• 瀏覽: 3,219
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 12:29 PM 發表
附圖
一早要刪走啦。
呢啲就係英國留下的蘇州屎,係講到三權分立,但百幾年來係英國佬玩晒的,行政立法選自己友去入局,去到臨走前嗰十零年先話直選,先標榜話三權分立,互相制衡,攪到八十後班人以為可以民主制衡特區政府。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 01:10 PM 發表

請問制衡香港政府目的何在?請進一步解答。謝謝!
英國佬係想培育一班保障英國利益嘅議員去制衡特區政府,90年攪機場計劃攪到當時馬卓安要同北京握手已經好唔老黎,加埋衞奕信對中國又軟弱,所以炒咗肥佢叫肥彭去做,肥彭即推政改去同抗中國,又培育一班民主派議員去入會,仲不斷宣傳民主政制理念及好處,影響八九十年代巿民,呢啲行徑跟本係為日後回歸保障英國在香港的政治利益去做。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 03:12 PM 發表

即是為英國的好處而爭取,成就了英國而摧殘香港,是不是儍的?
英國(仲有好多西方國家)撤離殖民地都係推殘一翻啦,佢地亂又分裂咪可借幾混水摸魚。
英國百幾十年唔畀民主,到臨走才攪咩公民教育,推廣民主自由?!目的顯然而見。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 03:54 PM 發表

眾所周知的壞亊,為何還有動力?
呢個世界無論專制又好民主又好 任何國家一直想為自己利益去攪別國吧。英國佬一直畀中國睇佢點樣令香港發達,一直唔想將辛苦經營的香港人還番畀中國同中國講數,講唔掂數咪攪搞佢去保留自己影響力去保自己利益,又展示畀全球人睇中國點樣攪唔掂香港吧。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-26 08:07 PM 發表

香港發達因素,英國所佔不多。
解放後西方制裁中國,香港成為唯一的中國出入囗通道,有這種機會,任何政制都會發達。
機會二;逃避共產黨的大陸難民帶來資金、技術、經驗,聘用大量大陸難民建工廠,開闢國際市場,成為亞洲四小龍之首。
機會三;改革開放讓港商更上一層樓。所謂香港貨,很多只是縫上商標和包裝。
2002年亞洲金融風暴,加上沙士,大陸開放國民來港銷費。

這些香港發達史,有幾多 ...
但最諷刺是香港發展得最好最快時,民主還未開通。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 09:11 AM 發表

香港與台灣,都系未民主果時騰飛嘅。民主民到發嘅體制,真系冇乜印象。衰嘅就可以講到囗臭。
根本唔係個個國家係適合民主,仲有現今民主自由反而令國家同社會陷於分裂,睇吓英國攪脫歐攪到一鑊粥,仲分分鐘攪到蘇格蘭脫英離脫獨立。現今民族主義咁強,民主分分令國家鐘適得其反。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-27 12:49 PM 發表

顏色革命就系搞人地分裂,竟然自食其果,今日英國,他朝花旗。💪💪💪
有句他朝君體也相同,呢句真係應境。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]