端知識, 還是運用英文來做交流載體例如各種科學研究及論文, 即使是中國科學家, 亦是用英文與外國交流

日本、德國的英文水平不高>是指國民整體平均水平, 而不是指精英,
閣下認為德日的精美, 例如科學家, 進行國際交流及科研時, 是用什麼語文? 一個德國科學家與一個日本科學家交流時, 說什麼語言?

至於"印度、菲律賓英文好,但是科技發展如何呢?英文對於科技發展無影響",
係囉, 點解某人老豆有鬚, 但有鬚唔一定係某人老豆呢? 真係好深既問題...
.............................
學好英文有助國際交流,提升水平,不等於學好英文是唯一及必然提升水平的條件....本來這是很淺白的邏輯
算了, 玩這些小學雞文字遊戲, 還沾沾自喜, 討論下去亦沒有意思

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]